• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kardiológusok figyelmeztetnek a teendőkre hőség idején

Egészségmagazin 2019.07.01 Forrás: Weborvos
Kardiológusok figyelmeztetnek a teendőkre hőség idején

A Magyar Kardiológusok Társasága az egészségeseket és a szívbetegeket is óvintézkedésekre inti a kánikulában!

A hőségrekordokat döntő hőmérséklet megviselte a szervezetünket. Amikor kánikula van, a szervezet akkor is fenntartja a saját hőmérsékletét, ám ez nagy melegben, idősebb korban, illetve krónikus betegségek mellett nehezebben megy! A szívnek többször kell összehúzódnia, egy perc alatt több vért próbál keringtetni, fáradtnak érezzük magunkat még akkor is, ha nem végzünk fizikai munkát. Még a szellemi aktivitásunk is lassul, főleg, ha munkahelyünkön nem biztosítják számunkra az elviselhető hőmérsékletet. A Magyar Kardiológusok Társasága közleményében mind a munkáltatók, mind a munkavállalók figyelmét felhívja arra, hogy ügyeljenek testük jelzéseire, és óvják munkatársaikat, illetve mindenki saját magát is.

A rekkenő hőség, erős napfény az egész szervezetünket próbára teszi. Hatására a perifériás erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomásingadozás és az általános gyengeség, rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély is, emellett a végtagok körfogatának növekedése (ödémásodás) és esetleg a trombózis is gyakrabban jelentkezhet. Erősen izzadunk, ez már önmagában terheli a szívet. A napozás, de néha még az árnyékban pihenés is megterhelő lehet, különösen akkor, ha a levegő páratartalma is magas.

“Egyfelől a nagy meleg az egészséges szervezetben is okozhat komoly problémákat, ennek a legsúlyosabb következménye a hősokk, amikor a szervezet fehérjéi szinte ’megfőnek’, ez pedig infarktusszerű tüneteket okozhat. Persze ennek semmi köze a szívhez, az egész szervezet ion-, víz- és fehérjeháztartását borítja fel és ezzel tragédiát okozhat. Ami közvetlenül a szív- és érrendszert érinti: a meleg az ereket kitágítja, így a koszorúérbetegeknek még jól is jönne, viszont ez a szokásosnál is jobban megterheli a szívet. Azon felül, hogy a hőség a szívet nagyobb munkára készteti, a vízháztartást is könnyen felboríthatja: a szívelégtelenségben szenvedőknél amúgy is gyakori veseproblémák mellett ez különösen veszélyes, főleg a rendszeres vízhajtók szedése mellett. Ezért rendkívül fontos a folyadékpótlás, a kiszáradás ugyanis észrevétlenül megtörténhet. A szívbetegek többségénél érelmeszesedés áll fenn, az erek szűkebb ’csatornákon’ szállítják a vért. Az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, csakhogy a szívkoszorúerek nem lesznek jobban átjárhatóak, a szív oxigénhiányos állapotba kerül és nem lesz képes követni a kívánt tempót” - figyelmeztet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának nevében.

“Ez az időjárás csökkenti a vérnyomást, vagy éppen vérnyomásingadozást okozhat, a gyógyszerek hatását is felerősítheti, ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, változtassanak-e erre az időszakra az adagolásán. Fontos, hogy semmiképpen se döntsünk magunk a készítmények elhagyásáról, csak mert éppen nincs panaszunk!” - mondja a kardiológus, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy a folyadékhiány pillanatok alatt kialakulhat, de a fizikai megterhelés hatására nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Többek között nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot. A hőség (és az aktívaknál az edzés) megnövelik a szervezet elektrolitigényét, amit a folyadékkal együtt folyamatosan pótolni kell” - teszi még hozzá az MKT leendő elnöke.

Kerüljük a 11 és 15 óra között a szabadban tartózkodást, keressük az árnyékot és folyamatosan pótoljuk az elveszített vizet és ásványi sókat! A rendszeres gyógyszerszedők mindenképp konzultáljanak orvosukkal, a meleg ugyanis bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) hatását is fokozhatja.

A munkavédelmi törvény rendelkezik, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet szükséges. Ez azt jelenti, hogy megfelelő minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára. Rendelet írja elő azt, hogy a különböző típusú, (például szellemi, fizikai) munka esetében milyen kell, hogy legyen a levegő hőmérséklete. Vagyis a légkondicionálás is munkaadói kötelesség. Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet.

Bizonyos munkaterhelés felett bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén pedig egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya. Kritikus hőmérsékleti határnak számít, amikor a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, illetve az esetlegesen előforduló panaszok (például fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora szívverés) esetén, a munkát azonnal abba kell hagyni, és szükség esetén orvosi ellátást kell kérni.

Legolvasottabb cikkeink