Meglehetősen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk belőle a pozitív hatások eléréséhez.
A karácsonyi asztal elképzelhetetlen a puha mézeskalács vagy az omlós és illatos mézespuszedli nélkül. Vajon a cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatnak ezekből a klasszikus karácsonyi finomságokból? A kérdést Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakemberének (Msc) segítségével tisztáztuk.
Mézet? Csak mértékkel!
Amikor megfázunk és köhögés kínoz bennünket, nincs is jobb egy bögre meleg teánál, ami nem csak testünket melengeti meg, de jótékony hatással van a légutak egészségére is. A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása évszázadok óta ismert és tudományosan is igazolt, terápiás alkalmazásának lehetőségei közül a mézes sebkezelés a cukorbetegek számára is elérhető, természetes és hatékony gyógymód.
– A méz kiváló energiaforrás, vitamin-, ásványi anyag- és gazdag antioxidáns tartalma miatt pedig méltán nevezhetnénk szuperélelmiszernek is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy meglehetősen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk belőle a pozitív hatások eléréséhez. A méz számtalan pozitív egészségügyi előnye mellett rendkívül ízletes édesítőszer, közkedvelt összetevője az ünnepi fogásoknak. Ugyanakkor magas szénhidráttartalma és vércukoremelő hatása miatt a cukorbetegek esetében kerülendő alapanyag – hívja fel az érintettek figyelmét Imre Noémi. Egy jól kontrollált vércukorértékekkel rendelkező diabéteszes esetében nem kell tiltólistára tenni a mézet. Alkalomszerűen, az előírt egyéni szénhidrát- és kalóriabeviteli célokhoz igazítva, mértékkel fogyasztható számukra is. Egy evőkanál méz (30 g) kb. 24 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 100 kcal-t ad hozzá az étrendünkhöz. Figyelembe kell venni azt is, hogy a méz 70 %-ban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, azaz gyorsan megemeli a vércukorszintet. Glikémiás indexe – a fajtától függően – 55-60 közötti, vagyis valamelyest alacsonyabb, mint a cukoré, vércukoremelő hatása azonban így is jelentősnek mondható. Ha gondosan állítjuk össze az alapanyagokat, például magas rost- és fehérjetartalmú ételekkel kombináljuk, akkor lassíthatjuk felszívódását – tanácsolja a szakember. A mézzel kapcsolatban fontos megemlíteni azt is, hogy fruktózszegény étrendben nem fogyasztható, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők esetében sem árt az óvatosság, mert magas hangyasav-tartalma ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját.
Mire cseréljük le a mézet?
Mivel a hagyományos ünnepi fogások cukrot és mézet is tartalmazhatnak, ezért azt javaslom a cukorbetegeknek, hogy energiamentes édesítőszereket (pl. eritritet) használjanak inkább, amelyek kevésbé vagy nem emelik a vércukorszintjüket. Rossz hír, hogy nemcsak a méz és a kristálycukor, hanem a cukor egészségesebb alternatívájaként hirdetett, rendkívül népszerű, egzotikus hangzású termékek (nádcukor, kókuszvirág cukor, almacukor, növényi szirupok) sem megfelelőek a cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek számára. Ezek bár több ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak a finomított cukorhoz képest, ám magas szénhidráttartalommal bírnak, ami a vércukor- és inzulinszintet is negatívan befolyásolja. Végül a méz kapcsán meg kell említeni, hogy az üzletekben elérhetők speciális mézpótló készítmények is, amelyek sütéshez, főzéshez, valamint italok ízesítéséhez egyaránt használhatók, és ízükben, állagukban is hasonlóak a mézhez. Ezek a csökkentett szénhidráttartalmú, élelmi rostban gazdag termékek olyan édesítőszereket tartalmaznak, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak, mértékkel.
–A cukorpótlók segítségével a cukorbetegek is élvezhetik az édes ízt, fogyasztásuk azonban a változatos szénhidráttudatos étkezés részeként, körültekintően ajánlott. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a napi szénhidrát- és kalóriamennyiségbe mindenképpen be kell ezeket is kalkulálnunk! – figyelmeztet Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Cukormentes mézeskalács recept:
Hozzávalók:
150 g búzafinomliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
250 g datolyapüré (150 g magozott, cukrozatlan datolya meleg vízbe áztatva, tejföl sűrűségűre turmixolva)
50 g olvasztott vaj
1 db tojás
3 púpozott evőkanál mogyoróvaj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
Elkészítés:
Keverje össze a liszteket a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a sóval!
Adja hozzá az olvasztott vajat, a datolyapürét, a mogyoróvajat és a tojást!
Gyúrja egynemű masszává!
A tésztát lisztezett felületen nyújtsa fél centiméter vastagságúra, és szaggassa ki a karácsonyi formákkal!
Helyezze sütőpapírral bélelt tepsibe a kiszaggatott formákat, majd tegye 70° C-ra előmelegített sütőbe 10-12 percre!
A dietetikus tippje:
A datolya azért jobb választás, mint a kristálycukor vagy a méz, mert magas rosttartalmával és fehérjetartalmával lassítja a benne található egyszerű cukrok vércukoremelő hatását. Emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, színével, állagával és ízével pedig még különlegesebbá teszi a süteményt!