• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyümölcslével a szájüregi daganatos elváltozások ellen

Egészségmagazin Forrás: MDOSZ

A mediterrán országokban ezekből a nyersanyagokból kétszer annyit fogyasztanak, mint a magyarok.

Régóta ismert tényként fogadjuk el, hogy a nagy vitamintartalmú étrend csökkentheti bizonyos daganatok kockázatát, mivel erősíti az immunrendszert. Ezért szokták táplálkozási szakemberek ajánlani mindenkinek a bőséges gyümölcs, zöldség, valamint az ezekből készült levek fogyasztását, mellyel megelőzhető számos betegség.

Rost- és antioxidánstartalmuk például segít megelőzni az érelmeszesedést és számos daganatos betegség kialakulását. A mediterrán országokban ezekből a nyersanyagokból kétszer annyit fogyasztanak, mint a magyarok. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás ennek megfelelően alig fele a magyarországinak.


A bostoni Harvard Egyetem kutatói igazolták a gyümölcs, zöldség és az ezekből készített levek hatékonyságát a szájüregi daganatos elváltozások kockázatának csökkentésében - adta hírül a Magyar Dieteikusok Országos Szövetsgének (MDOSZ) hírlevele. 1986 és 2002 között 42 311 férfi étkezési szokásait vizsgálták.

 Ezen időben 207 klinikailag vagy szövettanilag igazolt rosszindulatú szájüregi elváltozás fordult elő. A kutatással sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcsök, különösen a citrusfélék és a zöldségek, akár 30-40 %-kal is csökkenthetik a különböző rosszindulatú szájüregi daganatok kockázatát.

 


Úgy tűnik tehát, hogy főleg a citrom, a narancs, a grapefruit és a lime valóban hatékony fegyver lehet a szájüregi elváltozások megelőzésében. Ezért különösen fontos hangsúlyozni, hogy a magas rizikójú személyek (a dohányosok, az alkoholt rendszeresen fogyasztók és az idősek) – és természetesen mindenki, akinek fontos a maga és családja egészsége – fogyasszanak sok gyümölcsöt, zöldséget vagy ezekből készült leveket.