• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyomorbetegségek: megelőzés és kezelés Dr. Harasta Edittel

Egészségmagazin 2023.08.17 Forrás: Weborvos
Gyomorbetegségek: megelőzés és kezelés Dr. Harasta Edittel

Be kell tartani egy alapszabályt: ne halogassuk a problémákat, inkább kérjük szakértő segítségét, és megfelelően kezeljük azokat!

Gyomorpanaszaink gyakran zavarják mindennapjainkat, de a megelőzés és hatékony kezelés sokkal egyszerűbb lehet, mint hinnénk. Be kell tartani egy alapszabályt, ami az élet minden területén hasznos: ne halogassuk a problémákat, inkább kérjük szakértő segítségét, és megfelelően kezeljük azokat! A Dr. Rose Magánkórház szakorvosa, Dr. Harasta Edit segítségével megvizsgáljuk a gyomor leggyakoribb betegségeit, és tanácsot adunk arra, hogyan kezeljük őket.

Reflux: a rettegett panasz

A refluxbetegség a modern életmód egyik gyakori velejárója. Dr. Harasta Edit gasztroenterológus szerint a reflux hátterében alkati tényezők és pszichés okok is állhatnak. Lehet szervi háttere, amikor a gyomorszáj anatómiai eltérés következtében nem zár rendesen, de a refluxos panaszok jelentős részét életmódbeli tényezők, például a stressz váltja ki. Ezért a kiegyensúlyozott, nyugodt életmód, az egészséges táplálkozás és a stressz csökkentése kulcsfontosságú lehet a megelőzésben és a kezelésben.

A refluxbetegség meglehetősen összetett betegség, komoly odafigyelést igényel mind az életmód, mind az orvosi kezelés terén. Amennyiben a kivizsgálás eredményeként a refluxbetegség hátterében nincs jelentősebb anatómiai vagy szervi eltérés, amit feltétlenül kezelni kellene, életmódváltozással, étkezésváltozással jelentősen javíthatóak a refluxos hajlam okozta tünetek, amit sokszor ki kell egészíteni pszichoszomatikus kezeléssel is.

Gyomorégés: a figyelmeztető tünet

A gyomorégés jellemzően baktérium okozta gyulladás vagy reflux eredményeként jelentkezik. Dr. Harasta Edit szerint fontos, hogy megértsük a tünetek hátterét, és ne csak a tüneteket enyhítsük, hanem kutassuk fel azok okát is. A gyomorégés kezelésére szolgáló készítmények enyhítik ugyan a tüneteket, de az okot nem szüntetik meg. A diagnózis meghatározása után kezdődhet csak meg a hatékony kezelés.

Fekély: leggyakrabban a Helicobacter okozza

A fekélyek 80%-ának hátterében a Helicobacter pylori baktérium áll, amely jellemzően étkezéssel terjed (pl. közös konyha, közös háztartás, tartós kontamináció). Ez a baktérium nem része az emésztőrendszerünk bélflórájának, így ha megjelenik, akkor ki kell irtani, emeli ki a gasztroenterológus. Ez a baktérium rendkívül elterjedt, jellemzően akkor tud megtelepedni a szervezetünkben, ha az immunrendszerünk éppen legyengült. A fertőzés kezdeti szakaszában gyakran émelygést, rossz közérzetet, hasi panaszokat és puffadást okoz. Fekély rendszerint csak akkor alakul ki, ha ez az állapot tartósan fennáll, de más kiváltó okai is lehetnek: egyes gyógyszerek, egyéb betegségek, stresszhelyzet is irritálhatják a gyomrot.

Gyomorrontás nyáron: figyeljünk a könnyen megromló ételekre

A nyári hónapokban fokozottan figyelnünk kell az étkezésre, mivel a romlott vagy fertőzött ételek fogyasztása könnyen gyomorrontást okozhat. Dr. Harasta Edit hangsúlyozza, hogy a könnyen romló ételeket csak megbízható forrásból szerezzük be. A gyomorrontás kezelése megfelelő diétával történik folyadékpótlással kiegészítve, ami az ásványi anyagok pótlása miatt fontos. Akár patikában kapható rehidráló porok is fogyaszthatók. Ha pedig megtörtént a baj, de nem múlik a gyomorrontás 1-2 nap elteltével sem, ne habozzunk orvoshoz fordulni!

Legolvasottabb cikkeink