• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már magzati korban vigyázni kell a fogakra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nézd meg az anyját, és tudni fogod, hogy gyógyítsd a gyerek fogát!

A 16-17 éves magyar kamaszok csaknem háromnegyedének már van szuvas, 61 százalékának tömött foga, sőt 17 százalékuknak egy vagy több fogát is kihúzták. A probléma már a fiatalabb korosztályban elkezdődik: az 5-6 évesek csupán 30 százalékának van ép fogazata, a 12 éveseknek pedig már átlagosan 3-4 foga beteg. Csak a gyerekek negyedének egészséges az ínye, és több mint 40 százalékának szüksége lenne fogszabályozásra. A novemberi Fogászati Hónap kezdetekor a probléma okairól, a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük Dr. Dima Magdolnát, a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós osztályának mb. vezetőjét.

A gazdasági válság a fogak épségére is kihat. Jelentős a összefüggés ugyanisa megfelelő táplálkozás, életmód és az egészséges fogak között. Ha nincs pénz egészséges ételekre, mozgásgazdag életmódra, vagy akár jó fogkrémre, sokkal hamarabb megtörténhet a fogakkal is a baj. Bár az utóbbi évtizedekben, amióta megjelentek a fluoridos fogkrémek sokat javult a helyzet, az iskolások körében egyre kevesebb lett a szuvas fog. Az elmúlt egy-két évben azonban azt tapasztalom, hogy ismét egyre több gyereknek lyukas a foga, gyulladt az ínye, illetve van fogköve. Különösen azokra a gyerekekre igaz ez, akik hátrányos környezetből érkeznek.

Melyik az a legkorábbi időpont, amikortól érdemes odafigyelni a fogápolásra?

Tulajdonképpen már akkor, amikor a gyerek az édesanya pocakjában van. Néhányéve fedezték fel, hogy a fogszuvasodásért a streptococcus mutans nevű baktérium a felelős. A várandós kismamáknál a 2. és a 8. hónap között jelentős hormonváltozás következik be, ilyenkor megszaporodnak az ínygyulladást és fogágybetegséget előidéző kórokozók is. Ha pedig a kismama ebben az időszakban nem törődik fokozottan a szájhigiéniájával, megnő a vetélés, a koraszülés kockázata valamint gyakoribb a kissúlyú csecsemők születése. Sőt, egy rossz fogú szülőnél az újszülött is veszélyben van, hiszen akár csókolgatással is megfertőzheti a babát a streptococcus mutans baktériummal, illetve a cumi, vagy az etetőkanál is közvetítheti a fertőzést, ha az anya is a szájába veszi (és szuvas foga van!), mielőtt odaadja a kisbabának. Tehát ahhoz, hogy egy kisgyerek fogai egészségesek legyenek, az anyukának is törődnie kell a sajátjaival, már csak azért is, mert a gyerekek utánoznak. És ha nem látják, hogy a szüleik betartják a legfontosabb fogápolási szabályokat, például az esti fogmosást, később ők maguk is nehezen szokhatnak erre rá.

Említette a fluoridot, ami az utóbbi évtizedekben sokat segített visszaszorítani aszuvasodást. Ha ez ilyen csodaszer, akkor miért vannak még mindig lyukas fogak?

Egyrészt azért mert minden ember egyedi eset. Hiába fejlődtek sokat a fogápolási technikák, nem biztos, hogy a legújabb mindenkinek megfelelő. Nagyon sok múlik a géneken is. Magam részéről gyakran behívom a gyerekek szüleit is, hogy lássam mi lesz a legnagyobb gond a kis pácienseim fogaival. Különös tekintettel a fogszabályoszásra. Másrészt pedig a fluorid nem csodaszer, sőt a túl sok belőle kifejezetten árt a fogaknak. Kevesen tudják, de nagyon sok mindenben van fluorid. Így például ásványvizekben, teákban és halakban egyes területeken a csapvízben is.

Melyek tehát azok a legfontosabb szabályok, amelyeket mindenképp be kell tartani?

Fontos naponta reggel és este 2 percben fogat mosni és fogápolásra időt fordítani. Lázas betegségek után fogkeféket kell cserélni amit egyébként csak 3 havonta szoktunk. Az esti étkezés után fogat kell mosni és utána, ha lehet ne együnk semmit és maximum tiszta csapvizet fogyasszunk.