• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megduplázódott a nem melanoma típusú bőrdaganatok száma

Lapszemle 2023.08.17 Forrás: nepszava.hu
Megduplázódott a nem melanoma típusú bőrdaganatok száma

Az évente előforduló 2500 melanoma mellett 4500 laphámrákot és 17 ezer bazálsejtes karcinoma megbetegedést is diagnosztizálnak.

A bőrrákos betegek negyede még mindig túl későn fordul orvoshoz. A tünetek észlelése után átlagosan másfél év múlva jelentkeznek először az érintettek a szakrendelőkben – tudósított  a Magyar Dermatológiai Társulat szerdai sajtóbeszélgetéséről a nepszava.hu.

A lap kérdésére, vajon a késői orvoshoz fordulást magyarázhatja-e, hogy nehéz bejutni a szakrendelésekre, Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem professzora elismerte: az ország különböző területein nagyon eltérőek a lehetőségek, de szerinte az akut panasszal, vagy gyanús elváltozással érkezőket előjegyzés nélkül is ellátják a szakrendeléseken. Hozzátette: a bőrgyógyászat nem beutaló köteles ellátás, ugyanakkor a legtöbb helyen, különösen a halasztható ellátások esetében, előjegyzéssel fogadják a pácienseket. Így az országrésztől függően beletelhet egy-két hónapba is.

Húsz év alatt megduplázódott a nem melanoma típusú bőrdaganatok száma. Azaz már nem elég, ha csak az anyajegyeinkre figyelnek azok, akik ezt a betegséget szeretnék megúszni. Az évente előforduló 2500 melanoma mellett 4500 laphámrákot és 17 ezer bazálsejtes karcinoma megbetegedést is diagnosztizálnak.

A bőrrákkal kezeltek átlagéletkora 60 év, de nem kizárólag őket veszélyezteti, mert a 20-30 évesek között is van 3000 eset.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy léteznek a melanomának kevésbé ismert, ritkábban előforduló, de rendkívül veszélyes formái is, amelyek kialakulásában nem az UV-sugárzás hatása a döntő, és kizárólag az anyajegyek ellenőrzésével nem fedezhetők fel. Ilyen az úgynevezett noduláris (vagy göbös) melanoma, amely az összes melanomás megbetegedés ötödét adja, és folyamatosan növekvő kis csomóként, dudorként kezdődik. Az ilyen elváltozás szabályos formájú, érintésre általában tömött vagy kemény tapintatú, sötétbarna vagy fekete mellett bőrszínű is lehet.

Akkor is kialakulhat, ha rendszeresen védekezünk a közvetlen napsütés ellen, de főként a 60 év feletti férfiak számára jelent kockázatot. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink