• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan neveljünk egészséges gyermeket?

Egészségmagazin MA 09:23 Forrás: Gasztroenterológiai Központ
Hogyan neveljünk egészséges gyermeket?

Azok a csecsemők, akik cumisüvegből kapták az anyatejet, eltérő mikrobiotával rendelkeznek, mint azok, akiket közvetlenül a mellből tápláltak.

A szoptatás világhete augusztus első hetében zajlik a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) kezdeményezésére. Az évről évre visszatérő kampány a szoptatás támogatásának jelentőségére hívja fel a figyelmet. Dr. Pászthory Erzsébet a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa hangsúlyozza, hogy az anyatej számos olyan összetevőt tartalmaz, amely megóvja a babát a fertőzésektől és a gyulladásoktól, továbbá hozzájárul immunrendszerük és egészséges bélmikrobiotájuk kialakulásához.

A bélmikrobiota jelentősége

A bélmikrobiota a bélrendszerünkben élő nagyszámú élőlények (baktériumok, vírusok, gombák és egyéb egysejtűeknél kisebb élőlények) zárt közössége, ami alapvetően befolyásolja egészségi állapotunkat. Többek között kulcsszerepet tölt be a hatékony emésztésben, gátolja a kórokozók megtelepedését, ártalmatlanítja a toxikus anyagcseretermékeket, és támogatja az immun- és idegrendszer fejlődését – ismerteti dr. Pászthory Erzsébet, aki hozzáteszi, hogy minél nagyobb a diverzitása a bélmikrobiotának, annál erősebb és egészségesebb. A bélben lévő mikroorganizmusok közösségét a genetikai és környezeti tényezők együttese határozza meg, és egészségének szempontjából óriási jelentősége van a méhen belüli életnek, a születés és a korai táplálás módjának, valamint az első három életévnek.

A bélmikrobiota kialakulásának első állomásai

Már a méhen belüli élet során megjelennek az első baktériumtelepek a magzat bélrendszerében. Sőt az is megfigyelhető, hogy a fejlődő magzatot ért hatások (pl. az anyai stressz, antibiotikus kezelés) változást okozhatnak a bélmikrobiota összetételében. A szakember szerint a születés módja is döntő jelentőségű lehet:

„Kutatások igazolták, hogy a hüvelyi úton és a császármetszéssel világra jött gyermekek bélmikrobiotája eltér egymástól. Ennek az az oka, hogy a hüvelyi szülés során, amikor a magzat végighalad a szülőcsatornán, találkozik az édesanya hasznos hüvely- és bél- mikroorganizmusaival, ami befolyásolja saját bélmikrobiotáját. De ugyanilyen fontos az „aranyóra” is, mivel az anyával történő azonnali bőr-bőr kontaktus révén a baba bélrendszere hasznos baktériumokkal kolonizálódik”.

A császármetszéssel született gyermekek esetében azonban ez a találkozás kimarad, így bélrendszerükben kevésbé kedvező baktériumtörzsek (pl. Staphylococcusok, Clostridium törzsek) fognak megtelepedni. A császármetszések egyre növekvő aránya (jelenleg minden 100 gyermekből 40 műtéti úton segítenek világra) mindenképpen elgondolkodtató a gyermek későbbi egészségére nézve.

A szoptatás jelentősége a bélmikrobiota szempontjából

A korai táplálás módja jelentősen befolyásolja a bélmikrobiota összetételét. A szoptatásról tudható, hogy jótékony hatással van az anya és a gyermek testi-lelki-mentális egészségére, és erősíti a kettejük közti különleges kapcsolatot. Az anyatej tápanyagösszetételének köszönhetően a legideálisabb táplálék a baba számára. Számos kutatás bizonyította, hogy védelmet nyújt a babának a fertőző betegségekkel szemben, csökkenti a felnőttkori asztma, az elhízás, a cukorbetegség és autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát is.

Ennek a magyarázata, hogy az anyatej saját mikrobaközösséget tartalmaz, ami hozzájárul a szoptatott baba bélmikrobiotájának kialakításához. Ráadásul a természet arról is gondoskodott, hogy az anyatejben található 200 különböző típusú oligoszacharid (prebiotikumok) révén tápanyaggal lássa el ezeket a jótékony baktériumokat. Érdekes adalék, hogy úgy tűnik, a szoptatás időtartama és kizárólagossága is beleszólhat ebbe a folyamatba. Megfigyelték azt is, hogy azok a csecsemők, akik cumisüvegből kapták az anyatejet, eltérő mikrobiotával rendelkeznek, mint azok, akiket közvetlenül a mellből tápláltak.

„Hároméves korra alakul ki a mikrobiota egyéni mintázata, melynek összetételében a hozzátáplálás is nagy változást hoz. A gyermek bélrendszerének egészségét elsősorban a nyugodt, stresszmentes várandóssággal, a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatással és a szoptatás mellett elkezdett, tudatosan megtervezett hozzátáplálással segíthetjük elő – hangsúlyozza a gasztroenterológus.  

Kapcsolódó hírek