• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Furcsa tünetek, rejtélyes fertőzés egy óvodában

Egészségmagazin Forrás: OEK-Weborvos Szerző:

A gyerekek szájában fehér hólyagocskák jelentek meg egy szilhalmi óvodában.

Az ősz nemcsak az influenzaszezon kezdete, hanem más kórokozók is ilyenkor aktivizálódnak. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) heti járványügyi jelentései szerint például egy szilhalmi óvodában furcsa tüneteket okozott egy eddig még nem beazonosított enterovírus, és tömeges közösségi járványokat gerjesztett a calicivírus.

Szerdáig összesen harminc kisgyermek és egy dajka szájában fehér hólyagok alakultak ki a nyelven, garatíven, ritkábban a fogínyen is a szilhalmi óvodában. A Heves megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint ha letörölték ezeket a hólyagokat, véreztek, fájdalmasak voltak, emiatt a beteg gyerekek nehezen nyeltek, ettek, ami gyengeséget, erőtlenséget okozott náluk. Két gyermek be is lázasodott, háromnak a tenyerén is apró hólyagos elváltozások jelentek meg.

A szakigazgatási szerv a helyszínen járványügyi vizsgálatot végzett, és a megelőzés érdekében fertőtlenítettek és több higiénés szabályt is bevezettek. A vizsgálat enterovírus jelenlétét mutatta ki, egyelőre azonban még nem tudni, hogy ezen belül melyik típus fertőzte meg a gyerekeket. Egyes feltételezések szerint valószínűleg az úgynevezett Coxsackie-vírus a felelős a megbetegedésekért.

Az enterovírusok egyébként emberek között cseppfertőzéssel és székletkenődéssel terjednek. A vírusok leggyakrabban nyáron és ősszel fertőznek. A nagy népsűrűségű, rossz szociális körülmények között élő gyermekek vannak leginkább kitéve az ilyen fertőzéseknek. Coxsackie-vírus okozta betegség tünete lehet a garatgyulladás, az általános felső légúti hurutos tünetek mellett a garatíven és a lágy szájpadon megjelenő hólyagocskák. A vírus bőrtünetei: rózsahimlőhöz hasonló kiütések a bőrön, és a szájnyálkahártyán. Súlyosabb, esetben a vírus okozhat szívizomgyulladást, sőt agyhártya-, agyvelőgyulladást is. A jelen óvodai járványnál erről szó sem volt, a legtöbb gyerek már meggyógyult, ismét óvodába jár.

Az utóbbi hetekben a calicivírus is egyre több embert fertőz meg. Az OEK jelentése szerint például egy budapesti kórházban összesen 64-en - 33 ápolt és 31 egészségügyi dolgozó - betegedtek meg október 13-18. között. A következő héten pedig egy budapesti általános iskolában alakult ki a hányásos-hasmenéses járvány, melyben szintén 64-en, többségében alsó tagozatos gyermekek betegedtek meg. A tünetek egy-két nap alatt rendeződtek. Az OEK szerint a megbetegedések terjedésében szerepet játszhatott, hogy a szociális helyiségeket nem megfelelően fertőtlenítették, nem volt gyakorlat az étkezések előtti kézmosás.

Egy fertőző agyvelőgyulladásos járványról is beszámol a az OEK. Vas megyében többen kerültek kórházba kullancsencephalitissel, miközben kiderült, hogy egyikőjüket sem csípte meg kullancs. Viszont mindnyájan ittak abból a nyers tehéntejből, amely egy magán tejgazdaságból származott. Az is kiderült, hogy a gazda naponta 70 liter tejet adott el pasztőrözés nélkül négy Vas megyei település 40 családjának hatósági engedély nélkül. A kórházba került betegeken kívül később ezen családok tagjai közül is több mint féltucat embernél lépett fel láz, fejfájás, rossz közérzet és más tünetek is.

A szakemberek a fogyasztási és egészségügyi információk felhasználásával statisztikai elemző vizsgálatot terveznek, mely a nyerstej fogyasztása és a megbetegedések közötti kapcsolatot hivatott igazolni.