• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elmaradt az ügyeleti rendszer korrekciója

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Kimaradt az átalakításból a kórházi ügyeleti rendszer korrekciója. Szócska reagál.

Papíron a mai napig a már egy hónapja megszűnt ágyakra irányítja az ÁNTSZ a baleseti sérül-teket − derül ki a szolgálat honlapján fellelhető budapesti és Pest megyei baleseti ügyeleti beosztásból. A hét öt napján az északi "régióban" az a Károlyi kórházbéli traumatológia fogadja a baleseteseket, amelynek a kapacitások 2012. július 1-jei újraosztásánál a korábbi 100 aktív traumaágyból egy sem jutott - írja a Napi Gazdaság.

Az ügyeleti beosztás idén január 1-jétől érvényes, a nagytérségi ellátásra átálláskor az aktuális kapacitáselosztásnak megfelelően azonban korrigálni kellett volna, a jelek szerint ez egyelőre elmaradt. Az ÁNTSZ honlapján található fővárosi és Pest megyei sürgősségi, akut beutalási rend "frissítés alatt áll" − közölte a Napi Gazdasággal az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Sürgős-ségi Betegellátást Koordináló Osztálya (SBKO), amely szerint az érintett egészségügyi szolgáltatók számára a betegutak ismertek, ha bármilyen kérdés merül fel részükről, arra az SBKO folyamatosan üzemelő telefonszámán kapnak választ, akut ellátást igénylő beteg így nem marad ellátás nélkül.

A helyzet akkor sem rózsás, ha elfogadjuk, hogy a nagytérségi rendszerre átállás gyorsasága vitt homokszemeket a budapesti és Pest megyei ügyeleti rend gépezetébe, s valóban mindössze egyszerű technikai frissítés hiányzik − de egyébként ismert, hogy hova kell szállítani a sérülteket. A térségi ellátási rendben az északi "régió" traumatológiai ügyeleti ellátásáért felelős három kórház közül − a Honvéd, a váci Jávorszky és az Uzsoki − a másik kettőre kirótt feladatok többszöröse hárul az egyébként is sok sebből vérző Honvédkórházra. A kapacitáselosztásnál az Uzsoki kórház 30 ágyas traumaosztálya 2a besorolást kapott, és 1-2a progresszivitási szinten, normál üzemme-netben 170 ezer lakos ellátásáért felel. A váci kórházban 40 traumaágyat finanszíroz az OEP, hétköznapokon 205 ezer lakos tartozik ide. Az 1-es szinten 240, 2-és és 3-as szinteken pedig 1,1 millió lakosért helytálló Honvédban 128 traumaágy áll rendelkezésre.

Az aktív ellátásból kieső Károlyi kórház hajdani 100 traumaágyából mindössze 30-at kapott meg a Honvédkórház, 10-et pedig az Uzsoki, az "északi régió" ügyeleti ellátására így ma hatvannal kevesebb ágy áll rendelkezésre, mint július 1-je előtt.
A Honvédkórház finanszírozása azonban nem tart lépést az ellátási kötelezettséggel, forrásaink szerint az ügyeletek alkalmával az ellátottak legalább 30 százaléka nem lenne igényjogosult, ami lényegesen meghaladja a más intézményekben tapasztalt szintet.

Az intézmény népszerűsége ügyelettől függetlenül is megmutatkozik, az egyik nap elküldött, nem igényjogosult betegek rendszeresen jelennek meg másnap 13. kerületi bejelentett lakcímmel − miközben a túlfeszítettség egyre nagyobb terheket ró a a traumatológián dolgozókra.

Új területi ellátási kötelezettség ide vagy oda, a lap információi szerint a megmaradt kórházak egy részében ugyanazokat a betegeket, ugyanúgy látják el, mint július 1-je előtt. Ez két kérdést azonnal felvet: hova lettek a funkcióváltó intézményekben korábban ellátott betegek, illetve finanszírozza-e majd a számla benyújtásakor az OEP a területenkívüliek kezelését.

Szócska Miklós: a fővárosi ügyeleti rendszert még a héten korrigálják
Az egészségügyi ellátás július elsején indult új rendszerében szerdán ér véget az egy hónapos átmeneti időszak, a minimumfeltételek korrekciója már megkezdődött, és még a héten megkezdik a fővárosi ügyeleti rendszer egyes "átfedéseinek" kiküszöbölését is. Erről beszélt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy hétfői rendezvényen újságírói kérdésre válaszolva - tudósított az MTI. 

Mint kifejtette, számos visszajelzést kaptak, hogy egyes feltételek túl szigorúak, de olyan javaslat is volt, hogy a betegbiztonság érdekében tovább szigorítsák az ellátás minimumfeltételeit. Ezek alapján az egyes minimumfeltételek módosítását is tartalmazó rendelettervezetet már társadalmi egyeztetésre bocsátották.

Az államtitkár elmondta, több kifogás érkezett azzal az előírással kapcsolatban is, hogy hány egészségügyi dolgozó szükséges a különböző ellátások biztosításához. Ezeket is áttekintik, de leszögezte: azt nem tudják megengedni, hogy egy éjszakai ügyeletben 40-60 betegre csak egy ápoló jusson.

Szócska Miklós azt mondta: a fővárosi ügyeleti rendszerben vannak "átfedések", s ennek a hétnek a feladata lesz, hogy ezeket korrigálják. Hozzátette: az ehhez kapcsolódó észrevételeket és javaslatokat Cserháti Péter helyettes államtitkárral személyesen nézik végig.