• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Így változtak a dohányzási szokások a járványban

Egészségmagazin 2021.04.09 Forrás: tudokozpont.hu
Így változtak a dohányzási szokások a járványban

Az Egyesült Királyságban 1 millióan tették le a cigarettát egy év alatt, és a leszokók fele a koronavírust jelölte meg indokként.

Az életkor, bizonyos krónikus betegségek és az elhízás mellett a dohányzás is megnöveli a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzés kockázatát. A Massachusettsi Általános Kórház kutatóinak felmérése szerint a dohányosok egy része többször gyújtott rá a járvány időszakában, de egyúttal többen a leszokás útjára is léptek. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa a dohányzás és a COVID kapcsolatáról beszélt.

A stressz miatt nőtt a fogyasztás

A felmérés során 1024 felnőtt dohányzási és e-cigaretta fogyasztási szokásait figyelték meg 6 hónap alatt. A résztvevőket e-mailben vagy telefonon keresték meg, az így kitöltött kérdőívek összesítése alapján pedig kiderült, hogy a válaszadók egy része nem változtatott dohányzási szokásain, de voltak, akik csökkentették vagy épp növelték a napi elszívott cigaretta mennyiséget. 

A dohányosok 44%-ánál nem volt változás, de 33%, a járvány időszakával járó fokozott stressz – egzisztenciális problémák, munkahely megszűnése vagy épp a fokozott munkahelyi terhelés - miatt még gyakrabban gyújtott rá. Az e-cigarettázók esetében 41% nem jelzett változást, a résztvevők 23%-a viszont többet dohányzott.

Sokan a leszokás mellett döntöttek

A kutatásból az is kiderül, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyásától tartva többen a leszokás mellett döntöttek. Ez az arány a dohányosok esetében 26%, az e-cigarettázók körében pedig 41%. A dohányzás elhagyása mellett döntők száma az Egyesült Királyságban különösen magas, a University Collage of London által végzett kutatás szerint 1 millióan tették le a cigarettát egy év alatt, és a leszokók fele a koronavírust jelölte meg indokként.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta egyre többet tudunk arról, hogy a dohányzás hogyan változtathatja meg a betegség lefolyását. Több kutatás is jelent meg a témával kapcsolatban, ám mindegyik ugyanarra az eredményre jutott. A Nicotine & Tobacco Research egy korábbi számában például 19 tudományos cikk eredményeit összegezték, s az eredmények alapján megállapították, hogy az igazoltan koronavírusos nemdohányzók 17,6 százalékban alakult ki kezelést igénylő betegség. A dohányosoknál 29,8 százalék volt ez az arány. A kutatók azonban kiemelték, hogy ez az eredmény minden bizonnyal nem a teljes képet mutatja, feltételezésük szerint a nemdohányzók körében még több lehet a nem súlyos eset, amiket emiatt nem is regisztrálnak. 

Az e-cigaretta is ronthat a tüneteken

Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy különösen jó hír az e-cigarettázók körében is jelentős azok száma, akik a leszokás mellett döntenek. A korábban ártalmatlannak vélt füstölgésről ma már tudjuk, hogy károsítja a tüdő működését. A kutatások alapján az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Legolvasottabb cikkeink