• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így sportoljon cukorbetegként a nyáron

Egészségmagazin MA 12:08 Forrás: Cukorbetegközpont
Így sportoljon cukorbetegként a nyáron

Három mozgásforma, amit egy cukorbeteg nyáron is bátran kipróbálhat: gyaloglás és túrázás, aqua fitness és jóga.

A cukorbetegeknek nyáron sem kell lemondaniuk a rendszeres mozgásról. Ugyanakkor a nagy melegben, magas páratartalom mellett végzett edzések a betegek vércukorszintjét is befolyásolhatják. Nagy Abonyi András a Cukorbetegközpont mozgásterapeutája segít tájékozódni abban, hogy milyen mozgásformákat érdemes választani a diabéteszes betegeknek a nyári időszakban.

A rendszeres mozgás előtt fontos a gondos tervezés

A cukorbetegek életmódprogramja három nélkülözhetetlen pillérre épül: a személyre szabott kvantált étrendre, a rendszeres mozgásra, valamint a szükség szerinti gyógyszeres kezelésre.

„Általánosságban elmondható, hogy heti 150 percnyi közepes intenzitású mozgás jó hatással van a cukorbetegek inzulin- és vércukorszintjére. Ugyanakkor, ha valaki cukorbetegként építi be a rendszeres mozgást az életébe, annak azt javasoljuk, hogy feltétlenül egyeztessen diabetológusával és egy mozgásterapeutával is, akik segítenek egyensúlyba hozni az inzulin adagolását, a szénhidrátbevitelt és a testmozgást"– mondja a szakember.

Aranyszabály, hogy a cukorbetegeknek előre meg kell tervezniük a testmozgást, és a mozgástevékenységnek mindig az inzulin beadási idejéhez kell igazodnia. A testmozgás és a sport ugyanis – a beteg által végzett tevékenység típusától függően – a vércukorszint emelkedését (hiperglikémia) vagy csökkenését (hipoglikémia) okozhatja.

Egy mérsékelt intenzitású, folyamatos aerob mozgásforma (pl. tempós séta, úszás, korcsolyázás) csökkenti a vércukorszintet, mert megnő az inzulinérzékenység, és sejtek jobban fel tudják használni a glükózt. A rövid időtartamú, intenzív anaerob sportok esetében (pl. súlyemelés, crossfit) azonban a vércukorszint növekedésével kell számolniuk a betegeknek, melyet a mozgás után 30-40 perccel hirtelen vércukoresés követ. Az anaerob tréninget követő vércukor kiugrást igyekezni kell elkerülni, például kisebb súlyok alkalmazásával, több ismétléssel.

Nyári kihívások

A nyári időszak mindezek mellett újabb kihívásokat jelent azoknak, akik cukorbetegként szeretnének mozogni, mert az extrém meleg időjárás vagy a magas páratartalom szintén lefelé viheti a vércukorszintet, és hipoglikémihoz vezethet. Akinek a vércukorszintje hajlamos nagy kiugrásokra azoknak fontos és ajánlott is az étkezést követő séta, ami kiváló módszer a vércukorszint szabályozására. Elengedhetetlen a szakorvossal történő rendszeres konzultáció is, hiszen elképzelhető, hogy nyári hónapokban végzett mozgás miatt szükség lehet a korábban kialakított edzésterven való módosításra, esetleg a gyógyszeres kezelés és az étrend változtatására.

3 mozgásforma, amit nyáron is bátran kipróbálhat

Gyaloglás és túrázás

A gyaloglás és a túrázás egyaránt kiváló mozgásformák az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegek számára. Ha korábban még nem húzott túrabakancsot, tűzzön ki reális célokat: kezdje rövidebb távokkal, és fokozatosan növelje az időtartamot és intenzitást. Így elkerülhető a túlterhelés. Cukorbetegek esetében különösen fontos a kényelmes, jól illeszkedő és megfelelő stabilitást biztosító zárt lábbelik viselete.

Aqua fitness

Az aqua fitness számtalan vízi tevékenységet (tánc, aerobic, kocogás, séta, spinning) magában foglaló zenés csoportos foglalkozás, amely megmozgatja a teljes testet, és jellemzően aerob mozgásokra épül. Előnye, hogy a víz természetes ellenállását és felhajtóerejét használja fel a gyakorlatok során, miközben az ízületeket, szalagokat, inakat és a gerincet sem terheli meg. Ha inzulinpumpát vagy folyamatos glükózmonitort használ, mindenképpen tájékozódjon a készülékei vízállóságáról, mielőtt csatlakozik egy vizes programhoz.

Jóga

A jóga világszerte az egyik legsokoldalúbb mozgásformaként vált ismertté, aminek számos egészségügyi előnye van. Fejleszti a hajlékonyságot, az erőnlétet és az egyensúlyt, segíthet a testsúly optimalizálásában, valamint a vércukorszint szabályozásában. Aki rendszeresen jógázik, az tapasztalni fogja, hogy a jóga a stresszt is mérsékelheti, ami jelentős csökkenést okozhat a vércukorszintben is.

Mire figyeljen a cukorbeteg a nyári sporttevékenységek során?

-Kerülje a legmelegebb órákban történő mozgástevékenységet!

-Gondosan frissítse magát sportolás közben is! A diabéteszes betegek hajlamosak a kiszáradásra, ami magas vércukorszintet eredményez.

-Legyen kéznél a vércukormérője! Edzés közben nem mindenki észleli magán a hipoglikémia jeleit. Közvetlenül a mozgás előtt, időszakosan az edzés során, majd sportolás után is kontrollálni kell a vércukorszintet (a sport után ugyanis akár drasztikus csökkenéssel is számolni kell).

-Fontos, hogy mindig legyen önnél magas GI-értékű szénhidrát, amit az alacsony vércukorszint jeleit észlelve azonnal elfogyaszthat.

-Ne végezzen sporttevékenységet, ha a vércukorszintje 15,0 mmol/l feletti, vagy 5,0 mmol/l alatti!

Kapcsolódó hírek