• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha ezt Angelina Jolie tudta volna…

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Megnézett és már kiáltott is az orvosnak, hogy forduljon vissza, mert szülünk.

Ha ezt Angelina Jolie tudta volna, talán nem feküdt volna kés alá kislánya, Shiloh születésekor. A fájdalmak elkerülésében bízva sokan eljátszanak a császármetszés gondolatával, s bizony a celeb-anyukák - például Victoria Beckham és Claudia Schiffer - előszeretettel választják a csöppet sem veszélytelen műtétet. A császármetszés 8-10 -szer kockázatosabb a természetes szülésnél ráadásul, sokkal lassabban regenerálódsz utána. A babád világra hozatala ma már lehet kevésbé fájdalmas és kimerítő, mint néhány évvel ezelőtt. Erről mesél Klaudia, két csöppség boldog anyukája, aki elárulja, milyen eszközt „vetett be", hogy megkönnyítse saját és kislánya dolgát a szülőszobában.

- Két gyermekem van, Zsombor és Panna. Mindkettőjüket természetes úton szültem meg, de érkezésük között nagy volt a különbség. Az első szülésem spontán indult, a második nem, mert a 36. héten nem festettek túl vidám képet a ctg-s (a baba mozgás közbeni szívhangját és a méhösszehúzódásokat figyelő vizsgálat) eredményeim. A 30. héten már nyitva volt a méhszáj, ezért onnantól feküdnöm kellett, egyáltalán nem kelhettem fel, és semmit nem emelhettem, beleértve az akkor kétéves kisfiamat. Eléggé megviselt, főleg lelkileg. Ráadásul, öt héten át jósló fájásaim voltak, s amikor a 37. héten bementem a kórházba, az orvosok nem vártak tovább, megindították a szülést. Hál’istennek, amilyen ijesztően indult, olyan jól alakult minden, szűk két órán belül már a karomban tartottam Pannát.

- Nem sokat „teketóriázott" a pici lány! A kisfiad is ilyen gyorsan érkezett?
- Nem, vele sokkal tovább tartott a szülés. A vajúdási szakasznak két fázisa volt; itthon indult délután kettőkor, majd a kórházban folytatódott este kilenctől másnap reggel hét óráig, kétperces fájásokkal. Az ő érkezését megszenvedtem. Hiába sejtettek nehézségeket a leletek Panna érkezése előtt, ő könnyebben megszületett. Egészen biztos vagyok abban, hogy ebben a Dianatalnak is szerepe van, pedig eleinte nem nagyon hittem a dologban.

- Honnan tudtál a gél létezéséről?
- Édesanyám az egészségügyben dolgozik, ő javasolta, hogy a második szülésnél próbáljam ki. Nem gondoltam, hogy ennyire sokat számít a használata, el nem tudtam képzelni, hogy egy szülészeti gél valóban segíthet a babának. Megkérdeztem az orvosom, és ő azt mondta, jó ötletnek tartja, ezért hosszas hezitálás után az utolsó hetekben beadtam a derekam, szerencsére.

Sokan mondják, hogy a második szülés általában könnyebb, mint az első, na de ennyivel? Tíz órát vajúdtam az egyik babával, a másikkal pedig összesen másfél órát vett igénybe a szülés, kizárt, hogy a gél nélkül ilyen óriási különbség lett volna. Az orvosom is ugyanezt mondta, aki tudja, látta, milyen volt az első szülésem Zsomborral.

- A szülésnek mely fázisában kaptad meg a Dianatalt?
- A rossz szívhangok miatt, és mert kevés volt a magzatvíz, mesterségesen megindították a szülést. Burokrepesztést csináltak, ezután kaptam meg az első adag Dianatalt, este hat órakor. Negyed nyolc körül mondtam az orvosomnak, hogy úgy érzem, Panka hamarosan megérkezik. Megvizsgált, megkaptam a második adag Dianatalt - hozzáteszem, a csomagban lévő három adagból csak kettőre volt szükségem, a harmadikhoz hozzá sem nyúltunk - és azt mondta, még legalább egy óra. Ahogy kiment, szóltam a szülésznőnek, hogy én bizony úgy érzem, itt az idő. Megnézett és már kiáltott is az orvosnak, hogy forduljon vissza, mert szülünk. Egy perc alatt eltűnt a méhszáj, szó szerint! Maga a kitolás mindkét gyereknél könnyen ment, de Panna gyorsabb volt, mint a bátyja, és sokkal jobban csúszott.

- Szülés után milyen hamar regenerálódtál?
- Nagyon hamar, egy-két nap alatt teljesen rendbejöttem. A lányom születése után nem sokkal az egyik barátnőm is szült, ugyanannál az orvosnál, ő is Dianatallal, hozzám hasonlóan könnyen és komplikációk nélkül. A fiam és a lányom születése között számomra az volt az igazán szembetűnő különbség, hogy Pannánál egyik percről a másikra eltűnt a méhszáj, és a kicsi pillanatok alatt átjutott a szülőcsatornán még úgy is, hogy 600 grammal többet nyomott, mint amennyit az orvosok a születése napján megjósoltak. Olyan gyorsan regenerálódtam, hogy a harmadik napon már úgy éreztem magam, mintha nem is szültem volna.