• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Homeopátia – nincs benne semmi?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos összeállítás

Szkeptikusok és hívek, laikusok és orvosok vitatkoznak a kampány ürügyén.

Mint azt lassan tucatnyi médium hírül adta az elmúlt napokban, fórumokon és közösségi portálokon gerjesztve a vitát: a Szkeptikus Társaság is csatlakozik ahhoz a világméretű kampányhoz, amelynek célja a „homeopátia igazi mibenlétének megismertetése".

Mint a kampány hivatalos weboldalán található közleményből kiderül: a “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi" kampány azt kívánja demonstrálni, hogy a homeopátia valójában teljes mértékben hatástalan, így alkalmazása értelmetlen. A kampány részeként több magyarországi helyszínen, így a Magyar Gyógyszerészeti Intézet előtt is sor kerül majd a “10:23 eseményre", melynek során a résztvevők homeopátiás “túladagolást" hajtanak végre önmagukon.

A megmozdulást – a szervezők szerint - az indokolja, hogy sokan a homepátiát összetévesztik a gyógynövényes kezelésekkel, pedig a kettő korántsem azonos. A homeopátiás szerek gyakorlatilag semmilyen – sem természetes, sem mesterséges – hatóanyagot sem tartalmaznak. Sokakat – még a patikusokat is – könnyen megtéveszt, hogy a homeopátiás szereket az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerként regisztrálja egy úgynevezett egyszerűsített törzskönyvezési eljárással, melynek során azonban egyáltalán nem kell igazolást benyújtani a szer hatásosságáról.

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi" elnevezésű kampány célja nem más, mint a homeopátia igazi mibenlétének megismertetése, valamint annak tudatosítása, hogy ezek a szerek teljes mértékben hatástalanok, ennélfogva alkalmazásuk értelmetlen (sőt közvetetten még ártalmas is lehet). A résztvevők igyekeznek rávilágítani arra, hogy a homeopaták állításai hiteltelenek, nem alapulnak szilárd bizonyítékokon, hanem csupán spekulációk. Fontos, hogy ezzel mindannyian tisztában legyünk.

A kampányt a brit Merseyside Szkeptikus Társaság, a tudomány és a kritikai gondolkodás népszerűsítésén dolgozó egyik nonprofit szervezet indította útjára 2010-ben. Ehhez a kezdeményezéshez idén is számos szervezet csatlakozik világszerte, s 2011-ben először magyarországi aktivisták is részt vállalnak a megmozdulásban. A kampány részét képezi a “10:23 esemény", amelyre hazánkban is több helyszínen sor kerül majd a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület szervezésében.

Legfontosabb értékünk az egészségünk. Ezt szolgálja a kampány, amely azt üzeni, hogy a homeopatikus szerek hatástalanok, még gyógynövénykivonatokat sem tartalmaznak és semmivel sem jobbak a placebónál. Ugyanakkor a valódi, bizonyított eljárások háttérbe szorításával akár egészségünket is veszélyeztethetik. Patikák százaiban vásárolnak gyógyulni vágyók nap mint nap hatástalan szereket maguknak, az illetékes hatóság (Országos Gyógyszerészeti Intézet) pedig asszisztál ehhez azzal, hogy ezeket gyógyszerként ismeri el. A homeopátiás termékek egy speciálisan a homeopátiára szabott törvénykiegészítésre alapozva hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszer minősítést, ezzel nem csupán a vásárlókat, hanem sokszor még magukat a patikusokat is megtévesztik. Ezek a súlyos problémák követelik a szabályozás európai szintű újragondolását, és a közvélemény felvilágosítását - írják közleményükben.

Most akkor „öngyilkos-jelölt" vagy „bohóc"?
Dr. Kürti Katalin
, gyermekgyógyász – homeopata, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület tiszteletbeli elnöke a szervezet honlapján közleményben kommentálta a kezdeményezést:
Most akkor „öngyilkos-jelölt" vagy „bohóc"? Ezeket a címkéket olvasom Vágó Istvánra ragasztgatva a különböző hírportálokon.
A mögöttes tartalom pedig az, hogy a szkeptikusok lelkes csapata, zászlóvivőként Vágó Istvánnal, azt tervezi, hogy nyilvánosan, egész doboznyi homeopátiás szert szopogassanak el várva azt, hogy semmi sem fog történni. Ez, egyébként a homeopátia ismérveit tekintve, nem teljesen biztos, de eléggé valószínű.

Hát, ez nagy durranás! Bebizonyítani, hogy a homeopátia placebo terápia! Ha ez ilyen módon sikerül, akkor magam is feladom a homeopátiás praxist.

Tudják, Önök most arra készülnek, egy hasonlattal élve, hogy CD korongot próbáljanak kazettás magnetofonon lejátszani. Aztán, ha ez nem megy, hisz a CD jószerével bele sem fér a magnóba, akkor azt mondják, hogy ez a CD rossz és használhatatlan, bizonyára nincs is rajta semmi.

Ez azonban még nem minden. Amit Önök most terveznek (és amit a múlt nyáron, a Szigeten tettek) ez hazánkban illegális tevékenységnek minősül. Magyarázom. Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium jelenleg hatályos rendelete szerint homeopátiával csak orvos gyógyíthat. Jó, már hallom is, Önök nem gyógyítani akarnak. Ez igaz.

Amit Önök szkeptikusok tenni óhajtanak, az a homeopátia szakmai
szabályai szerint - mert vannak ilyenek, s ha ezeket ismernék, tudnák, hogy mi a különbség a homeopátiás gyógyszervizsgálat és a homeopátiás szer túladagolása között - gyógyszervizsgálatnak minősül, hiszen egészséges vizsgálati személyen történik.

Mellesleg ez is orvos vagy gyógyszerész kezébe való feladat.Mégpedig olyanok kezébe, akiknek homeopátiás végzettségük van. Homeopátiás gyógyszervizsgálatot pedig még mi sem végezhetünk itthon, pedig homeopátiás képzettségünkről hazai és Európai Diplomával, mellette akár több szakvizsgával is rendelkező orvosok és gyógyszerészek vagyunk.

Nincs egy hete, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetése megerősítette, még mindig nincs szabályozás hazánkban a homeopátiás gyógyszervizsgálatok kivitelezését illetően. Így továbbra is tartsuk ehhez magunkat - kérték. Egyesületünk, fennállásának 20 éve alatt nem vetemedett arra, hogy a hatályos magyar törvényekre és rendeletekre fittyet hányjon.

Önöknek ezt szabad? Vagy csak nem tudják, hogy mit tesznek? Önök is tudják, hogy ez nem mentség. Ja, hogy vakon követik az angol szkeptikusokat? Ez lenne a racionális gondolkodás szép példája? Ha Önöknek nem tetszik egy gyógymód - ez szívük joga. Ne használjanak homeopátiás szereket, ne menjenek homeopátiás orvoshoz. Miért is kellene? Ki-ki maradjon meg annál a terápiánál, amit jónak, hitelesnek, megbízhatónak tart. Azért azt ugye tudják, hogy nincs olyan gyógymód, amely mindenható lenne. Ha az akadémikus orvoslás ezt állítaná magáról, téved. Ha a homeopaták, vagy bármely más alternatív gyógymód követői ezt a kijelentést tennék, hát tévednek.

Mi, Önökkel ellentétben azt valljuk, hogy sok mindennek van helye a nap alatt, csak tudni kell, hogy a páciens érdekében mikor, mit és hogyan kell alkalmazni. Ezért törünk lándzsát az ún. integratív medicináért, amelynek – más országok mellett - Anglia és legfrissebben Svájc is szép példáját mutatja.

Valószínűleg az Európai Unió lakossága harmadának elment az esze (mondhatnák Önök), mert használja a homeopátiát. Feltehetően a francia és német háziorvosoknál sincs valami rendben (gondolhatják Önök), mert 40-70%-ban írnak fel homeopátiás készítményeket. De az Unión kívül is mi történik? Lehet, hogy ez a homeopátia valami fertőző betegség? Svájcban a tavalyi népszavazáson a megjelentek 67%-a voksolt arra, hogy bizonyos alternatív gyógymódok - köztük a homeopátia is - része legyen az alapellátásnak, valamint az alapbiztosítási rendszernek. És képzeljék, ez 2012-től meg is fog valósulni. Ezt a közelmúltban maga a svájci egészségügyi miniszter jelentette be.

Megszámolták már, hogy Önök – szerintünk álszkeptikusok - hányan vannak ehhez képest? Minden rendben lenne, ha egyébként civilizált eszközökkel, korrekt szakmai ismeretekkel, a vitapartnert tisztelve érvelnének, és nem csúsztatásokat, erősen szubjektív dolgokat tennének közre a honlapjukon és sok-sok más helyen, valamint nem szerveznének látványos, de félrevezető, a homeopátiát szándékosan lejárató akciókat.

Nekünk nem az ellenvéleménnyel van bajunk. A jó értelemben vett szkeptikusság érték, mert gondolatébresztő, érvelésre sarkalló, tehát építő jellegű ténykedés. Amit Önök csinálnak, az romboló, sárhajigáló és dilettáns dolog.

Az igazat megvallva, mi azért valamennyire örülünk a ténykedéseiknek, mert a homeopátiára irányítják a figyelmet. Aki eddig a homeopátia híve volt, az nem fog elpártolni, viszont az Önök szíves közreműködésével új hívek verbuválódnak.

Egyébként, figyelmükbe ajánlom az angol kormány igen elegáns állásfoglalását homeopátia ügyben. Az Önök helyében - a brit elöljárókhoz hasonlóan - bíznék abban, hogy az orvosok és a páciensek felelősen gondolkodó, felnőtt emberek, és mint ilyenek el tudják dönteni, hogy milyen - egyébként legálisan művelt, rendeletekkel szabályozott - gyógymóddal gyógyítanak, gyógyulnak.

Szóval akkor „öngyilkos-jelölt" vagy „bohóc"? Legyen az utóbbi. Mert vicces az, amire készülnek, beleütve az orrukat olyasmibe, amihez nem értenek. Meg azért is legyen inkább „bohóc", mert mi orvosok, eskünk okán nem tréfálkozunk az öngyilkosság szóval.
Jó egészséget és hosszú életet kívánunk Önöknek.

Kampánytermés:
Pro: Cikkek a Homeopátia – Nincs benne semmi kampány honlapjának ajánlójában.

Kontra: Cikkek a Magyar Homeopata orvosi Egyesület honlapján

Legolvasottabb cikkeink