A napsütés jó hatással van hangulatunkra, kellemesen cirógat, és segít a D-vitamin pótlásában.
Az egészségmegőrzésben, az immunrendszer erősítésében és a betegségek leküzdésében a házi praktikák mellett nagy szerepet kapnak a vitaminok is. A borongós időszakokat követően, tavasszal az élelmiszerekben található vitamin már nem elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához. A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezen kívül miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin szintről, arról dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója, belgyógyász szakorvosa tájékoztat.
„A téli szürkeség után boldogan fordítjuk az arcunkat a napsugarak felé. A napsütés jó hatással van a hangulatunkra, ám azon kívül, hogy kellemesen cirógat, segít a D-vitamin pótlásában is. A legtöbb D-vitamint ugyanis a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról" – mondta dr. Nagy Judit.
A D-vitamin hatása
A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet azok ásványi anyag tartalma, ami csontvesztéshez, így töréshez, deformáláshoz vagy súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet. A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de hiánya akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin hiánynak szerepe van immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is. Immun hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és azok kezelésében.
D-vitamin források
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell. A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is.