• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Futna, kerékpározna? Ne akadályozza fájós térde

Egészségmagazin 2019.01.18 Forrás: Fájdalomközpont
Futna, kerékpározna? Ne akadályozza fájós térde

Mind a nagyon alacsony, mind a nagyon magas szintű fizikai aktivitás rontja a térdízületek állapotát.

Sokan éppen mostanában vágnának bele az életmódváltásba, vagy térnének vissza az edzéshez, de mind a futásban, mind a kerékpározásban akadályozza őket a térdfájás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.


A passzivitás és a túlzott aktivitás is árthat

Bizonyított tény, hogy mind a nagyon magas, mind a nagyon alacsony szintű fizikai aktivitás rontja a térdízületek állapotát a középkorú felnőtteknél. A legtöbb krónikus betegséghez hasonlatosan ugyanis, az osteoarthritis, vagyis a kopásos ízületi gyulladás, és az egyszerű porckopás sem vezethető vissza egyetlen okra, kialakulásában szerepe van a genetikai és életmódbeli tényezőknek egyaránt. MRI-vizsgálatokra és kikérdezésre épülő kutatások igazolták, hogy nem csak az intenzíven sportolók, például a futók térdízületei vannak megviselve, de a legkevésbé mozgóké is. Ebből pedig az következhet, hogy létezik egy olyan optimális edzési szint, ami védi a porcokat.


Mozogni és szükség esetén fogyni is érdemes
Mi az az aktivitási szint és azok a mozgásformák, amelyek hozzájárulnak az ízületek és porcok egészségéhez? Ebben a szakember tanácsaira érdemes hagyatkozni.    

- Különösen azoknak fontos megtalálni az optimális aktivitást, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is fennáll, például a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák. Súlyfelesleg esetén érdemes rászánni magunkat a fogyásra, hiszen a normál testsúly nem csak a térdekre ró kevesebb terhet, de számos más betegség kockázatát is csökkenti. Ebben a folyamatban jelenthet óriási segítséget az életmód orvoslás, amely meglévő betegségek esetén is iránymutatással szolgál a testsúlycsökkentés folyamatában – hangsúlyozza Arnold doktor. - Akut fájdalmak idején pedig a térdeket erősen terhelő sportok, például a futás és a tenisz helyett ajánlatosabb gyalogolni, úszni. Ugyanakkor a megszállott futóknak vagy a kerékpározóknak sem kell feltétlenül lemondaniuk az álmaikról, de meg kell találniuk a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés hatékony formáit.


Fájdalomcsökkenés és mozgásszabadság: megoldások kettő az egyben
A már kialakult kopás fájdalommal járhat, ami nem csak sportolást, de a mindennapi életet is megnehezíti. Éppen ezért nem csak sportolóknak fontos a természetes hatóanyagú fájdalomcsillapítás, amire több, hatékony lehetőség nyílik. A térdfájdalom egyes típusainál beválik a lökéshullám terápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Következményképpen a fájdalom is csökken és a szöveti regeneráció miatt az okot is kezeljük. Már a kezelés során jelentkező enyhe fájdalom is jelezheti, hogy „jó helyen járunk”. Sokszor már az első alkalom hatékony, de az esetek többségében kúraszerűen hoz tartós eredményt a kezelés – ismerteti dr. Arnold Dénes. - Szintén hatékony kezelés a hialuronsav tartalmú ízületi injekció. Amikor ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A felhasznált anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Kifejezetten az ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, amely jelentősen csökkenti a fájdalmat, és visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását. Ezekkel az eljárásokkal, valamint a funkcionális gyógytornával, ha nincs orvosi ellenjavallat, akár a futás, kerékpározás is beleférhet a mozgásprogramba.

Legolvasottabb cikkeink