• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hamis parfüm – illatos vagy mérgező?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Fagyálló? Baktériumok? Vizelet? Néhány összetevő, amelyekre a hamis parfümök elemzése során bukkantak a szakértők.

A hamisított kozmetikumok használata a bőrrel való közvetlen érintkezésük okán komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Minderről az amerikai ABC csatorna Good Morning America című műsorában beszélt Valerie Salembier, a Harper’s Bazaar alelnöke és kiadója. A magazin januári számában hívja fel az olvasók figyelmét a hamis parfümök használatával járó kockázatokra, és mindazokra a nem túl bizalomgerjesztő összetevőkre, amelyeket ezekben találtak a laborelemzések során.

Salembier a műsorban elmondta, mivel számos parfümmárka luxuscikknek számít, a termékek hamisítása igen gyakori, ráadásul olcsó áruk miatt sokan meg is veszik őket. A szakértő szerint azonban érdemes átgondolni, hogy mit fújunk magunkra, mivel a lefoglalt hamisítványokban nem egy alkalommal bukkantak olyan veszélyesnek minősíthető összetevőkre, mint a fagyálló, különböző baktériumok vagy épp a vizelet. Ez utóbbira brit és ír akciókban előkerült termékek elemzése során bukkantak. Valószínűsíthető, hogy használatával az elfogadható PH szintet és a kívánt színt kívánták elérni a hamisítók.

Salembier a riportműsorban hangsúlyozta, a hamis parfümök a test különösen érzékeny bőrfelületeivel, a csuklóval, a nyakkal, az arccal érintkeznek, így a bennük rejlő nem megfelelő összetevők veszélyes egészségügyi reakciót válthatnak ki. A műsorban megszólaló bőrgyógyász hozzátette, a veszélyes összetevők hatása – enyhébb esetben is bőrpír, viszketés, kiütések – gyakorlatilag azonnal jelentkezik. Az egészségügyi szakember elmondta, pályafutása során még soha nem találkozott eredeti parfüm okozta bőrirritációval, míg a hamisítványok könnyű és olcsó elérhetősége miatt egyre több beteg fordul hozzá az ezek használatából eredő panaszokkal.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevele szerint a hamis parfümök és kozmetikumok nemzetközi elterjedtségét jól illusztrálja, hogy a hónap elején a magyar Vám- és Pénzügyőrség munkatársai 850 millió forint értékű hamisított parfümre bukkantak egy román kamion ellenőrzése során. A Németországba tartó járművet Püspökladány térségében állították meg. Rakományának átvizsgálása során 53 ezer darab hamis parfüm került elő.