• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Homályos látás: betegség vagy szemüveg?

Egészségmagazin 2022.10.27 Forrás: Szemészeti Központ
Homályos látás: betegség vagy szemüveg?

A látás megromlása lehetetlenné teszi a számítógép és mobiltelefon használatot, a közlekedést, a járművezetést. 

Ha a látás homályossá válik, szinte mindenki azonnal új szemüveg készítésére gondol, hiszen a látás a legtöbb ember számára a szemüveggel egyenlő kérdés. Azonban tudnunk kell, hogy a látás homályossá válása, az éleslátás megváltozása, a látás nem középponti területeinek kiesése vagy a látás eltorzulása korántsem orvosolható szemüveggel. Ezek az állapotok ugyanis súlyos, a látást véglegesen megrontó, az életminőséget súlyosan befolyásoló betegségek korai tünetei lehetnek. A kérdésről prof. dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával beszélgettünk. 

Valahogy úgy van ez, mint régen, gyermekoromban az autók minősítése - kezdi a professzor- az autós kártyákkal való kártyajáték során a gyerekek kizárólag a végsebesség alapján döntötték el, hogy jó-e az autó vagy sem. Csak az számított, mint ahogyan a legtöbb ember számára látás tekintetében a szemüveg. Nem foglalkoztatott egy gyermeket sem a gyorsulás, a fogyasztás, a kanyarodás íve, a szerviz lehetősége stb. Ugyanígy nem gondolnak sokan arra, hogy nem kizárólag a szemüveg az, ami a látáshoz szükséges. Tudnunk kell, hogy a látás elhomályosodása, megváltozása szinte mindig valamilyen biológiai folyamat, betegség eredménye. A már kialakult távoli (azaz nem olvasási) fénytörési hiba önmagától nem változik.

A leggyakoribb olyan állapotok, melyekben az emberek tévesen hiszik, hogy csupán szemüveget kell váltaniuk és attól a probléma megoldódik, a következők:

·        szárazszeműség (a könnytermelés elégtelensége miatt homályos látás is kialakul)

·        a szemlencse középső (centrális) részének elszürkülése a szürkehályog képződés viszonylag korai szakaszában

·        a zöldhályog (glaukóma; számos formája van, de valamennyi a látótér károsodásával és idővel (kezeletlen esetben) a központi éleslátás elvesztésével jár)

·        a retina (ideghártya) éleslátásért felelős központi részének betegségei: így az időskori makula degeneráció, a kezeletlenül az éleslátás végleges elvesztéséhez vezető nedves makula degeneráció, a cukorbetegségben kialakuló makula ödéma (főleg rosszul kezelt vagy kezeletlen diabétesz, illetve egyidejű, nem megfelelően kezelt magasvérnyomás esetén)

·        a retina vérzései (pl. a magasvérnyomás betegség szövődményeiben, szemfenéki érelzáródásokban) 

Mit tegyünk, ha a látásunk megváltozik?

A fentiek alapján érthető, hogy a látás megváltozása mindig szemorvosi vizsgálatot tesz szükségessé. Azaz a legelső feladat nem a dioptriaérték meghatározása és a szemüveg legyártása, hanem részletes, alapos szemorvosi vizsgálat. Nagyon fontos annak megértése, hogy az optikai üzletekben dolgozó optometristák a szemorvost a szem orvosi vizsgálatában nem képesek helyettesíteni. Ők szemüveg rendelésére kiképzett, specializált rész- szakemberek, akik műszeres optikai vizsgálatokat tudnak végezni, de érdemi, részletes szemészeti diagnosztikai tevékenységre nem alkalmasak.

Amennyiben a látási panasz miatt végzett szemorvosi vizsgálat nem talál érdemi betegséget, legfeljebb a szemlencse domborulatának kezdődő szürkehályog során kialakuló változását (ami valóban szemüvegcserét indokolhat), akkor a szemüveg megújítása, esetleg változtatása és az optometrista által felírt szemüveg optikai üzletben való kiváltása a megoldás. Minden egyéb esetben orvosi beavatkozás kell, hiszen az idő elvesztegetése a szemüveg írással, próbálgatásával, majd a nem kielégítő eredményt követően a szemüveg megreklamálásával, tovább próbálgatásával vissza nem fordítható biológiai eltérésekhez vezethet.

Milyen szemészeti vizsgálat jön szóba a látás megváltozása esetén?

A szemészeti vizsgálatnak a látás megváltozása esetén alapos, műszeres és orvosi vizsgálatnak kell lennie. Nem csupán szemorvos által elvégzett gyorsvizsgálatról van tehát szó, hanem részletes, műszeres vizsgálatokról. A gyakorlat azt mutatja, hogy rövid, felületes vizsgálattal, túlzsúfolt rendeléseken az eredmény sokszor nem megfelelő, azaz nem vezet időben a megfelelő kezelés megkezdéséhez. A részletes vizsgálathoz szükséges a megfelelő réslámpás, valamint szemfenéki vizsgálat, sokszor elengedhetetlen a jó minőségű optikai koherencia tomográfiás és optikai koherencia tomográfia angiográfiás vizsgálat (melyekkel a zöldhályogos károsodást, az éleslátás helyének vérzéseit, a makula degenerációját, ödémáját, és egyéb károsodásait lehet kimutatni). Ezeken kívül általában a pupillatágításos szemfenék vizsgálat is elengedhetetlen. Glaukóma esetén a hozzáértő szemorvosnak műszeresen és az orvosi szakma egyéni tudást igénylő mesterfogásaival együttesen kell a szemet értékelni. Ez azért fontos, mert ebben a betegségcsoportban számos betegségtípus létezik, melyek egymástól eltérő kezelést, illetve beavatkozást igényelnek. Ezek felismerése és egymástól elkülönítése nem könnyű, ám a látás megőrzése szempontjából alapvető fontosságú feladat. 

Gyakorlati lépések

Ha valaki a látásának megváltozását észleli, akár csak az egyik szemén is, célszerű először szemorvosnál részletes vizsgálatra előjegyzést kérnie. Fontos, hogy a panasz megjelenése és a vizsgálat között sok idő ne teljen el, ugyanis számos betegség néhány nap, vagy 1-2 hét alatt is sokat romolhat, és ennyi idő elteltével a kezelési lehetőségek már beszűkültek lehetnek. Amennyiben terápiát igénylő szemészeti betegség nem áll fenn, a szemorvos a szemüveg rendelésére optometristához irányítja a beteget. Az optometrista gondos, objektív mérések alapján és szubjektív szemüveg próba után állapítja meg a szükséges lencsét és dioptriát.

Fiatal személyeken mindegy 5 évente, 40 éves kor után, panasz- és korábbi szembetegségtől mentes személyeken 3 évente javasolt a rutinszerű szemorvosi vizsgálat. Ne feledjük, magasvérnyomás, cukorbetegség, a közeli vérrokonok zöldhályogja vagy makula degenerációja esetén a vizsgálatokat még panaszmentesség esetén is sűrűbben kell elvégezni, mert ezek a betegségek gyorsan romolhatnak, illetve a közeli rokonokon fokozott gyakorisággal jelentkeznek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a mai modern korban látásunk megőrzése elsőleges számos más testi képességünkkel szemben. A látás megromlása ugyanis lehetetlenné teszi a számítógép és mobiltelefon használatot, a közlekedést, a járművezetést és önmagunk sikeres képviseletét a munkaerő piacon- mondta prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

Legolvasottabb cikkeink