• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Coronária halálozás: öt évet veszít a fiatal dohányos

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

A fiatalabb, dohányos személyek - lehetnek bár pillanatnyilag panasz és tünetmentesek – komoly veszélynek vannak kitéve.

Az Egyesült Államokban a dohányzás az „idő előtti halálozás" vezető oka, de a dohányzás egybden a második leggyakoribb halálok is szerte a világon! A WHO becslései szerint ma kb. 650 millió ember dohányzik, s ötven százalékuk e szenvedély következményei miatt fog elhunyni! Az USA évente kb. 5,6 millió életévet veszít el a dohányzás okozta halálozás miatt, a végzetes következmény kialakulásában jelentős szerepet játszika coronariák atheroszklerozisa.


Korábban számos epidemiológiai vizsgálat bizonyította a dohányzás negatív prognosztikus szerepét az alsóvégtagok és az agyi erek atheroszklerozisában. A coronaria keringés tekintetében azonban korábbi adataink száma szerényebb. Ez utóbbi miatt figyelemébresztő az európai kardiológusok lapjában /EHJ 2006.27.968/ nemrég megjelent tanulmány, mely új ismereteket és egyben ijesztő adatokat is közölt a dohányzás koszorúér károsító hatásáról:

Egy korszerű vizsgálati módszer ma már lehetőséget teremt a koszorú erek kalcium tartalmának mérésére. A módszer lényege egy érzékeny, speciális röntgenfelvétel, melyen számítógép értékeli az apró, szemmel nem is érzékelhető denzitás beli /sugár elnyelési/ különbségeket. (A kalcium kevésbé engedi át a röntgensugarat, mint a kalciumot nem tartalmazó ép koszorúér.) A különbséget a számítógép érzékeli, és egy skálán – számokban kifejezett értéket ad: 10 és 1000, ill. 1000-nél is nagyobb értékek között.


Kiderült, hogy a legenyhébb és a legsúlyosabb csoport között a halálozásban szignifikáns különbség van. Előbbiben az infarktus és a koronária halálozás évente csak 0,85%-ban fordul elő, míg a súlyos csoportokban több vizsgálat eredménye szerint 5,9%-ban. A koszorú erek kalcium tartalma tehát a betegek – sőt az egészséges személyek!- jövőbeli rizikójának megítélését teszi lehetővé.


Kiderült, hogy a tünetmentes cukorbetegek kalcium score-ja sokkal rosszabb, mint a tünetmentes, nem cukorbetegeké. Ennek megfelelően előbbiek 5 éves mortalitása 15,8%, utóbbiaké csak 7,8%!


Kiderült azonban az is, hogy a tünetmentes dohányzók kalcium score-ja is szignifikánsan rosszabb, mint a nem dohányzó, tünetmenteseké. A dohányzó személyek között a rizikó
a kalcium score szerint nő: 400 feletti score esetén a dohányos, tünetmentes személyek életkilátása kb. 1 évvel kevesebb, mint 400 alatti score esetén ! Különösen igaz ez az 50 éven aluli, viszonylag fiatal, tünetmentes, dohányosokra, ha kalcium score-juk 400 feletti, mert esetükben az életkilátás már 4,8 évvel rövidebb.

 Mindez azt jelenti, hogy a fiatalabb, dohányos személyek- lehetnek bár pillanatnyilag panasz és tünetmentesek – komoly veszélynek vannak kitéve: nem dohányzó társaikhoz képest öt évvel korábbi halálozásuk esélye 4-9-szer nagyobb!

 
A koszorú erek kalcium tartalmának mérése ma még nem rutin gyakorlat. Születőben van azonban e módszer a klinikai gyakorlat és a szűrővizsgálatok számára is: segíthet felismerni a veszélyt, hogy még idejében szabaduljunk a dohányzás „halálos öleléséből".