• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ingyen letölthető könyv a sugárveszélyről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Csernobillal össze sem mérhető a japán földrengés okozta sugárszennyezés.

Dr. Turai István, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet (OSSKI) főigazgatója nyílt levélben igyekszik megnyugtatni a japán földrengés sugáregészségügyi hatásai miatt aggódókat, mondván, teljességgel indokolatlan a félelem, ugyanis egészségre ártalmas mennyiségben még a Japánnal szomszédos Koreáig sem fog eljutni a levegővel a Fukushimából kibocsájtott radioaktív szennyezés, nemhogy Magyarországra.

Mint a főigazgató írja, Csernobilból nagyságrendekkel több radioaktív izotóp került ki a környezetbe, hiszen ott a reaktortartály fedelét lerobbantotta a gőznyomás és az urán fűtőelemek nyitottá váltak. Azokból szabadon és töményen párolgott a sugárszennyezett gőz (ami 1-2 ezer km-re ugyan jól mérhető szennyeződést és a belégzés útján lakossági felvételt is eredményezett, de egészségkárosodás kiváltására képtelen mértékben).

Akkor egy év alatt a hazai népesség a természetes eredetű 3,1 mSv sugárterhelés mellé átlagosan 0,2 mSv-t kapott Csernobilból (az OSSKI-ban elvégzett sok száz személy és több tízezer élelmiszer- és környezeti minta radioaktivitásának mérése és sugáregészségügyi értékelése alapján), amelynek egészségkárosító hatása nincs. Ez érthető, hiszen a hazai természetes sugárterhelésnél 10-20-50-szer magasabb háttérsugárzású területeken élő népesség körében sem észleltek semmilyen kóros eltérést a Föld több országában Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

 
- A sugárbetegség tünetei 1000 mSv egész testet ért dózisnál kezdődnek, amely érték 5000-szer nagyobb a Csernobiltól származó átlagos hazai lakossági dózisnál. Ezért megalapozottan írtam 1993-ban a Medicina Kiadó által megjelentetett Sugáregészségügyi ismeretek című könyvemben, hogy Csernobil miatt hazánkban sugársérülés nem lépett fel, s nem léphet fel. Még a kijevi MALÉV képviselő 12 éves fiának szervezetében lévő, intézetünkben mért radioaktív anyagok mennyisége is kb. 1000-szor volt kisebb az enyhe lefolyású sugársérülés kiváltására képes dózisnál - fogalmaz dr. Turai István.

Tekintettel arra, hogy sok aggódó szülő, hozzátartozó, barát, ismerős érdeklődik a környezeti sugárterhelés egészségkárosító hatása felől, ezért az OSSKI lehetővé teszi, hogy a fent nevezett könyv hozzáférhető legyen az intézet honlapján.

A könyv itt olvasható és ingyen letölthető.

Legolvasottabb cikkeink