• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Praxisalap: könnyebb lesz adni, venni

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Végre megmozdulhat a már röghöz kötöttséggel felérő, évek óta beállt praxisadásvétel.

Kétmilliárd forintos induló tőkével háziorvosi praxiskezelő központ jöhet létre az év végén: a kormány már áldását adta a tervezetre, így csak a parlamentnek kell rábólintania az elképzelésekre. Az alapnak köszönhetően hosszú lejáratú, kamatmentes hitelhez juthatnak a háziorvosi rendszerbe belépni kívánó orvosok, így kiléphetnek (nyugdíjba vonulhatnak), akik már bőven leszolgálták idejüket háziorvosként (a háziorvosi kar egyharmada hatvan év fölötti). Ezzel megindulhatna végre az évek óta beállt praxisadásvétel, amely miatt szinte röghöz kötöttek az idősebb orvosok, míg a háziorvoslást választó fiatalok nem tudnak praxishoz jutni.

A praxiskezelő központ létrehozásához szükséges pénz fedezetét az E. Alap relatív többletéből (amely most 54 milliárd forint) biztosítanák.

Fontos lépés a praxisok cseréjét biztosító központ életre hívása, s már a megnevezése is jól mutatja, hogy nem egyszerű pénzügyi alap, hanem több annál, hiszen a támogatáson túl a regisztráció létrehozásával, a nyilvánosság (hirdetmények) biztosításával, is segíti a praxismozgást, fogalmazta meg véleményét lapunk megkeresésére dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója.

Ma csak az OEP finanszírozási adataiból tudnak következtetni a praxisok számára, ám az alapkezelő regisztrálni fogja a praxiscserén túl magukat a praxisokat is, tette hozzá a főigazgató. A központ lététől függetlenül továbbra is lehetőség lesz a praxis adásvételére privát módon, ám ezeket a praxiscseréket is regisztrálják a központ részvételével bonyolított adásvételek mellett.

Jelenleg 6850 körüli a praxisok száma, ebből háromszáz területi ellátási kötelezettség nélkül dolgozik, s százötven kétszáz közé tehető a tartósan betöltetlenek száma, ez utóbbiak egyharmada ráadásul forgalomképtelen is a főigazgató tájékoztatása szerint.
A praxiskezelő központot a jogszabálytervezet magyarázó része szerint az OALI működteti majd, ám mint a parlament egészségügyi bizottságának keddi ülésén kiderült, a Magyar Orvosi Kamara is aspirál a tevékenységre.