• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt a strandszezon: a helytelen fültisztítás veszélyei

Egészségmagazin 2024.07.18 Forrás: Weborvos
Itt a strandszezon: a helytelen fültisztítás veszélyei

Minden 10. magyarnak a fültisztító pálcika használata hozzátartozik a fülhigiéniához, és nem érzi jól magát, ha egy nap nem használja.

A magyarok kétharmada rendszeresen használ fültisztító pálcikát, holott egy fülsprayt gyártó cég friss, reprezentatív felmérése* alapján minden másodikuk tudja, hogy ez nem javasolt. A nők egyébként inkább tisztában vannak ezzel, ennek ellenére sokkal többen használják, mint a férfiak. Minden 10. magyarnak a fültisztító pálcika használata hozzátartozik a fülhigiéniához, és nem érzi jól magát, ha egy nap nem tisztítja ki vele a fülét. Ez különösen veszélyes lehet strandszezonban, hiszen az alapvetően védelmi szerepet betöltő fülzsír eltávolításával vagy benyomásával teret adhatunk a különböző baktériumoknak, amik fülfertőzéseket okozhatnak. Akinek szükséges, annak fültisztító spray-t érdemes bevetnie megelőzésképp.

Így tisztítjuk a fülünket, pedig sokunknak nem is kellene

A fül alapvetően öntisztuló és csak azoknak kellene tisztítaniuk, akiknek fokozott fülzsírtermelődésre hajlamos. A reprezentatív felmérésében minden 4. magyar válaszolta azt, hogy hajlamos a füldugulásra, nekik lenne szükségük fültisztításra; a magyarok háromnegyedének pedig egyáltalán nem. Az eredmények azt mutatják, hogy ezzel szemben pusztán a magyarok 6%-a az, aki nem tisztítja a fülét. Fültisztításra leginkább fültisztító pálcikát veszünk elő, holott a többség tisztában van azzal, hogy felsérthetjük vele a hallójáratot és akár a dobhártyát is, de minden másodikunk úgy van ezzel, hogy használja, mert eddig még nem lett semmi baja. A nők 49, a férfiak 39%-a tisztában van azzal is, hogy a fültisztító pálcika gyakori használata fokozza a fülzsír termelődést, és ezáltal növeli a bedugulás esélyét. Ennek ellenére a nők háromnegyede, a férfiaknak pedig 58%-a használ fültisztító pálcikát. Szappannal és vízzel inkább a férfiak tisztítják a fülüket: tízből három férfi és minden negyedik nő tesz így. A sima víz és fülmosásra való fülspray bevetése kapcsán nincsen szignifikáns különbség a nemek között. 28% használ sima vizet fülmosásra, 16% pedig fülmosásra való fülspray-t. 3% az, aki orvost keres fel, hogy kimossa a fülét; ez utóbbi elkerülhető lenne fülspray használatával. Azért egy belső hang riadót fúj, hiszen a gyerekeink fülét jóval kevésbé tisztítjuk fültisztító pálcikával, és sokkal inkább alkalmazunk náluk fülmosásra való fülspray-t a fülzsírdugó megelőzésére. Megelőzésre különösen ajánlott a tengervizet tartalmazó fülspray, amit akár minden nap lehet használni szemben az olajos fülspray-kkel.

Itt a strandszezon, a fülünk bánhatja, ha sokat piszkáljuk

Minden 10. magyar annyira nem tud élni fültisztító pálcika nélkül, hogy nem is érzi jól magát, ha legalább napi egyszer nem tisztíthatja ki vele a fülét. Ezzel egyébként is árthatunk magunknak, de strandszezonban különösen ajánlott az óvatosság. Nyáron leggyakrabban strandolás miatti fülpanaszokkal keresik fel dr. Tóth Eszter, fül-orr-gégészt. A szakember felhívja a figyelmet, hogy  „fültisztító pálcikákat senkinek sem javasolt használnia, hiszen gyakori alkalmazásukkal pont ellentétes hatást érhetünk el, és fokozhatjuk a fülzsírtermelődést, sőt, felsérthetjük vele a hallójáratot és a dobhártyát is. Ha valaki szükségét érzi, hogy tisztítsa a fülét, akkor válasszon inkább erre való fülspray-t”.

Így kerülhetjük el nyaralás alatt a fülorvost

- Banálisnak tűnhet, de fújjuk ki az orrunkat!

- Ne tisztítsuk fültisztító pálcikával a fülünket, mert ekkor pont beljebb nyomjuk a fülzsírt! Nem beszélve arról, hogy még a hallójáratot és a dobhártyát is felsérthetjük.

- Azok, akik hajlamosak füldugulásra, használjanak fültisztító spray-t megelőzésképp. Érdemes a tengervizes változatot választani, amit akár minden nap bevethetünk fülünk védelmében.

Ha pedig már beütött a krach, akkor érdemes kimondottan fülfájásra való fülspray-t keresni a patikában, amely csökkenti a duzzanatot. Ha a panaszok fokozódnak, és néhány nap után sem javul a füldugulás, esetleg a fülfájdalom, akkor mindenképp fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni.

*A kutatásról: A felmérés 1147 fő megkérdezésével készült 2024 júniusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást az Audispray megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.