• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Június 1-7 a Szívritmus Hete -fontos tudnivalók a szívünkről

Egészségmagazin 2020.06.03 Forrás: Weborvos
Június 1-7 a Szívritmus Hete -fontos tudnivalók a szívünkről

Rendszeres orvosi konzultáció mellett pitvarfibrillációval is lehet gondtalan, aktív életet élni.

A szívbetegségek egyik gyakori jele, de önálló betegségként is jelentkezhet a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szabálytalan szívverés. A szabálytalan szívverésnek számos oka lehet, különböző lehet az időtartama és az intenzitása is. Egy egészséges embernél a néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart, vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szívritmuszavaruk van, így az őket fenyegető kockázatokról sem tudnak, s azok elkerüléséért sem tesznek semmit.

Világszerte a felnőttek körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar a pitvarfibrilláció, hazánkban a betegek száma manapság meghaladja már a 200 ezret is. Az EP Europace becslése szerint 2016-ban az EU-ban 7,6 millió 65 évnél idősebb ember szenvedett pitvarfibrillációban és ez 2060-ra sajnos 14,4 millióra fog növekedni. A betegséggel járó legnagyobb rizikó a vérrög kialakulásának lehetősége, ami ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát. Magyarországon a stroke a vezető halálozási okok egyike. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekhez képest ez a statisztika javuló tendenciát mutat, mégis megfelelő elővigyázatosság és egészségtudatosság mellett számtalan esetben megelőzhető lenne a baj.

Melyek lehetnek a pitvarfibrilláció legfőbb kiváltó okai?

A pitvarfibrilláció kiváltó oka gyakran nem ismert, de az életkor előrehaladtával egyre több embernél jelentkezik a kór. Olyan tényezők mint a szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, pajzsmirigy túlműködés, túlzott mértékű alkohol- vagy kávéfogyasztás megnövelhetik a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyét. Vannak figyelmeztető jelek, amik a pitvarfibrillációra utalhatnak, mint például: szabálytalan szívdobogás, szédülés, mellkasi fájdalom, légszomj, fáradékonyság.

Hogyan előzhetjük meg a pitvarfibrilláció kialakulását?

Szánjunk napunk során csupán fél percet arra, hogy megmérjük önmagunknak a pulzusunkat néhány mozdulattal, mert ezáltal az időben felismert ritmustalan szívverés észlelésével – és orvosunk időbeni felkeresésével – akár komolyabb szövődményeket is megelőzhetünk. A szabályos szívverés ritmusa, nyugalmi helyzetben, fél percenként 30 és 45 szívdobbanás között van, üteme pedig egyenletes és ritmusos. Külső tényezők, mint a stressz vagy az időjárás szintén befolyásolhatják a pulzusszámot, ezért ha bizonyos időközönként a szívfrekvencia eltér a normálistól, nincs ok az aggodalomra. Viszont ha a pulzusszám rendszeresen eltér a normál értéktől, vagy nem egyenletes, szabálytalan, akkor feltétlenül keressük fel orvosunkat!

Milyen terápiák állnak rendelkezésre azok számára, akiknél fennáll a pitvarfibrilláció?

A nem megfelelő szívműködés miatt egy-egy szívdobbanásnál a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba és így az ott maradt vér megalvadhat, amiből könnyedén vérrög keletkezik, ami elszabadulva az agyi ereket elzárhatja és stroke-ot okozhat. Amennyiben hozzátartozóján, -akár önmagán- felismeri a pitvarfibrilláció jeleit, mindenképpen forduljon orvoshoz. Az időben történő felismeréssel és gyógyszeres kezeléssel, a megfelelő gyógyszerek beállításával és bevételével további szövődményeket előzhetünk meg.

Pitvarfibrilláció kezelésére gyakori gyógyszeres megoldást jelenthetnek a ritmusszabályozó, a frekvencia szabályozó, vagy a véralvadásgátló (antikoaguláns) készítmények. Míg előbbiek a szívverés szabályozására szolgálnak, addig az alvadásgátlók a vérrögök kialakulását akadályozzák meg, valamint a már meglévő rögök feloldását segítik. Napjainkban a pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló terápiák hatékonyan, szájon át bevehető formában elérhetők, így a betegség kordában tartása nem okoz kényelmetlenséget - nem igényli a véralvadás monitorozását, nem kell a dózist módosítani, valamint gyógyszer- és ételinterakciókkal lényegesen kevésbé kell számolni mellette.

Lehet-e pitvarfibrillációval teljes, hosszú életet élni?

Rendszeres orvosi konzultáció mellett pitvarfibrillációval is lehet gondtalan, aktív életet élni. Érdemes a rendszeres testmozgást fokozatosan bevezetni a mindennapokba. A kezdetben csak néhány perces, tempós sétaidővel hosszabb időtartamúvá válhat, később pedig akár a sebességét is lehet fokozni. A hangsúly az egyénre szabott, kiegyensúlyozott, rendszeres mozgáson van, amely jótékony hatással bír a pitvarfibrillációval élő betegek életére is.

·         Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermék szinte minden szervre káros, így a szív-és érrendszerre is. Dohányzók esetében megnő az erek elmeszedésének, valamint a szívinfarktus veszélye.

·         Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapeleme a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak (főleg állati zsírok)és finomított szénhidrátok (liszt, cukor) fogyasztásának minimalizálása, valamint a zöldségben és rostban gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.

·         Mozogjon rendszeresen! Naponta fordítson legalább 20 percetaktív testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon, edzőteremben, szabad levegőn számos lehetőség van a mozgásra, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő módot, hogy egészségesen elfáradjon.

·         Legyen tisztában egészségi állapotával! A magas vérnyomás és a magas koleszterin szint veszélyt jelenthetnek a szív- és keringési rendszer egészségére. Mérje ezeket az értékeket rendszeresen, ne feledkezzen meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem!

Legolvasottabb cikkeink