Nehéz kezdés után mégis biztatónak tűnik az iskolai büfék kínálatának egészségesre hangolása.
A vizsgálat megállapította, hogy a megyék 20 %-ában a büfék kevesebb mint felében jelent meg az egészséges kínálat, a megyék 50 %-ában 50-70 % volt ez az arány, míg a többi megyében az egészséges választékot megjelenítő büfék aránya kiemelkedő, több mint 70 % volt.
A teljes őrlésű gabonából készült kenyér és pékáru a büfék 2/3-ában volt megtalálható. Idényjellegű, ill. déligyümölcsöt a büfék több mint felében kínáltak. Zöldséget a büfék 2/3-a adott - elsősorban szendvicsek részeként, ritkábban salátaként (12,3 %), ill. nyers formában (7,8 %).
A sajtok a szendvicsek részeként a büfék 75,2 %-ban szerepelnek. Kedvező jelenség, hogy a szendvicsek többsége (87,7 %) sovány felvágottal készült!
Bár cukros üdítőt a büfék 87,2 %-ában vásárolhattak a gyerekek, de a kínálatban megjelentek a rostos italok, ill. ásványvizek is. Kizárólag cukros üdítőket a büfék mindössze 1,7 %-a árusított. A cukros és rostos italok 50-50 %-os aránya az egységek 40,4 %-ban volt jellemző, és 8,9 %-ban kizárólag rostos gyümölcslé és ásványvíz fordult elő a kínálatban.
A magas zsír- és só tartalmú chips-ek helyett a büfék 61,2%-ban, például szezámmagos ropi, pattogatott kukorica, puffasztott gabonák jelentettek alternatívát. A büfék 88,2 %-ában kapható volt csokoládé, de újdonságként megjelentek már a müzli-szeletek (95,6 %) és az olajos magvak (56,4 %) is.
A kézmosás feltételei és gyakorlata sajnos csak 86,3 %-ban volt elfogadható, a fogyasztók részére megfelelő szemétgyűjtési lehetőség 95 %-ban állt rendelkezésre.
Biztató eredménynek számít, hogy natúr ill. rántott szelet is elenyésző arányban volt található a büfékben, ahol azonban helyben készítik, ott a feltételeket megteremtették. Élelmiszerbiztonsági rendszer keretében az elkészítést 96,3 %-ban szabályozták, a biztonságos hőkezelés szabályait 100 %-an betartják. Szendvics-féléket a büfék 79,6 %-a saját készítésben árusítanak, ennek megfelelő helyet tudtak biztosítani.
A program megvalósítását az adatszolgáltatók 65,5 %-a könnyen kivitelezhetőnek ítélte, 74,6 %-a úgy vélte, hogy megoldható problémákkal kellett megküzdenie.
A sikertelennek ítélt próbálkozások okaként a válaszadók 16,5 %-a a pedagógusok nem megfelelő hozzáállását, 66,1 %-a a feltételek hiányát, és 83,2 %-a a gyerekek érdektelenségét nevezte meg.
A felmérésből az is kiderült, hogy a kínálat bővítése nem állt összefüggésben sem a büfé alapterületével, sem a helyiségeinek számával. A siker leginkább a tájékozottságon, ill. a kedvező hozzáálláson múlott – állapították meg a tisztiorvosi szolgálat szakemberei.