• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

HCV: Megállítható volna a fertőzés terjedése

Egészségmagazin Forrás: Weborvos- MTI

Folyamatban van egy országosra kiterjeszthető szűrőprogram kidolgozása - mondta bíztatóan a helyettes államtitkár.

A Hepatitis Világnap alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, a Májbetegekért Alapítvány és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy minden veszélyeztetett személyt szűrjenek hepatitis C-re, és minden igazoltan hepatitis C pozitív beteg a diagnózis pillanatától legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára, mivel csak így állítható meg a fertőzés terjedése! - szögezték le a világnap okán közös közleményükben.

A hepatitis C vírus (HCV) által okozott fertőzés globális és nemzeti népegészségügyi probléma. A vírus világszerte a krónikus májbetegségek, a májzsugor, a májrák és a máj eredetű halálozás 10–40 százalékáért tehető felelőssé. A vírusfertőzés legtöbbször évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli krónikus májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat jelentősen rontó, és komoly egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos májbetegséghez, májzsugorhoz, végül májrákhoz.

A hepatitis C egy emberről emberre, vérkontaktus útján terjedő betegség, a fertőzés forrása kizárólag olyan fertőzött egyén lehet, akinek a vérében a vírus megtalálható. Magyarországon 1992 óra szűrik a donor véreket HCV-re, így aki 1993 előtt kapott vért, vagy vérkészítményt kiemelt rizikócsoportba tartozik. Egyéb fertőzési utak mellett veszélyforrásnak tekinthetők az egészségügyi ellátás során történő véletlen tűszúrásos/vágásos balesetek, és a nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel végzett egészségügyi beavatkozások. Ez utóbbiak miatt mind az egészségügyi ellátást végzők, mind az azt gyakran igénybe vevők körében gyakoribb a fertőzöttség, mint az átlag populációban.

A HCV ellen hatékony védőoltás nem áll rendelkezésre, viszont a fertőzöttség időben történő felfedezése és meggyógyítása elkerülhetővé teszi a súlyos májbetegség, májzsugor és a májrák kialakulását, megnöveli a várható élettartamot és megszünteti a továbbfertőzés veszélyét.

E betegség gyógyítására olyan új terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, amik lehetővé tették, hogy a World Hepatitis Alliance meghirdethesse a NOhep kampányt (www.nohep.org) azzal az ambiciózus céllal, hogy 2030-ra a hepatitis C fertőzés már ne legyen népegészségügyi probléma.

Magyarország lakosságának 0,7%-a, kb. 70.000 ember lehet hepatitis C vírussal fertőzött, de többségük nem tud róla, mivel a betegség akár 50 éven át is teljesen panasz- és tünetmentes lehet!. A betegség felfedezéséhez célzott szűrővizsgálat szükséges, ami hazánkban csak szűk körben történik meg, még a terhesgondozásnak sem része.

A felismert betegek száma jelenleg 20.000 fő, de ennek is csak a fele kapott eddig kezelést! Pedig a fertőzöttek időben történő felismerése és a sikeres kezelés teljes, végleges gyógyulást eredményez – és egyúttal a fertőzés további terjedését is megelőzi.

A krónikus hepatitis C gyógyítására 2015-ben hazánkban is elérhetővé váltak az igen hatékony, vírusellenes szerek. A lehetőség tehát immár valóban adott arra, hogy az érintett betegek meggyógyulhassanak, és hogy a Hepatitis C ne legyen többé népegészségügyi probléma!

Végezetül a kormányzatnak is van tennivalója: el kell fogadni és meg kell valósítani a Nemzeti Népegészségügyi Fórum által összeállított és már publikált Nemzeti HCV stratégiát (ez magában foglalja a szűrés, diagnosztika, terápia, prevenció, edukáció témaköreit), és meg kell emelnie a vírus eliminációjára szánt forrásokat is.

A jövőben szélesítenék a hepatitisz C vírus szűrését
A kormány szélesíteni kívánja a hepatitisz C vírus szűrésének lehetőségeit, emellett mindent megtesz azért, hogy minél több beteg kaphasson mielőbb hatékony kezelést - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár kedden a hepatitisz világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, melyről az MTI tudósított.

Beneda Attila emlékeztetett arra, hogy a magyar szakmai szervezetek összefogásának köszönhetően tavaly bevezették Magyarországon a hepatitisz C elleni legújabb gyógyszereket, amelyek a betegek több mint 90 százalékát meggyógyítják.

A hepatitisz C vírus által okozott megbetegedések - krónikus májbetegségek, májzsugor, májrák - magyarországi kezeléséről azt mondta: a hepatológusok és belgyógyászok által kidolgozott rendszerben a leginkább rászoruló, vagyis legelőrehaladottabb állapotú betegek mind időben megkapják a kezelést.

Mivel nemcsak Magyarországon, de a legfejlettebb országokban is probléma, hogy a korai stádiumban lévő betegek nem kaphatják meg azonnal a gyógyszert, szerencsés lenne egy uniós közös fellépés ezen a téren, akár költségvetési ráfordításon, akár a gyógyszergyártókkal való tárgyaláson keresztül - hangsúlyozta.

Úgy folytatta: "remélhetőleg a költségvetési forrásokat fogjuk tudni bővíteni", emellett folyamatban van egy országosra kiterjeszthető szűrőprogram kidolgozása. Hogy milyen szintekre, milyen betegségekre és milyen célcsoportokra, arról még zajlanak az egyeztetések, de az egyértelmű, hogy "a jelenlegihez képest szeretnénk kiszélesíteni a szűréseket a hepatitisz C tekintetében" - húzta alá. Továbbá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is tárgyal a gyártókkal, hogy a jelenlegi betegenkénti 15-20 millió forintos kezelési költség csökkenjen - fűzte hozzá Beneda Attila.

Mit kell tudni a hepatitis vírusokról? Összefoglaló táblázat

A WHO világnapi közleménye az aktuális teendőkről

Legolvasottabb cikkeink