• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Futás három országon, sok városon át

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A nevezési díjakat a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeknek ajánlják fel.

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratont, amely három országon és 44 településen halad majd keresztül október 19. és 23. között. A 320 km össztávú viadal zárónapjához Budakesziről nemzetközi félmaraton is kapcsolódik. A Jászai Mari térről csatlakozó futást szerveznek, amelynek nevezési díja egységesen és képletesen 1956 forint lesz. Az így összegyűlt pénzt a kormány, amely idén először csatlakozott a Szupermaraton szervezéséhez, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta települések lakóinak ajánlja fel – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivői a sportesemény szervezőivel tartott sajtótájékoztatón. A Szupermaraton nem a versenyről, hanem az összefogásról szól az idén: politikusok, közéleti személyiségek, gyermekek, kerekes-székesek futhatnak együtt egy nemes cél érdekében.

Az elmúlt évek sikereire alapozva a V4 országok, valamint az EU Duna Stratégiája sportbeli együttműködése keretében Androulla Vassiliou, az Európai Unió biztosa, a három ország külügyminisztere: Michael Spindelegger, Mikulas Dzurinda, Martonyi János és további neves osztrák, szlovák és magyar közéleti személyiségek védnökségével 2010. október 19-23. között rendezik meg a 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton Sport-, Kulturális és Idegenforgalmi fesztivált.

A verseny Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon, Bécsen, Pozsonyon és Budapesten keresztül haladó 320 km-es szakaszának öt napján egyéni és váltó futóversenyben, a kerékpáros túrán és görkorcsolyával 10-12 országból kb. 800 versenyző részvétele várható.

Egyéni versenyben 10 országból kb. 40 futó jelezte részvételét, a magyarokon kívül Szerbiából, Romániából, Ausztriából, Macedóniából, Norvégiából, Lengyelországból, Németországból, Oroszországból és Bulgáriából. Nevezett Elena Sidorenkova orosz futónő, aki egyszer megnyerte a női egyéni versenyt. A magyar férfi versenyzők, a hatszoros győztes Bogár Jánossal az élen veszik fel a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

A csapatversenyben osztrák, szlovák, német, román és szerb váltók hívják versenyre a magyar atlétákat. Jelentős létszámban indulnak osztrák, szlovák és magyar katona, rendőrségi, és tűzoltó csapatok.

Évek óta rendszeres résztvevők, és idén is indulnak a kajak-kenu sport kiválóságai, Horváth Csaba (olimpiai bajnok kenus), Kozmann György (olimpiai bronzérmes kenus), Vajda Attila (olimpiai bajnok kenus), Csabai Edvin (tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus) és Belicza Béla (világbajnok kenus).

A kerékpáros túrán továbbra is részt vesznek a tandemes látássérült sportolók, illetve jelentkezett két indiai család is, akik szeretnék kerékpáron végig kísérni a Szupermaratont.

A Szupermaraton október 23-ai befutója kapcsolódik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra emlékező nemzeti ünnepünk rendezvényeihez: Budakesziről Nemzetközi Félmaraton, illetve a Jászai Mari térről neves közéleti személyiségek, sportolók, művészek részvételével iskolás fiatalok futása csatlakozik a Szupermaraton mezőnyéhez.

A rendezvényhez 2008 óta Kolonics Emlékfutam is kapcsolódik, ennek keretében a 21 kilométeres félmaratoni távot a „szupermaratonos kenus különítmény" mellett, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Marosi Ádám, Vereckei Ákos is teljesíti. Az emlékfutáshoz a 21 kilométeres táv elején, de akár a 3 kilométeres végső befutó szakaszon is lehet csatlakozni.

Az elmúlt évi sikeres kezdeményezést folytatva továbbra is megszervezik a magyar megyei elnökök váltóját, akik a megyehatárok között kerékpáron kísérik a rendezvényt, és a településeken csatlakoznak hozzájuk a helyi polgármesterek. A rendezvény jó lehetőséget biztosít a vezetők és a lakosság közötti közvetlen kapcsolatok erősítésére és a Szupermaraton népszerűsítésének fokozására.

A rendezvény immár három fővárost köt össze, két országhatáron, két osztrák tartományon, két szlovák és három magyarországi megyén, Ausztriában 18, Szlovákiában 9, Magyarországon 17 településen halad keresztül.

A verseny az évek során a rajttól a célig egyre bővülő „sportfesztivállá" alakult, és jó propagandája az egészséges életmódnak, a sportnak, az atlétikának.

Legolvasottabb cikkeink