• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Hogyan vészeljük át a nyarat, ha aranyérrel küzdünk?

Egészségmagazin 2019.07.25 Forrás: Trombózisközpont
Hogyan vészeljük át a nyarat, ha aranyérrel küzdünk?

A megváltozott környezet sokszor okozhatnak székletürítési nehézséget, ezért amennyiben kell, legyen nálunk bélmozgató.

Az aranyérrel élők megszokták, hogy az életmód, a diéta, a helyi ápolás a mindennapi élet részét képezik. Nyáron a megváltozott körülmények során különös hangsúlyt kap sok tevékenység. Az aranyeresség miatt több dologra kell figyelni- hogy mikre, arról dr. Baranyai László, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze osztotta meg gondolatait.

A panaszok fokozódnak a meleg miatt

Az emelkedő környezeti hőmérséklet értágulatot okoz. Az aranyeres csomók - melyek vénás tágulatok a végbélben és környékén- szintén kitágulnak. A vérbőség gyulladáshoz vezethet, illetve a tág vénás öblökben vérrög is kialakulhat, a véna fal fájdalmas gyulladásával.

Termál fürdők

A magasabb vízhőmérséklet miatt a medencében fokozódik a meleg terhelés. A tünetek kellemetlenné válhatnak, ezzel szemben a végbél repedés tüneteit csökkentheti a meleg fürdő. Érdemes tudni, hogy a tág vénákban nagyobb eséllyel jelenhet meg trombózis is, így tünetek esetén mielőbb forduljon orvoshoz! (Ezzel szemben a hűvösebb természetes vizek, a tenger hasznosak lehetnek).

Szomjúság

Melegben a folyadék szükséglet megemelkedik, a bőr felszínén fokozottá válik a vízleadás. Az izzadás dehidrációhoz vezethet, rontva az egész szervezet működését. Emiatt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, ami elengedhetetlen normál széklet képzéséhez. Nyáron a több zöldség, gyümölcs általában biztosítja az elegendő rostot, de a kielégítő folyadékbevitelről tudatosan kell gondoskodni. Nagy melegben minimálisan 3 liter folyadék, lehetőleg víz szükséges naponta. A kávé, tea vagy az alkoholok vízhajtó hatásúak, így ezeket jobb kerülni!

Izzadás

A fokozott izzadás miatt megnő a megfelelő higiénia jelentősége. Melegben az összefekvő bőr felszíneken könnyebben alakul ki gyulladás, és a végbél környékén ez az aranyerek izgalmát okozhatja. Különösen hosszú utazásoknál fenyeget ez a veszély. Fontos, hogy bizonyos időközönként álljon fel, mozogjon Amennyiben gyulladt aranyérrel utazunk, hasznos lehet a speciális aranyér párna. (Nem a gyermek úszógumi! Ez még ronthat is a helyzeten) Gondoskodni kell a száraz környezetről, nedvszívó fehérneműről, valamint ne nedves fürdőruhában élvezzük a strandot!

A higiénia jelentősége fokozódik

A nem kellő tisztálkodás melegben még veszélyesebb. A környezet megváltozása kizökkenti és nehezíti a megszokott tisztálkodást. Utazásnál tartsunk magunknál nedves törlőkendőt és biztosítsuk a száraz környezetet- mondja a szakorvos.

Széklet rendszeres biztosítása

A megváltozott környezet, a nem megszokott élelmiszerek sokszor okozhatnak székletürítési nehézséget. Ezért amennyiben kell, legyen nálunk bélmozgató. Ezen kívül gondoljuk arra, hogy legyenek a csomagunkban az ápolás megszokott készítményei. Biztosítsuk a megfelelő szállítást is (pl. hűtőtáskában).

E pár gondolattal talán csökkenteni lehet az utazás árnyoldalait és így a nyári kalandokat csak az örömteli emlékek teszik feledhetetlenné.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink