• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Folyamatos kampány a mellrák legyőzéséért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A fontosságát nagy betűvel is jelző Összefogás 2006-tól egész évre szóló közcélú akciót hirdet.

Az immár folyamatos kampány szükségességének tényét megkülönböztetett figyelemmel hangsúlyozták a szervezők a tegnap délután Budapesten tartott évadnyitó sajtótájékoztatón. Mint arról a Weborvos is esztendőről esztendőre tudósított: Az Egészség Hídja Összefogás célja, hogy tudatosítsa: a korai stádiumban felismert mellrák gyógyítható.

A 2002-ben létrehozott „Egészség Hídja Összefogás" az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amelyben a politikai és az üzleti élet civil szervezetek elkötelezett együttműködését segíti egy közös társadalmi cél, a mellrák elleni küzdelem érdekében. Az összefogásnak tehát az a célja, hogy a társadalom figyelmét a mellrák elleni védekezés jelentőségére irányítsa: arra, hogy az idejében felismert mellrákos megbetegedések nagy százalékban gyógyíthatók, ha a szűrővizsgálaton a meghívottak megjelennek.

„Az Egészség Hídja Összefogás" az Egyesült Államokban és Nyugat Európában már régóta ismert és működő, a kormányzati, az üzleti élet és a civil szféra összefogásán alapuló modell mintájára jött létre 2002-ben. Öt civil szervezet – „A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Szenológiai Társaság és a Magyar Onkológusok Társasága Mammológiai Szekciója – Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony személyes kezdeményezésére arra kötött írásban is szövetséget, hogy a közös cél érdekében a szereplők mindegyike a saját eszközeivel járul hozzá a szűrésben résztvevők arányának emeléséhez, az emlőrákkal kapcsolatos félelmek és hiedelmek eloszlatásához, az egészségtudatosság fokozásához, végeredményben az emlőrák tragikus következményeinek jelentős csökkentéséhez.

Ennek megfelelőn az Egészség Hídja Összefogás felhívására a kormányzati és az üzleti szféra képviselői figyelemfelkeltő kampány létrehozásával, tudományos háttér megrendezésének biztosításával és az esemény publicitásának növelésével segítik a nemes célt. Az aktivitást egyedülálló módon évről évre több cég és magánszeméy támogatja pénzzel, operatív munkával, személyes kapcsolatai mozgósításával, szaktudással.

Az Egészség Hídja Összefogás 2005-ben jelentős sikereket ért el. Mindamellett, hogy prominens személyeket nyert meg az események védnökségére, először kért fel népszerű, neves művészeket, hogy arcukat adják a mozgalomhoz. A magánszemélyek adományozására új lehetőséget teremtett a rózsaszín karkötő bemutatásával, és negyedik alkalommal szervezte meg a figyelemfelkeltő sétát a rózsaszínűre kivilágított Lánchídon. A budapesti eseményt számos vidéki városban megrendezett séta is követte. Mindezek mellett az Összefogás együttműködött a Magyar Posta által kibocsátott új, a „Mellrák elleni küzdelem" feláras forgalmi bélyeg megszületésében.

A mellrák hónapjában, októberben, minden eddiginél szélesebb körű információs kampány zajlott a támogató médiumok és az Összefogás közreműködésével.

E célkitűzés megvalósulásának idei első lépéseként tegnap Körtvélyes Éva főszerkesztő, az Összefogás fő koordinátora és Dr. Dobrev Klára a 2005. évi séta fővédnöke közösen összegezték a múlt évben történteket és ismertették a további terveket. Elhangzott még: az Összefogás mindezen célból egyebek mellett információs weboldalt üzemeltet, információs telefonvonal létrehozásán dolgozik és igyekszik új csatornákat találni mindenki, de elsősorban a veszélyeztetettek eléréséhez. A felsorolt célok eléréséhez újabban több magánszemély és cég is csatlakozott felajánlásokkal.

Napjainkban 45 akkreditált helyen történik a szervezett emlőszűrés. A centrumokban mindenki képzett, ismeri e fontos tevékenység minden részletét. A kockázatcsökkentés legfontosabb eszköze azonban a 45-65 év közötti korban változatlanul a kétévenkénti rendszeres szűrés, a mammográfia. Ugyanakkor fontos a rendszeres önvizsgálat ami bár nem szűrővizsgálat, de igen hasznos lehet. 2002. január és 2005. április között 2113253 nőt hívtak be szűrővizsgálatra; a részvételi arány a diagnosztikus vizsgálatokat is beleértve mintegy 60 százalékos volt.

Legolvasottabb cikkeink