• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Időskori táplálkozás – cél a krónikus betegségek megelőzése

Egészségmagazin 2025.02.14 Forrás: Dr. Rose Magánkórház - Weborvos
Időskori táplálkozás – cél a krónikus betegségek megelőzése

A MIND étrend különösen ajánlott, mert támogatja az agy egészségét és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Az egészségtudatos étrendnek fontos szerepe van a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében. Az időskori táplálkozás alapja a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend, amely segít a betegségek megelőzésében és a mentális, fizikai frissesség megőrzésében. A MIND étrend különösen ajánlott, mert támogatja az agy egészségét és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. A témával kapcsolatban Dobák Zitát, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusát kérdeztük.

Minél korábban kezdünk egészségesen táplálkozni, annál könnyebb időskorban a jó szokásainkat megtartani?

Igen, a korán kialakított helyes táplálkozási szokások segítik az egészséges szokások megtartását. Idősebb korban az élettani változások miatt nehezebb új szokásokat kialakítani, valamint az ételekkel kapcsolatos hagyományokhoz való ragaszkodás és az anyagi, szociális helyzet is befolyásolhatja a táplálkozást. Ezért, ha valaki fiatalabb korától kezdve tudatosan étkezik, időskorban is könnyebben tudja fenntartani ezt az életmódot.

Milyen élettani változások jellemzőek 60 éves kortól?

     Lassul az anyagcsere (40 év felett 10 évente kb. 5%-kal csökken).

     Megváltozik a testösszetétel: a zsírtartalom nő, az izomtömeg csökken.

     Emésztőrendszeri változások:

          Csökken a nyáltermelés → nehezebb rágás, nyelés, gyengébb ízérzékelés.

          Csökken a gyomorsavtermelés → romlik a B12-vitamin felszívódása, gyengül a védekezőképesség a kórokozókkal szemben.

          Csökken a bélnedv-termelés → romlik az emésztés és a tápanyagok felszívódása.

          Lassul a bélmozgás: gyakrabban alakul ki székrekedés.

          Gyengül a szomjúságérzet, emiatt könnyebben alakul ki kiszáradás.

          Labilis só- és vízháztartás, amely hatással lehet a vérnyomásra és a veseműködésre.

          Szaglás romlása, memóriazavarok, alvászavarok, immunrendszer gyengülése.

Egészséges időskor – mi a táplálkozás szerepe?

Az egészségtudatos táplálkozás késlelteti az öregedést, segít a betegségek megelőzésében, és hozzájárul a már meglévő betegségek tüneteinek enyhítéséhez. Az egészséges öregedés három pillére a szellemi frissesség, a testi egészség és a szociális jólét, amelyeket megfelelő étrenddel is támogatni lehet.

Melyek a tipikus táplálkozási hibák időskorban?

     Hibás étkezési szokások rögzülése (pl. egyoldalú táplálkozás, kevés friss zöldség és gyümölcs fogyasztása).

     Hagyományokhoz való túlzott ragaszkodás, amely nehezíti az új, egészségesebb alapanyagok bevezetését.

     Nem megfelelő tápanyagbevitel (pl. kevés fehérje, túl sok finomított szénhidrát, kevés rost, túlzott zsírbevitel).

     Folyadékbevitel elhanyagolása a csökkent szomjúságérzet miatt.

     Olcsó, feldolgozott termékek fogyasztása (pl. sok telített zsírokat tartalmazó nápolyi, kekszek)

     Túlzott só- és cukorfogyasztás.

Okostányér – az alapokon túl mire kell odafigyelni?

Az okostányér bemutatja a különböző élelmiszercsoportok – fehérjék, szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és zsírok – egyensúlyát, és útmutatást ad a minőségi élelmiszerek kiválasztásához. A cél a változatos és kiegyensúlyozott étrend kialakítása, amely elősegíti az egészséges életmódot.

Az időskori táplálkozásban külön figyelmet kell fordítani:

    Megfelelő fehérjebevitelre (izomtömeg megőrzése érdekében).

    Minőségi zsírokra (telítetlen zsírsavak előnyben).

    Rostbevitelre (bélműködés támogatása érdekében).

    D-vitamin, B12-vitamin és folsav fokozott bevitelére.

    Ásványi anyagok pótlására (pl. kalcium, vas).

    Megfelelő folyadékfogyasztásra.

    Fűszerezésre (sócsökkentés, természetes fűszerek használata).

MIND étrend – melyek a legfontosabb tudnivalók? Melyek a MIND étrend előnyei?

A MIND étrend (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) a Mediterrán és DASH étrend ötvözete, és az agy egészségét támogatja.

Legfontosabb elemei:

    Napi teljes kiőrlésű gabonák (pl. bulgur, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér).

    Legalább napi 1 adag zöldség és gyümölcs.

    Heti 6 adag zöld leveles zöldség.

    Heti 2 adag bogyós gyümölcs.

    Heti 5 adag dió.

    Heti 2 alkalommal szárnyas hús.

    Heti 1 alkalommal hal.

    Olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj előnyben.

    Csökkentheti a demencia kockázatát.

    Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

    Támogatja a súlykontrollt és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Korlátozandó élelmiszerek: édességek, vörös húsok, sajtok, gyorsételek, bő zsiradékban sült ételek.

Milyen praktikus tanácsai lennének az idősek étkezésével kapcsolatban?

Étkezési szokások és időzítés

Rendszeres, kis adagú étkezések: Idősebb korban az emésztőrendszer terhelhetősége csökken, ezért napi 4-5 kisebb étkezés ajánlott a nagyobb adagok és a nehéz ételek helyett.

    Reggeli kiemelt szerepe: Az éjszakai böjt után segít elindítani az anyagcserét és energiát biztosít a napindításhoz.

    Vacsora könnyű, mégis laktató legyen: Kerülendők a nehezen emészthető, zsíros vagy puffasztó ételek.

Praktikus főzési és ételkészítési tippek

    Ételek puhítása, könnyen rágható állag elérése:

          Zöldségek párolása, blansírozása.

          Húsokat apróbb darabokra vágva, pürésítve is lehet fogyasztani.

          Hüvelyeseket pépesítve vagy krémlevesként könnyebb beilleszteni az étrendbe.

    Sütési és főzési technikák:

         Kerülendő: Bő olajban sütés, túl magas hőmérsékleten sütés, sós pácolás.

         Javasolt: Párolás, grillezés, sütőzacskóban vagy alufóliában sütés.

   Ízfokozás természetesen:

        Fűszernövényekkel (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring) csökkenthető a sóhasználat.

        A citromlé, az almaecet, a balzsamecet frissességet ad az ételeknek.

        A fokhagyma és a hagyma természetes immunerősítő hatású.

Folyadékbevitel biztosítása

Idősebb korban a szomjúságérzet csökken, ezért tudatos folyadékfogyasztásra van szükség.

    Napi legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.

        Víz, gyógyteák, hígított gyümölcslevek, levesek segítenek elkerülni a kiszáradást.

        Kávé és fekete tea mértékkel fogyasztható, mert vízhajtó hatású lehet.

Rostbevitel növelése a székrekedés elkerülése érdekében

    Teljes kiőrlésű gabonák: zabpehely, bulgur, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér.

    Zöldségek, gyümölcsök: sárgarépa, cukkini, padlizsán, alma, körte, bogyós gyümölcsök.

    Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó.

    Magvak, diófélék: napi egy marék dió, mandula, lenmag.

    Naponta legalább 25-30 g rost bevitele ajánlott.

Fehérjebevitel az izomtömeg megtartásához

   Az időskori izomvesztés (sarcopenia) megelőzése érdekében kiemelten fontos a megfelelő fehérjebevitel.

   Javasolt fehérjeforrások:

       Szárnyasok, halak, tojás, sovány tejtermékek (pl. túró, joghurt, kefir).

       Növényi fehérjék: hüvelyesek, olajos magvak.

       Ha nehezen emészthető a hús, akkor darált, párolt vagy turmixolt formában könnyebb fogyasztani.

Omega-3 zsírsavak bevitele

    Agy és szív egészségének támogatása érdekében fontos a megfelelő omega-3 bevitel.

    Forrásai:

         Tengeri halak (pl. lazac, makréla, hering).

          Dió, lenmag, chia mag, dióolaj, lenmagolaj.

Vitamin- és ásványianyag-pótlás

Időskorban bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódása csökken, ezért tudatosan figyelni kell a pótlásukra.

    D-vitamin: csökkenti a csontritkulás kockázatát, segít a kalcium felszívódásában (pl. tejtermékek, tojás, halak).

    B12-vitamin: az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen (pl. húsok, tojás, tejtermékek).

    Folsav: az időskori memóriavesztés és demencia ellen védhet (pl. spenót, brokkoli, hüvelyesek).

    Kalcium: szükséges a csontok egészségéhez (pl. tejtermékek, mandula, szezámmag).

    Vas: az időskori vérszegénység elkerülésére (pl. hüvelyesek, spenót, vörös húsok).

Élelmiszerbiztonság – kockázatok minimalizálása

Idősebb korban az immunrendszer gyengül, ezért fontos a megfelelő élelmiszerbiztonság.

   Alapos kézmosás, tiszta konyhai eszközök használata.

   Nyers hús, tojás, hal és tejtermékek megfelelő tárolása és kezelése.

   Elkerülendő nyers ételek: tatárbifsztek, nyers tojás, pasztőrözetlen tejtermékek.

Takarékos és fenntartható konyha időskorban

Érdemes saját konyhakertet fenntartani, akár balkonládában is.

    Tudatos vásárlás: kisebb mennyiségek beszerzése, csomagolásmentes termékek előnyben részesítése.

    Fenntartható főzési módszerek: főzés fedő alatt, energiatakarékos háztartási gépek használata.

Szociális és mentális egészség támogatása az étkezéssel

    Egyedüllét esetén is fontos a rendszeres, örömteli étkezés: társaságban jobban esik az étel, ezért közös étkezések szervezése         ajánlott.

    Kreativitás a konyhában: új ételek, ízek kipróbálása mentálisan is frissen tart.

    Táplálkozási napló vezetése segíthet, ha nehéz fenntartani a megfelelő étrendet.

Az időskori táplálkozás alapja a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend, amely segít a betegségek megelőzésében és a mentális, fizikai frissesség megőrzésében. A MIND étrend különösen ajánlott, mert támogatja az agy egészségét és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. A megfelelő fehérjebevitel, rostban gazdag ételek, vitaminok és ásványi anyagok pótlása, valamint a tudatos főzési és tárolási szokások mind hozzájárulnak az egészséges időskorhoz.