• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kampány február elsejétől: hagyd otthon az autódat!

Lapszemle Forrás: Népszava

Az időjárási viszonyoknak köszönhetően valamelyest csökkent a légszennyezettség Budapesten, így nem kellett szmogriadót elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak.

A város kilenc pontján elhelyezett mérőműszerek által mért szállópor-koncentráció azonban napi átlagban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/köbmétert), ezért figyelmeztették a lakosságot. Demszky Gábor főpolgármester a többi között önkorlátozásra kérte a fővárosiakat, valamint a közintézményeket és az ipari légszennyezőket. Kérte továbbá, hogy a budapestiek lehetőség szerint a személygépkocsik használata helyett válasszák a tömegközlekedést.

Csütörtökön még nagy esélye volt annak, hogy mától a riasztási fokozatot rendeljék el, mert a város több pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por koncentrációja, de azóta javult a város levegőjének minősége. A szálló por magas koncentrációja köhögést és nehéz légzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Egyre többen fordulnak orvoshoz az asztma és a krónikus légcsőhurut miatt, nő a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.

Hagyd otthon az autódat! - ezt kéri a fővárosiaktól és a környező településeken élőktől a Levegő Munkacsoport. A közlekedési dugók csökkentéséért, a tisztább levegőjű Budapestért február 1-jén kezdődő új kampányukban a környezetvédők arra biztatják az embereket, hogy válasszák a kevéssé szennyező, egészségesebb közlekedési módokat: szálljanak tömegközlekedési járművekre, kerékpározzanak vagy gyalogoljanak minden esetben, amikor ezt megtehetik.

A civil szervezet most a korábbiaknál is határozottabban figyelmeztet rá, hogy Budapest légszennyezettségéért mindenekelőtt a közlekedés a felelős: a fővárosban élő gépkocsihasználók és az oda rendszeresen beautózó emberek.

Ma több mint hatszázezren lépnek be naponta Budapest határán. Közülük négyszázezren autóba ülnek, és többnyire egyedül próbálnak bejutni a városba, óriási dugókat okozva. Ehhez társul a városon belül szintén gépjárművel útnak indulók sok százezres tömege.