• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jó bizonyítványt kaptak az iskolai büfések

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nehéz kezdés után mégis biztatónak tűnik az iskolai büfék kínálatának egészségesre hangolása.

Március és május között 1011 iskolai büfében ellenőrizte, illetve mérte fel kérdőívek segítségével a tisztiorvosi szolgálat, hogy miként teljesítették az Oktatási Minisztérium büférendelete nyomán kiadott, az egészséges kínálatra vonatkozó ajánlásokat az üzemeltetők, milyen nehézségekkel szembesültek, s egyáltalán, tisztában vannak-e a rendelet részleteivel.


A vizsgálat megállapította, hogy a megyék 20 %-ában a büfék kevesebb mint felében jelent meg az egészséges kínálat, a megyék 50 %-ában 50-70 % volt ez az arány, míg a többi megyében az egészséges választékot megjelenítő büfék aránya kiemelkedő, több mint 70 % volt.


A teljes őrlésű gabonából készült kenyér és pékáru a büfék 2/3-ában volt megtalálható. Idényjellegű, ill. déligyümölcsöt a büfék több mint felében kínáltak. Zöldséget a büfék 2/3-a adott - elsősorban szendvicsek részeként, ritkábban salátaként (12,3 %), ill. nyers formában (7,8 %).


A tej és tejtermékek valamilyen formában a büfék háromnegyedében került a polcokra. Tej a büfék 48,4 % -ában, tej alapú italok (pl.: kakaó) 56,5 %-ában, ízesített tejkészítmények (pudingok, stb.) – 46,1%-ában kaphatóak. A natúr savanyított termékek (kefír, joghurt) a büfék kínálatának 61,2 %-ában és az ízesített, savanyított termékek (túró rudi, túrókrém, gyümölcsjoghurt) 69,2 %-ában voltak találhatók.


A sajtok a szendvicsek részeként a büfék 75,2 %-ban szerepelnek. Kedvező jelenség, hogy a szendvicsek többsége (87,7 %) sovány felvágottal készült!


Bár cukros üdítőt a büfék 87,2 %-ában vásárolhattak a gyerekek, de a kínálatban megjelentek a rostos italok, ill. ásványvizek is. Kizárólag cukros üdítőket a büfék mindössze 1,7 %-a árusított. A cukros és rostos italok 50-50 %-os aránya az egységek 40,4 %-ban volt jellemző, és 8,9 %-ban kizárólag rostos gyümölcslé és ásványvíz fordult elő a kínálatban.


A magas zsír- és só tartalmú chips-ek helyett a büfék 61,2%-ban, például szezámmagos ropi, pattogatott kukorica, puffasztott gabonák jelentettek alternatívát. A büfék 88,2 %-ában kapható volt csokoládé, de újdonságként megjelentek már a müzli-szeletek (95,6 %) és az olajos magvak (56,4 %) is.


Ha már arra jártak, hát a higiénés körülményeket is ellenőrizték a felmérés során. A helyszínen található összes termék fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési ideje a büfék 90,7 %-ában érvényes volt, valamennyi élelmiszer eredetét 92,7 %-ban tudták a vállalkozók a helyszínen igazolni. Kedvezőek voltak a tapasztalatok a hűtést igénylő élelmiszerek szakosított tárolását (93,5 %-ban megfelelő), a hűtők kapacitását (megfelelőség 94,3 %-os) és azok hőmérsékletét (91,8 %) illetően is.


A kézmosás feltételei és gyakorlata sajnos csak 86,3 %-ban volt elfogadható, a fogyasztók részére megfelelő szemétgyűjtési lehetőség 95 %-ban állt rendelkezésre.


Azokban a büfékben, ahol zöldségfélékkel-gyümölcsökkel bővítették a kínálatot, ott a tárolási feltételeket is biztosították, ám a termények után-mosásához szükséges mosogató medence a felmért büfék mindössze 13,2%-ában, a zöldséget forgalmazó büfék 25,6 %-ában volt. Közös medencében végzi a zöldségek, gyümölcsök tisztítását – megfelelő módon fertőtlenítve azt a használat után – a zöldségforgalmazó büfék 78,3 %-a.

Biztató eredménynek számít, hogy natúr ill. rántott szelet is elenyésző arányban volt található a büfékben, ahol azonban helyben készítik, ott a feltételeket megteremtették. Élelmiszerbiztonsági rendszer keretében az elkészítést 96,3 %-ban szabályozták, a biztonságos hőkezelés szabályait 100 %-an betartják. Szendvics-féléket a büfék 79,6 %-a saját készítésben árusítanak, ennek megfelelő helyet tudtak biztosítani.
A program megvalósítását az adatszolgáltatók 65,5 %-a könnyen kivitelezhetőnek ítélte, 74,6 %-a úgy vélte, hogy megoldható problémákkal kellett megküzdenie.


A sikertelennek ítélt próbálkozások okaként a válaszadók 16,5 %-a a pedagógusok nem megfelelő hozzáállását, 66,1 %-a a feltételek hiányát, és 83,2 %-a a gyerekek érdektelenségét nevezte meg.
A felmérésből az is kiderült, hogy a kínálat bővítése nem állt összefüggésben sem a büfé alapterületével, sem a helyiségeinek számával. A siker leginkább a tájékozottságon, ill. a kedvező hozzáálláson múlott – állapították meg a tisztiorvosi szolgálat szakemberei.