• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségtelen-e a koffeinmentes kávé ?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A koffeinben szegény kávénak nagyobb a zsírtartalma.

Korábban gyakran azzal riogatták a kávézókat, hogy a napi négy csészénél több fekete megnöveli a szívinfarktus kockázatát. Ezt az elképzelést eddig nem sikerült meggyőzően igazolni, ezzel szemben egy új vizsgálat azt valószinűsíti, hogy a koffeinmentes kávé az, amely nem tesz jót egészségünknek.

Az American Heart Association (AHA) idei kongresszusán hangzott el Robert Superko (Fukua Heart Center, Piedmont Hosp., Atlanta, Georgia, USA) előadása arról a vizsgálatról, melyben 187 önként jelentkező felnőtt vett részt. A vizsgálat költségeit a semlegesség biztosítása végett nem a kávéelőállítók, hanem az amerikai adófizetők állták. Ha figyelembe vesszük, hogy statisztikák szerint az amerikaiaknak több mint a fele napi három csészénél több kávét fogyaszt, a kérdés tisztázása igen fontos, ezért megérte az erre költött egymillió dollárt. (Sokan gyakran kérdezik, miért olyan drága a gyógyszer: többek között azért, mert egy új készítmény emberen történő, biztonságos vizsgálat ennek a sokszorosába kerül.)

Az önkéntesek Mr. Coffee kávéfőző gépet kaptak, hogy mindig azonos módon készítsék el a frissítő italt. Ehhez az előre, gyárilag betöltött kávézsákokat használták és rendszeres vérvétellel ellenőrizték, mennyi kávét fogyasztottak és hogyan alakult vérzsír szintjük.

A vizsgált személyek egyik csoportja a vizsgálat három hónapja alatt egyáltalán nem ivott kávét, a másik csoport napi 3-6 csészét a szokásos, koffeint tartalmazó kávéból, a harmadik csoport naponta 3-6 csésze koffeinmentes kávét főzött magának – anélkül, hogy az utóbbi két csoport tagjai tudták volna, hogy melyikük kapott „valódi" és melyikük koffeinmentes kávét.

A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a dekaffeinált kávét fogyasztók vérének apolipoprotein Bβ és nem-eszterifikált zsírsav tartalma 8-, illetve 18 százalékkal volt magasabb, mintha vagy kávémentesen éltek volna három hónapig, vagy koffeint tartalmazót ittak volna naponta. Ezen vérzsír frakciók növekedése emeli a „rossz" koleszterin szintjét és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is fokozza.

A vizsgálat vezetője szerint ennek a jelenségnek az lehet a magyarázata, hogy a dekaffeinált kávé készítéséhez a kávé zamatának megőrzése miatt a sokkal ízesebb robusta kávébabot, míg a „normál" kávéhoz a másik fajtát, az arabica babot használják. A koffein tartalom csökkentése során a biológiai szempontból fontos flavonoidok jelentős része elbomlik, ezáltal a dekaffeinált kávé egészségi értéke csökken, ezzel szemben a koffeinben szegény kávénak nagyobb a zsírtartalma.

Az előadást követő vitában több szakértő azonban úgy nyilatkozott, hogy meggyőző adatokhoz további vizsgálatokra volna szükség és addig a nagyközönségnek a kávéfogyasztást illetőleg egyértelmű tanácsokat adni felelőtlenség volna. Az mindenképp meggondolandó, hogy a társadalom kávézó rétege éveken, évtizedeken keresztül naponta megissza megszokott három-négy csésze feketéjét és ha a „dekaf" kávé akár kis mértékben is rontja a vér-zsír szintet, annak egészségügyi következményei nem elhanyagolhatóak.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2005, november 24)

Legolvasottabb cikkeink