• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyermekétkeztetéssel a rugalmas erekért

Egészségmagazin Forrás: MTI

Gyermekkorban sok gyümölcs és zöldség: felnőttkorban rugalmas erek.

Az átlagosnál mérhetően rugalmasabb az érrendszere azoknak a fiatal felnőtteknek, akik gyermekkorukban bőségesen és folyamatosan kaptak zöldséget, gyümölcsöt. Finn kutatók több évtizedes munkájának gyümölcsét a Circulation közölte. Heikki Aatola és munkatársai évtizedekkel ezelőtt több ezer finn kisgyereket ütőerén terjedő pulzushullám terjedési sebességét vizsgálták. Ez a mérés megfelelő műszerrel gyors és fájdalmatlan, ezért bármikor jól ismételhető.

A Cardiovascular Risk in Young Finns elnevezésű tanulmány az egyik legnagyobb vizsgálat volt a világon, mely azzal foglalkozott, milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy felnőttkorban kialakulnak a szív- és érrendszeri betegségek.

Az ütőereken végigfutó pulzushullám jól jellemzi az érfal rugalmasságát, azt a fontos tulajdonságot, amely az évek előrehaladtával mind kifejezettebben csökken. A gyermekkori vizsgálat célja az volt, hogy kiderüljön: felnőttkorban a mérések megismétlésének eredménye hogyan függ össze azzal, ahogyan a vizsgálat alanyai a következő évtizedekben táplálkoztak, éltek.

Átlagosan 27 évvel az első mérésék után egyértelműen kiderült, hogy a gyermekkori bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás esetén a pulzushullám sebessége az erek kitűnő rugalmasságát bizonyította. Ez akkor is így volt, ha a kutatók a matematikai értékeléskor figyelembe vették az erek állapota szempontjából szerepet játszó egyéb tényezőket - a vérzsírok szintjét, a vérnyomást, a testsúlyt vagy az esetleges dohányzást - is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ilyen megfigyeléses adatok nem jelentenek egyértelműen oki összefüggést, és az érelváltozásokkal összefüggő kockázati tényezők egész sora befolyásolhatja az eredményeket.

A pulzushullám sebessége is csupán egyik vértelen, jól mérhető jellemzője a verőerek állapotának és csak közvetett mértékben jellemzi az érrendszer legfontosabb területeinek, a koszorúereknek vagy az agyi ereknek az állapotát.

"Ez a vizsgálat azt jelzi, hogy az egészséges táplálkozás, a gyermekkortól folyamatos gyümölcs- és zöldségfogyasztás az erek egészséges állapotának fenntartásában fontos szerepet játszik" - foglalták össze eredményeiket a kutatók.