• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Információ és önmenedzselés a rákbetegség ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Kolonoszkópos szűréssel 4000 vastagbélrákos élete megmenthető volna.

50 ezer ember élete megmenthető lett volna, ha a szakemberek és a politikusok a vastagbélrák szűréséről 1997. óta nem csak vitatkoznak, hanem megteremtik az államilag finanszírozott lehetőségét is. Jelenleg ugyanis nem támogatott ennek az évi 4-5 ezer halálos áldozatot követelő daganatos betegségnek a csak szűrési céllal végzett kolonoszkópiai vizsgálata. Mindez a Daganatos Betegek Napja alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón hangzott el.

Évente 9 ezer új vastagbélrákos beteget regisztrálnak Magyarországon, akiknek a fele bele is hal ebbe a betegségbe. Mivel a kór tünetmentes általában nagyon későn diagnosztizálják, ami miatt gyakran már csak korlátozott kezelési módokat, és súlyosabb beavatkozásokat lehet alkalmazni. TB támogatás híján ráadásul azokat a betegeket sem lehet idejében kiszűrni, akik önkéntesen jelentkeznének a vizsgálatra. A háziorvos ugyanis csak pozitív székletvér vizsgálat esetén utalhatja be a pacienst az állami ellátásba.

A szerdai tájékoztatón bemutatkozott a vastagbélrákosok idén alakult betegszervezete, a Gyógyulj velünk Egyesület is. Csepécz Vilmos vastagbélrákos beteg, az egyesület tagja is arról beszélt, milyen hányattatásnak lett kitéve attól a pillanattól, hogy feltűnt neki valamilyen problémája van. Több hónapos várakozások, fájdalmas beavatkozások, bizonytalanság következett, ráadásul gyakran őt kérdezték tud-e megfelelő szakorvost, aki segíthet. A volt Malév pilóta szerint a megfelelő tájékoztatáson túl nem ártana, ha a betegek lelkével is törödnének legalább a rák diagnózisának bejelentése utáni első időkben.

Szegő László, az egyesület elnöke szerint is nagyon fontos az érintett betegek és hozzátartozóik minél részletesebb tájékoztatása, informálása, hiszen így juthatnak hozzá a legkorszerűbb terápiákhoz.

A 21 ország vastagbélrákos és végbélrákos betegeit összefogó EuropaColonszövetség az Európai Parlamenti képviselők elé tárja: 230 ezer(!) ember hal meg Európában évente vastagbélrákban, ez a szám pedig egyre növekszik, holott lenne hatékony prevenció, s kezelés. Magyarország (évente 9 ezer vastagbélrákos beteg, több ezer halálos áldozat) betegei is csatlakoznak a figyelemfelhívó kezdeményezéshez, amelynek a hazai döntéshozókat is igyekeznek megnyerni.

Mintegy kétszáz daganatos beteget és családtagot várt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szerdán a Daganatos Betegek Napjára, akik első kézből akartak információkat szerezni arról, mit tehetnek önmaguk a javulásuk érdekében.

Célzott onkológiai terápiák, patológiai, sebészeti, onkológiai előadások, az emlőrák és az emésztőrendszeri daganatok is a fókuszban - elismert nemzetközi előadókkal zajlik ezen a héten a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság négynapos tudományos kongresszusa több száz résztvevővel.

Ténytár a civilekről, betegségről, célzott terápiáról

Legolvasottabb cikkeink