• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hideget vagy forrót igyunk hőségben?

Egészségmagazin Forrás: HáziorvosBlog.hu

A HáziorvosBlog utánajárt, vajon milyen érvek vannak egyik és a másik mellett?

Sokan azt állítják, hogy a kánikulában elfogyasztott forró tea hűsít. Erre a következő érveik vannak: 1. a meleg hatására (reflex révén) a bőrerek kitágulnak és fokozódik az izzadás, ez által a test lehűl, 2. a beduinok is ezt teszik

Nos, ami igaz az igaz: melegben a bőrerek tágak, és a test izzadással hűti magát, de nincs bizonyítékunk rá, hogy ez olyan mértékű lenne, ami érdemben csökkenti a test hőmérsékletét.

Ami a második pontot illeti, honnan tudjuk, hogy egy beduin meg éppen nem arról győzködi a kollégáját, hogy “nézd már meg te szerencsétlen, hogy egész Európa hideg sört iszik, hagyjuk már ezt a teázást!" Másrészt attól, hogy valamit sokan csinálnak, még nem jelenti azt, hogy igaz is - írja a HáziorvosBLog szerzője.

De miért teszik mégis?
1. erre az is válasz lehet, hogy a közel-keleti és mediterrán vagy afrikai vidékeken eleve nem szabad forralatlan vizet inni, és ha már úgy is forró, és úgyis nő arrafelé teacserje meg kávé, akkor tettek bele.

2. ebből a történelmi-közegészségügyi dologból ilyen módon kulturális szokás lett

3. egyes kommentek szerint az egésznek az az értelme, hogy amíg a teát iszod, nyugton vagy, és nem rohangálsz (a rohangálás felmelegít)

Ha pedig a fizika és az élettan vonalán indulunk tovább:

1. van, aki azt mondja, kizárt, hogy a megivott folyadék hőmérséklete érdemben befolyásolja a testhőmérsékletet, hiszen a folyadék és a test tömege között óriási a különbség. A szabályozó rendszert pedig nem lehet csak úgy becsapni.

2. más szerző feltételes módokat használva elismeri, hogy a fentebb említett reflexes hatásnak lehet szerepe, de végül ő is amellett teszi le a voksát, hogy a teázásnak a pihenés a lényege.

3. harmadrészt meg kell különböztetnünk a hatást és az érzetet. Ugyanis attól, hogy létezik a meleg ital hatására beinduló hűtőmechanizmus, amíg iszod, piszok meleged van. Belátható, hogy ennek az érzésnek a gondolatától sokan nincsenek elragadtatva, ha egyszer lehet hideget is inni, ami viszont jó érzés. Nem kell magyarázni, hogy az érzések és a logika időnként hadban áll, pláne ha a forró italok fogyasztása logikailag nincs is jól alátámasztva, ne csodálkozzunk, ha vendégünk a jó forró tea helyett egy jeges limonádét fog választani.

Végül pedig: egyetlen hőguta megelőzésével foglalkozó tudományos helyen sincs ajánlás a folyadék hőmérsékletére vonatkozóan. Valószínűleg azért mert lényegtelen, és a nagy kánikulában az a fontos, hogy igyál ELÉG folyadékot, bármi legyen is az.