• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Állami támogatással fejlesztett a családi vállalkozás

Hírek 2019.01.18 Forrás: MTI
Állami támogatással fejlesztett a családi vállalkozás

Háromszorosára bővült a balatonfüredi orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó cég területe.

Másfél milliárd forintos beruházással megháromszorozódott a 77 Elektronika gyártóterülete a cégcsoport balatonfüredi üzemében és új gyártósorokkal is bővült. Az új balatonfüredi üzemegység átadó ünnepségén Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a beruházáshoz 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a vállalat a Nagyvállalati beruházás támogatási program kereteiből, amelyekből eddig összesen mintegy 160 milliárd forint fejlesztés valósult meg, és a program idén is folytatódik.

Zettwitz Sándor, a vállalat ügyvezetője a pénteki ünnepségen elmondta, hogy az eredetileg ezer négyzetméteres gyártóterületet 2900 négyzetméteresre bővítették, három gyártósorral, öt megmunkáló központtal, valamint két esztergagéppel bővült a kapacitás. A dolgozók létszáma pedig 32-vel 90-re nőtt. A száz százalékban magyar tulajdonú cég laborkészülékekhez szükséges, egyszer használatos műanyag laboratóriumi edényeket gyárt. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a cég eredményeit méltatva kiemelte: a 77 Elektronika Kft. már a világ 90 országába viszi el a magyar ipar jó hírét. Minden magyar állampolgár számára pozitív üzenetet hordoz egy magyar cég sikere. Ezek a fejlesztések azt példázzák, hogy kis cégként induló magyar vállalatok is képesek világszínvonalú termékek előállítására - fűzte hozzá.

A miniszter leszögezte, a sikerekhez fontos a stabil és növekvő gazdasági környezet. Az elmúlt évben a gazdaság 4,6 százalékkal növekedett, 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, így az uniós átlag feletti, 69,7 százalékos a foglalkoztatottak aránya. A bérek 11,6 százalékkal növekedtek a tavalyi évben. Kifejtette, hogy a 2015-ben indult Nagyvállalati beruházási program keretében olyan beruházásokat támogat, amelyek új technológiák bevezetésével emelik a vállalat versenyképességét, növelve a költségvetés számára is mérhető adó- és járulékbevételeket. A tárcavezető kitért arra is, hogy a támogatott fejlesztéseknek köszönhetően összesen 2345 új munkahely jön létre az országban.

Varga Mihály rámutatott, hogy az egészségiparban, és ennek részeként az orvosi berendezések és eszközök gyártásában világviszonylatban is komoly verseny zajlik. Magyarország ugyanakkor jó alapokra építhet, ugyanis a szektor és azon belül a gyógyászat, a gyógyszergyártás és a biotechnológia adja a bruttó hazai termék mintegy 10 százalékát. A magyar orvostechnikai ipar élen jár az innovációban és a hazai vállalatok minden kontinensre eredményesen exportálják termékeiket, ezért érdemes kiemelten foglalkozni ezzel a területtel.

Zettwitz Sándor, a vállalat ügyvezetője felidézte: a céget 1986-ban alapították, kezdetben egy 27 négyzetméteres budapesti lakásban működött. Az első termék egy vércukorszintmérő készülék volt, melynek mára a 67-ik fejlesztési típusánál tartanak. Vizeletmérőket is gyártanak, a kezdeti kisméretű, egyszerűbb gépektől mára eljutottak a világszínvonalú berendezésekig és cégük a világpiac 40 százalékát látja el - mondta.

Közölte: jelenleg 720 főt foglalkoztat a cégcsoport, közülük százan kizárólag a fejlesztéssel foglalkoznak. Az árbevételük háromszorosára növekedett az elmúlt három évben, tavaly 30 milliárd forint volt. Ennek 83 százalékát az export adta. Valamennyi európai országba szállítanak, emellett az Amerikai Egyesült Államokba, Kínába, Brazíliába, Mexikóba és az arab országokba. (MTI/Máthé Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink