• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gonorrhoea: nőknél sokszor tünetmentes, de veszélyes

Egészségmagazin 2024.05.14 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Gonorrhoea: nőknél sokszor tünetmentes, de veszélyes

A kezeletlen gonorrhoea, más néven tripper, vagy kankó akár gyulladást, meddőséget is okozhat!

Hollandiában az utóbbi időben is meredeken emelkedik a gonorrheás fertőzések száma, különösen a 25 év alatti nők körében. Ez a szexuális úton terjedő betegség sokáig tünetmentes lehet, és ha meg is jelennek a tünetek, azok a férfiaknál sokkal feltűnőbbek szoktak lenni. Nőknél viszont kezeletlenül akár gyulladást, meddőséget is okozhat a gonorrhoea, más néven  tripper, vagy kankó. Dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzést akkor is kezelni kell, ha látszólag „semmi baj sincs”.

Gonorrhoea, vagyis tripper, kankó

“Bár a gonorrhea még mindig a homoszexuális férfiak körében a legelterjedtebb, a fiatal nők és a fiatal heteroszexuális férfiak esetében tapasztalt növekedés különösen szembetűnő” – fogalmazott a holland hatóság az aktuális helyzetről.

A fertőzést egy baktérium, a Neisseria gonorrhoeae okozza, ami szexuális aktus során terjed a nyálkahártyákon keresztül, majd a hámot fellazítva a kötőszövetbe jut. Ilyen nyálkahártya azonban nem csak a húgycsőben, a méhnyakban, de a végbélben, a garatban és a szemben is található. Ez utóbbi terjedést nehéz elképzelni, de akár arról is szó lehet, hogy a húgycsőből folyó váladék kézzel történő ledörzsölése után a páciens a szeméhez nyúl. Ennek következménye lehet a szemhéjak megduzzadása, az erős bevérzés és a gennyképződés. A többi tünet azonban nem feltétlenül ilyen feltűnő, különösen a nőknél nem. Eleinte sokan az érintettek közül egyszerű gombás fertőzésnek, vagy hólyaghurutnak gondolják a helyzetet, sőt, sok nő nem is feltétlenül veszi észre, hogy bármilyen problémája lenne. Éppen ebben áll a tripper veszélye, kezeletlenül ugyanis súlyos kismedencei gyulladást okozhat, ami a későbbiekben összenövésekhez, meddőséghez vagy akár méhen kívüli terhességhez is vezethet.

Különböző tünetek nőknél és férfiaknál

A gonorrhoea tünetei a férfiaknál néhány nappal a fertőzés után alakulnak ki, nőknél kb. 10 nap telik el az aktus után. A férfiak arra figyelhetnek fel, hogy égő érzést tapasztalnak a húgycsövükben, amit gennyes folyás követ. Ugyancsak gennyet vagy vért tartalmazhat a vizelet, maga a vizelés is nagyon fájdalmassá válik. A megtévesztő jelenség, hogy ezek a panaszok néhány hét alatt elmúlnak, és a páciens úgy gondolja, ezzel meg is szabadult a kellemetlen STI-től (nemi úton terjedő fertőzéstől). De a kórokozó megbújhat a szervezetben, tályogokat okozhat a húgycsőben, később a mellékherékben, az ondóhólyagban, vesemedence-, prosztata- és hólyaggyulladás alakulhat ki. Ezek a következmények már feltűnő fájdalommal járhatnak, sőt a hegesedés miatt visszafordíthatatlan szövődményként terméketlenség is kialakulhat.

- Nőknél nem ilyen pregnánsak a tünetek, sokszor akár észrevétlen is maradhat a fertőzés. Ha mégis felfigyel valamire a páciens, az jellemzően a fájdalmas vizelés, illetve a méhnyak gyulladása miatt kialakuló gennyes váladék – ismerteti Karászi doktornő. – A gonorrhoea veszélye azonban a nőknél is ugyanaz, mint a férfiaknál: kezeletlen esetben a baktérium megbújhat a méhnyakban, a hüvely melletti mirigyekben és hosszabb távon komoly tünetekkel járó kismedencei gyulladást, végső soron meddőséget vagy méhen kívüli terhességet okozhat. Sokkal ritkábban, de előfordulhat mindkét nemnél, hogy a kórokozó bekerül a véráramba, és szemészeti tünetet, lázat, ízületi fájdalmat okoz, amit már kórházban kell kezelni.

A diagnózis után nem csak a kezelés, de a gondozás is fontos

A gonorrhoea diagnosztizálása nyálkahártya mintából történik, amit férfiaknál elsősorban a húgycsőből, nőknél a hüvelyből kell levenni, bár a többi, esetlegesen fertőzött területet, tehát a végbélnyílást, a garatot is vizsgálni kell. A mintavétel legfeljebb csak kellemetlennek nevezhető, bár a nőknél nem más, mint a méhnyakrák szűréskor szokásos nőgyógyászati vizsgálat. Az így nyert mintát tenyésztve, elemezve néhány nap alatt elkészül a diagnózis – foglalja össze dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos. – Ha kiderül, hogy valóban ez a nemi fertőzés van jelen a páciensnél, cephalosporin tartalmú – illetve allergia esetén más hatóanyagú - injekció jelenti a kezelést. Ami azonban nagyon fontos: a tünetek megszűnése nem jelenti feltétlenül a teljes gyógyulást, az csak a rendszeres, 3 hónapig tartó kontrollok után mondható ki. Ez idő alatt pedig lehetőleg tartózkodni kell a nemi élettől, az új partnerektől, illetve, ha mégis sor kerül az együttlétre, minden esetben elengedhetetlen az óvszer használat.