• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: nálunk is nő a betegek száma

Egészségmagazin Forrás: OEK - ECDC Szerző:

A szlovákoknál már háromszor többen fordultak orvoshoz mint nálunk.

Sehol Európában, így Magyarországon sincs még jelentős influenza aktivitás. Igaz, az ÁNTSZ tájékoztatása szerint már itthon is, a 43. héten kimutatták az egyik beküldött gyanús mintából az influenza A vírusát. Már csak azért sem árt óvatosnak lenni, mert a szomszédban, Szlovákiában egyre több a fertőzött. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint ott 100 ezer lakosból már 180-nak influenzaszerű tünetei vannak. Érdekesség, hogy Európában a mostani szezonban, legalábbis eddig, nem a két éve világjárványt okozó A/H1N1 a domináns, és a B vírust is a szokásosnál több mintából mutatták ki.

Magyarországon a 43. héten egy 18 éves beteg légúti váladékából mujtatták ki az influenza A vírus jelenlétét. Egyelőre még nem határozták meg, hogy az A vírus melyik altípushoz tartozik. Az érintett időszakban egyébként a becslések szerint 5800 beteg fordult influenzás panaszokkal orvoshoz, tehát 100 ezer lakosból 58-nál jelentkeztek ilyen tünetek. A ferőzöttek15,6 százaléka 0-14 éves gyermek, 47,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 27 százaléka 35-59 éves, 10,1 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
Ugyanerről az időszakról az ECDC hasonlóan arról számolt be, hogy a 26 jelentést beküldő európai országban mindenhol alacsony az influenza aktivitás, a beküldött gyanús mintákból csak Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, Angliában és Skóciában mutattak ki influenza vírust. Az előző hetihez képest csupán Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: utóbbi kettőnél 100 ezer lakosból 117-re, illetve 180-ra. Súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzésről sehonnan nem érkezett jelentés.

Az influenzaszezon kezdetének számító 40. hét óta Európában a laboratóriumokba beküldött influenza gyanús mintákból összesen 32-ből mutatták ki a vírust, 20-ból az A-t és 12-ből a B-t. A 20 A vírus között csupán 3 volt a pandémiát okozó H1N1, 10 a H3 típushoz tartozott, 7-et nem sikerült beazonosítani.