A mediterrán országokban ezekből a nyersanyagokból kétszer annyit fogyasztanak, mint a magyarok.
Rost- és antioxidánstartalmuk például segít megelőzni az érelmeszesedést és számos daganatos betegség kialakulását. A mediterrán országokban ezekből a nyersanyagokból kétszer annyit fogyasztanak, mint a magyarok. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás ennek megfelelően alig fele a magyarországinak.
A bostoni Harvard Egyetem kutatói igazolták a gyümölcs, zöldség és az ezekből készített levek hatékonyságát a szájüregi daganatos elváltozások kockázatának csökkentésében - adta hírül a Magyar Dieteikusok Országos Szövetsgének (MDOSZ) hírlevele. 1986 és 2002 között 42 311 férfi étkezési szokásait vizsgálták.
Ezen időben 207 klinikailag vagy szövettanilag igazolt rosszindulatú szájüregi elváltozás fordult elő. A kutatással sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcsök, különösen a citrusfélék és a zöldségek, akár 30-40 %-kal is csökkenthetik a különböző rosszindulatú szájüregi daganatok kockázatát.
Úgy tűnik tehát, hogy főleg a citrom, a narancs, a grapefruit és a lime valóban hatékony fegyver lehet a szájüregi elváltozások megelőzésében. Ezért különösen fontos hangsúlyozni, hogy a magas rizikójú személyek (a dohányosok, az alkoholt rendszeresen fogyasztók és az idősek) – és természetesen mindenki, akinek fontos a maga és családja egészsége – fogyasszanak sok gyümölcsöt, zöldséget vagy ezekből készült leveket.