• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Házi módszerek a biztonságos rovarírtáshoz

Egészségmagazin 2022.03.23 Forrás: Weborvos
Házi módszerek a biztonságos rovarírtáshoz

A házi szerek egyik fajtája a rovarok egyik ősi ellenségét, a koffeint használja, minél kisebb a rovar, annál kevesebbre van szükség.

Tavasszal kivirágzik a természet, és ezzel együtt megjelennek a rovarok. Ugyan szép látványt tud nyújtani a virágokat beporzó méhecske, és mindig emlékezetes meghallani a szezon első szöcskéjének hangjátékát, mégis kifejezetten zavaró, amikor a természet szó szerint az otthonunkba költözik. Hogyan szabadulhatunk meg a rovaroktól úgy, hogy számunkra biztonságos legyen? Mutatjuk!

A leggyakoribb betolakodók

Ugyan a tavasz kezdete a rovarok nagy szezonja, több teremtmény a lakásunkban kívánja átvészelni a telet is. Nem véletlen hát, hogy késő ősszel és télen megjelennek a kisebb-nagyobb pókok a lakásban. Ez jobb esetben csak a hálójuk formájában látványos számunkra, rosszabb esetben pedig szembe találjuk magunkat egy nagyobb példánnyal. Tavasszal előszeretettel jönnek az olyan hívatlan vendégek, mint a légy és a darázs – melyek akár a lakáson belül is kikelhetnek egy rejtett sarokból, ahová előzőleg kerültek még pete formájában. A nyári szezon legaktívabb tagjai közé tartozik a fülünkbe duruzsoló szúnyog és a manapság mindent ellepő poloska is.

TIPP: Muslica csapda segítségével könnyen megszabadulhatunk a levegőben köröző kellemetlen kártevőktől.

Nincs helyük a lakásban!

Vannak rovarok, melyekre kifejezetten szeretettel tekintünk, ilyen például a katica, ami örömmel fogyasztja el a szobanövényeinkről az esetleges levéltetveket, mégis kitessékeljük a lakásból, hiszen tudjuk, hogy a természet az igazi otthona. Ha olyan betolakodókról van szó, amik ártalmasak, nem is kérdés, hogy mi a teendő. A légyről köztudott, hogy nem csak virágokra száll, így nem a legveszélytelenebb hagyni, hogy lakásunkban repkedjen, míg a pók és a darázs csípése komoly gondokat, akár allergiás reakciót is kiválthat.

Miért a vegyszermentes rovarirtás a legokosabb választás?

Ugyan leggyakrabban különböző mérgező szerek köszönnek vissza ránk a reklámokból és a boltok polcairól, vannak olyan megoldások, amikkel magunkat és családtagjainkat sem tesszük ki a vegyszerek veszélyeinek. Nyilvánvalóan a ,,tapossa laposra” módszer nemcsak a különböző dobozok, hanem rovarok esetében is érvényes, de nem ez az egyetlen módja, hogy biztonságosan szabaduljunk meg tőlük.

Különböző szerek készítésével vagy használatával biztosak lehetünk benne, hogy csakis a rovar szenvedi meg a találkozást.

-        A házi szerek egyik fajtája a rovarok egyik ősi ellenségét, a koffeint használja. Minél kisebb a rovar, annál kevesebbre van szükség a szerből ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Ehhez egy deci erős kávét keverjünk össze egy deci vízzel, majd adjunk hozzá egy teáskanál folyékony szappant vagy mosogatószert és fél deci növényi olajat. Ez már önmagában működik, hiszen röpképtelenné teszi az áldozatot, de ha kiegészítjük egy fél kávéskanál fokhagyma granulátummal vagy szárított chili paprikával, lehengerlő hatást érhetünk el. Miután összekevertük a hozzávalókat, hagyjuk állni egy napig, majd el is kezdhetjük a használatát kint és bent egyaránt.

-        A szárazjég is kifejezetten baráti lehetőség – na nem a rovarok szempontjából! Nem tartalmaz vizet, így gáz halmazállapotúvá válik. Mivel alapvetően a szén-dioxid szilárd formája a szárazjég, nem tűzveszélyes vagy gyúlékony, így e tekintetben is teljesen biztonságos a használata. Ennek köszönhetően a rovarok megfulladnak, így hosszabb időre megszabadulhatunk tőlük.

-        A gőz is kiváló lehet, hiszen a rovaroknak sem kellemes evickélni benne. A gőzös kezelés nemcsak a látható betolakodóktól szabadít meg, hanem az olyan, éj leple alatt munkálkodó rovaroktól is, mint az ágyi poloska. A 180 fokos gőzös kezelés a petéket is elpusztítja, így hosszú távú megoldást kínál.

-        Olykor az is hatékony segítség lehet, ha megtaláljuk a rovarok ,,fészkét” és porszívóval esünk nekik. A tőzeglégy például sokáig szinte észrevétlenül vesz részt mindennapi életünkben, és tévesen muslica csapdát teszünk ki nekik, hiszen megszólalásig hasonlítanak a gyümölcsök körül repkedő társaikra. A tőzeglégy azonban a virágföldekben él, úgyhogy ha megszabadulnánk tőlük, a földben keressük lárváikat, melyeket locsolás után óvatos porszívózással küldhetünk át a másvilágra.

Mit ne csináljunk?

Házi szereket bátran keverhetünk magunknak, egészen addig, míg olyan anyagokat használunk, amik a sarki boltban is megtalálhatóak: kávé, citrom, ecet, só, fokhagyma: ezekkel ugyanis nem tudunk kárt okozni magunkban. Azonban nem ajánlatos kísérletezni számunkra ismeretlen vegyszerekkel vagy azok összekeverésével, és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább a szárazjég és a gőz használatát is bízzuk profikra.

A rovarok az élet természetes velejárói, de nem kötelességünk egy fedél alatt élni velük, sőt! Kiirtásuk azonban ránk nézve is káros lehet, ezért válasszuk ki azt a módszert, ami számunkra a legszimpatikusabb, és úgy váljunk meg a kéretlen vendégektől, hogy csak nekik legyen emlékezetes a találkozás!