• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Így készüljön a nyaralásra az, aki átesett már trombózison

Egészségmagazin 2022.06.27 Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ
Így készüljön a nyaralásra az, aki átesett már trombózison

A hőség miatt az erek kitágulnak, a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd, és ez melegágya a trombózisnak! Tartózkodjon hűvösebb helyen!

A nyár sokak számára kedvelt időszak, főleg akkor, amikor nyaralni készülnek. Bár az a gondtalan kikapcsolódásról szól, ám azok, akik átestek már trombózison fontos, hogy gondoljanak állapotukra és tartsanak be néhány fontos előírást, mikor nyaralni indulnak. Prof. Blaskó György,Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának tanácsait olvashatják.

A mélyvénás trombózis (DVT) az az állapot, amikor kisebb-nagyobb vérrögök keletkeznek a test mélyén lévő vénában, különösen a lábakban. Előfordulhat, hogy a DVT-nek nincsenek tünetei, de fájdalmat, duzzanatot és livid elszíneződést gyakran okoz az érintett részen. Kezelés nélkül trombózis esetén fennáll a veszélye annak, hogy tüdőembólia alakul ki, amelyben a vérrög leszakad és a tüdőbe utazik, ami végzetes kimenetelű is lehet.

Utazás

A vakáció különösen veszélyes időszak a DVT számára, mivel a repülőgépen, buszon, autón vagy vonaton való hosszabb utazás növelheti a kockázatot. Ez főleg akkor fontos, ha a közelmúltban műtéten esett át, terhes, túlsúlyos, trombofíliás dohányzik, vagy kórelőzményében vérrögök szerepelnek. Ám nem csak náluk áll fenn a veszély, hiszen bárkinél, aki több mint 2-3 órát utazik, fennáll a vérrögképződés kockázata.

Hogy elkerülje, tegye meg ezeket az egyszerű lépéseket:

•        Tanulmányok kimutatták, hogy a kompressziós harisnya viselése utazás közben jelentősen csökkenti a DVT kockázatát (nem csak utazás során viselheti) Ezek a harisnyák segítenek növelni a mélyen fekvő vénákban a keringését. Ügyeljen arra, hogy megfelelő minőségű és erősségű harisnyát vásároljon

•         Maradjon hidratált. Igyon sok vizet, és kerülje a koffeint és az alkoholt, mert mindkettő dehidratál, és a vér az erekben pangani kezd

•         Viseljen laza, kényelmes ruhát az utazás során

•         Keljen fel a helyéről óránként, sétáljon, tornásztassa lábait. Ha autóval utazik álljon meg egy benzinkútnál vagy pihenőhelyen, és sétáljon néhány percig. Ha nincs lehetősége felállni, akkor is tornásztassa lábait, körözzön lábfejével

•         Ne keresztezze a lábait amíg ül, mert megakadályozza a vér megfelelő keringését

Véralvadásgátló, LMWH injekció

Trombózis után bizonyos ideig véralvadásgátlót szükséges alkalmazni a PTS (poszttrombotikus szindróma) és a trombózis megismétlődése elkerülése céljából. Utazás előtt mindenképp egyeztessen orvosával, főleg akkor, ha már nem szükséges szednie. Ilyenkor is, de általában a trombofiliás genetikai eltérésben szenvedő, de aktuálisan kezelést nem igénylő betegnél az orvos elrendelheti prevenció gyanánt az LMWH injekció használatát, hogy a hosszú út miatt, ne alakuljanak ki vérrögök. Ezért a visszafelé útra is kell magával vinnie LMWH-t!

Vigyázzon a napsütéssel/hőséggel

A legmelegebb órákban (11-15 óra) trombózis-előzmény nélkül sem tanácsos a napon tartózkodni, hát még akkor, ha volt már tapasztalata vérrögökkel! A hőség miatt ugyanis az erek kitágulnak, a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd (ráadásul az olyan vénákban is, ahol a károsodott vénabillentyűk lehet, hogy ott maradtak), és ez melegágya a trombózisnak! Éppen ezért lehetőleg tartózkodjon hűvösebb helyen ekkor, sőt, a legjobb az lenne, ha a közvetlen napfénytől is kímélné a lábait- tanácsolja prof. Blaskó György.

Megfelelő lábbeli

A nők többsége szereti a magassarkú szandálokat, ám trombózis után inkább laposabbat viselni- sőt, a legjobbak ilyenkor a gördülő talpú cipők, mivel segítik az izompumpát.

Szauna, wellness fürdők

Friss trombózis után fél évvel lehet először szaunázni!. A fürdők vízhőmérséklete ne haladja meg a 35 C0-ot! És a vízben max. 30-35 percet tartózkodjon, akinek a közelmúltban trombózisa volt.

Legolvasottabb cikkeink