• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

Egészségmagazin 2018.06.15 Forrás: Weborvos
Így teszi tönkre szervezetünket az alkohol

A magyarok évente fejenként átlagosan 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, az uniós átlag évi 10,3 liter.

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító hatással. A huzamosabb ideje fennálló mértéktelen ivászatnak szinte minden belső szervünk kárát látja, de emellett a kinézetünket és pszichés állapotunkat is negatívan befolyásolja.

Az ajánlások szerint a hölgyek három egység alkoholt, a férfiak pedig négyet ihatnak naponta különösebb egészségügyi kockázat nélkül – egy pohár bor, illetve egy üveg sör nagyjából két egységnek felel meg, a röviditaloknál egy feles egy egységnek minősül. Fontos, hogy a mennyiség nem haladhatja meg a nőknél a heti 14, a férfiaknál a heti 21 egységet. A legfrissebb ajánlások azt javasolják: heti minimum 2 alkoholmentes napot tartsunk. Aki a fenti a mennyiséget rendszeresen túllépi, és mértéktelenül iszik, az egy sor egészségügyi kockázattal számolhat, amelyekre Kollár Renáta, a BODY Kiállítás egyik tárlatvezetője világított rá.

Szívünket is veszélyezteti

A rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás szív- és érrendszerünkre is károsan hat: infarktust, szívritmuszavart és szívizomkárosodást is okozhat. Emellett magas vérnyomás is kialakíthat a hasi erek összehúzódása miatt. Kevesen gondolnak rá, hogy az alkohol rendkívül kalóriadús, így hozzájárulhat az elhízáshoz is, ez pedig szintén elősegítheti bizonyos szívbetegségek kialakulását, de az alkalomszerű részegség is nehézlégzéshez és szívritmuszavarhoz vezethet.

Májunk raktározza a mérget

Az alkohol - maró hatása miatt - gyomorkárosodást, gyomorfekélyt okozhat, a lebontás során keletkező méreganyagokat pedig a máj elraktározza. Egy idő után a raktározó sejtek már nem működőképesek, így a máj elzsírosodik, ami még visszafordítható állapot, később azonban a májgyulladás, májzsugorodás, illetve az ennek nyomán gyakran kialakuló májrák halálhoz vezethet.

Veszélyben az idegrendszer és az agy

Az idegsejtek károsodása és pusztulása miatt a mértéktelen ivászat szellemi leépülést, memóriazavart, elbutulást, emlékezetvesztést is okozhat. Az idegrendszer károsodik, ami gyakran kézremegést, illetve járászavart eredményez, súlyos esetben kontrollvesztés és az énkép teljes módosulása is felléphet.

Nagy pofon az immunrendszernek

Ha gyakran felöntünk a garatra, szervezetünk immunrendszere gyengül, így jobban ki leszünk téve olyan fertőző megbetegedéseknek, mint például a tüdőgyulladás. Az alkalomszerű, de nagy mennyiségű italozás is veszélyezteti védekezőképességünket akár már egy nappal a részegség után.

Árt a szépségnek

Pirosas, borvirágos, petyhüdt arc és dekoltázs – a tartós alkoholizálásnak félreismerhetetlen nyomai vannak a bőrön, amely a szesz hatására veszít rugalmasságából, idejekorán ráncosodni kezd. A hajszálerek tágulása eredményezi a piros foltokat, miközben az arc többi részét szürkéssé és fakóvá változtathatja a rendszeres alkoholfogyasztás.

A WHO összesítése szerint a magyarok évente fejenként átlagosan 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ez jelentősen több, mint az uniós átlag, ami évi 10,3 liter. Ezzel a számmal 12. helyen állunk a sorban.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink