• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ússza meg a nyarat trombózis után

Egészségmagazin 2019.06.17 Forrás: Trombózisközpont
Ússza meg a nyarat trombózis után

Miként lehet elviselhetőbbé és biztonságosabbá tenni a nyarat mélyvénás trombózis után.

Mélyvénás trombózis után az érintettek gyakran panaszkodhatnak kisebb-nagyobb lábfájdalomra, dagadásra, melyet könnyű összekeverni egy újabb trombózissal. A panasz nyáron, a nagy melegben még erősebb, így a betegeket a hőség még jobban megviseli. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája a hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet elviselhetőbbé és biztonságosabbá tenni a nyarat.

Lábfájdalom ellen

Trombózis után sokan panaszkodhatnak lábfájdalomra, főleg a nagy melegben. Ekkor érdemes kompressziós harisnyát használni, még akkor is, ha már nem lenne muszáj. A keringés hatására felpezsdül, és a felületi vénákból a mélyebben fekvők felé terelődik a véráramlás. Ennek hatására a lábfájdalom enyhül/megszűnik, valamint az ödéma is eltűnik. Amennyiben valaki visszértágulatokkal is küzd, nekik is javasolt!

A szakértő azonban felhívja a figyelmet az ún. Poszttrombotikus szindrómára (PTS), melynek az egyik tünete a lábfájdalom, így ha a panasz több, mint 2 hónapig fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni!

Vigyázzon a napozással

A legmelegebb órákban eleve tiltott a napozás - 10-15 óra között-, hiszen ekkor megnő a melanóma kialakulásának esélye. Ám ha valaki már átesett trombózison, más időszakokban is vigyázzon a napfürdőzéssel, hiszen a vénák kitágulnak, a vér pedig pangani kezd, ami elősegíti a vérrögök keletkezését. Mindezeken felül a visszerek állapotán is csak rontana, ami szintén fokozza a trombózis rizikóját!

Fontos, hogy a meleget a víz esetén is kerülje, vagyis a 34 foknál magasabb hőmérsékletű termálvizekbe ne ejtőzzön!

Infraszauna megengedett, de a 90oC-os finn szauna csak sokkal később és rövidebb időkre!

Legyen hidratált

Sokan nem veszik elég komolyan a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás hatását, pedig a dehidratáció számtalan negatív egészségügyi következménnyel járhat. Amennyiben valaki nem viszi be a kellő folyadékmennyiséget (ami nyáron akár több mint 3 liter is lehet), úgy a vér “besűrűsödik”, ami meleg ágya a vérrögöknek. Fontos, hogy a vízhajtó hatású italokat (kávé, tea, alkohol) inkább kerülje, mivel azok csak még jobban elősegítik a dehidratációt!

Hosszú út előtt egyeztessen orvosával

Prof. Blaskó György felhívja a figyelmet arra, hogy ha hosszabb útra indul (akár repülővel, akár busszal, akár autóval, ez mindegy) , és tud arról, hogy magasabb trombózis rizikóval rendelkezik, mindenképp kérje ki orvosa tanácsát a prevenciót illetően, ugyanis a több órás utazás jelentősen tovább növelheti a trombózis rizikóját! Ha szedi a véralvadásgátlót, úgy azt folytatni kell, ám ha már nem, úgy a kezelőorvos az Ön aktuális állapotát figyelembe véve ismét szükségesnek gondolhatja, hogy az utazási trombózis megelőzésére az út alatt antikoaguláns kezelésben részesüljön.

Legolvasottabb cikkeink