• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyakran támad az éjszakai fojtogató

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Véres hányást, vagy a nyelőcsőben fekélyeket is okozhat az elhanyagolt reflux-betegség.

Refluxról akkor beszélünk, amikor a gyomorból sav csorog vissza a nyelőcsőbe – mondta Tóth Gábor Tamás, a János Kórház gasztroenterológusa a Klub Rádió Egészségklub című műsorában. Ez leggyakrabban hajnalban, vagy a reggeli ébredéskor tapasztalható, mivel éjjel vízszintes testhelyzetben vagyunk, és ilyenkor nincs, ami lekösse a gyomorsavat - tette hozzá. Az egészséges, illetve tünetmentes embereknél is előfordulhat egy kis visszacsorgás, de ha a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom-gyűrű – amely a két bordaív találkozásánál, a szegycsont alatt van – nem zár rendesen, akkor több sav és többször kerül a nyelőcsőbe, ami gyulladásos folyamatot indít el.

Szívtáji égésnek is nevezik, hiszen tipikus refluxos panaszcsoport a nyelőcső égő érzése, amely kisugárzik a mellkasba. A betegség tünetei olykor az infarktussal is összetéveszthetők, habár ez utóbbi inkább nyomó, míg az előbbi hirtelen, éles fájdalommal jár. Hozzánk is érkeznek betegek a kardiológiáról reflux-gyanúval, ha már kizárták az infarktus lehetőségét.


De meg kell különböztetnünk azokat, akiknek refluxos tüneteik vannak – ez havonta egy alkalmat jelent az emberek hatvan-hetven százalékánál – azoktól, akik reflux-betegségben szenvednek - figyelmeztetett a szakember. Ők hetente kétszer-háromszor, vagy még gyakrabban tapasztalják a tüneteket, amelyek az eddig említettek mellett más formában is megjelenhetnek, a gyomorégéstől a vérhányásig. A betegség stádiumai endoszkópos vizsgálattal megállapíthatók, a hármas-négyes stádiumban már fekélyek is megjelenhetnek a nyelőcsőben.


Gyerekeknél még gyakrabban találkozhatunk refluxszal, mivel az egészen kicsik csak folyadékkal és pépes ételekkel táplálkoznak, így az könnyebben feljön. Éjszakai alvászavar és nappali álmosság esetén is lehet reflux a háttérben.


Ám a folyamat gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt visszafordítható, gyakran műtétre sincs szükség, gyógyszerekkel kezelhető a baj. De mint a krónikus betegségek többségében, itt is diétával egybekötött életmódbeli változtatás kell a tartós javuláshoz, a folyamatos tünetmentességhez.


Ha valakinél megjelennek a betegség első jelei, gondoljon arra, hogy a késői vacsora, a szénsavas italok fogyasztása, az ételek túlsózása, a dohányzás, vagy akár csak egy kis csoki elmajszolása az esti órákban mind súlyosbítják a helyzetet. A cigarettafüstben például olyan anyagok vannak, amelyek fokozzák a gyomor savtermelését, a csokoládé pedig tele van zsiradékkal, ami nyitja a záróizom-gyűrűt, így a gyomorsav előtt szabaddá válik az út visszafelé. A szénsav a nyomásviszonyokat változtatja meg a gyomorban.


Este csak keveset egyenek, azt is korán: legalább két óra teljen el az utolsó étkezés és a lefekvés között, - javasolja a szakorvos azoknak, akik meg akarják előzni a tünetek kialakulását. Fontos a folyadékfogyasztás, de ne szénsavas italokat és ne alkoholt. Hiszen minél több folyadék van a gyomorban, annál könnyebben ürül. Egyen könnyű fogásokat: zöldségféléket, tésztaételeket. És fontos a rendszeres testmozgás is, vagy legalább egy kis séta.