• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Krónikus betegség, krónikus gyógyszerezés

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Szívinfarktus után sok, főképpen vesebeteg nem szedi pontosan a gyógyszereit.

A krónikus betegségben szenvedők gyakran elfelejtik bevenni a gyógyszereiket, ha többféle patikaszerre van szükségük, csak azt kapják be, ami éppen a kezükbe akad és azt sem pontosan akkor, amikor az orvosi tanács alapján kellene. Ez a tény régóta ismert: a gyógyszeripar a technika fejlődésével sok készítmény esetén elérte, hogy a gyógyító anyag napi egyszeri bevétellel, 24 órán keresztül kifejtse hatását, ezért akkor a reggelente bevett tabletta után napközben már nem kell a gyógyszerrel törődni.

Több vizsgálat igazolta, hogy a betegek jelentős részénél még ez sem oldja meg az állandó, folyamatos gyógyszerelés gondját. Mindehhez az is gyakori, hogy idős korban többféle betegség miatt van szüksége a betegnek gyógyszerekre, és a néha maréknyi tabletta összerendezése és bevétele nem könnyű feladat.

Wolfgang C. Winkelmayer amerikai kutató és munkatársai azt vizsgálták, hogy azok az idős vesebetegek, akiknek szívinfarktusa is volt, a következő három évben milyen pontosan szedik azokat a készítményeket, melyeket a szívgyógyász adott utókezelésre. A három leggyakrabban szükséges szívgyógyszerre vonatkozó adatokkal foglalkoztak.

Kétezernél több 65 évesnél idősebb ember sorsát követték három éven keresztül. A gyógyszerek bevételét nem a betegek megkérdezése alapján jegyezték fel, hanem a gyógyszerek kiváltását ellenőrizve értékelték: mindig, pontosan elhozták-e a páciensek a patikából a receptre fölírt készítményeket.

A három év során a betegek csak 50-60 százalékban vették be az előírt gyógyszereket. Meglepő tapasztalat: azok a betegek szedték a legpontatlanabbul a szívszereket, akiknek a vesekárosodása a legsúlyosabb volt. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a rosszabb veseműködésű, idős emberek között több a depressziós, gyakoribb a gondolkodási zavar vagy az emlékezet romlása.

Winkelmayer professzor és munkacsoportjának tanulmányát a Clinical Journal of the American Society of Nephrology közölte.

Legolvasottabb cikkeink