• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Személyre szabják a gyógyszeres terápiákat

Gyógyszerpiac 2019.07.01 Forrás: Semmelweis Egyetem
Személyre szabják a gyógyszeres terápiákat

Az egyénre szabott gyógyszerelés a klinikum, a klinikai laboratórium és a klinikai gyógyszerészet együttműködésétől függ.

Minden betegnek egyedi a szervezete, ami azt jelenti, hogy ugyanarra a hatóanyagra ugyanolyan körülmények között eltérő módon reagál. Van, akinek nagyobb, van, akinek kisebb dózisra van szüksége ugyanabból a gyógyszerből ugyanolyan betegség esetén is – magyarázta a semmelweis.hu-nak adott interjújában Dr. Roger Jelliffe, a Laboratóriumi Medicina Intézet által szervezett workshop vendégelőadója, kardiológus és klinikai farmakológus professzor, a University of Southern California professzor emeritusa, a Los Angeles-i Children’s Hospitalban működő Laboratory of Applied Pharmacokinetics and Bioinformatics (LAPKB) alapítója.

A személyre szabott gyógyszerelés lényege, hogy a kezelőorvos a terápiás gyógyszerszintek ellenőrzése helyett a gyógyszeradagolást egyénre szabja, vagyis minden pácienst egyedileg kezel. „Ez azt jelenti, hogy a beteg egyedi adottságai és szükségletei alapján egy konkrét, egyénre szabott célt tűzünk ki arra, hogy milyen gyógyszerszintet szeretnénk elérni a beteg vérében, és ezt a lehető legpontosabban próbáljuk megközelíteni” – mondta Dr. Roger Jelliffe, hozzátéve, hogy az ő és munkatársai által kifejlesztett speciális szoftver – amelynek a használatát bemutatták a workshopon – ebben segíti az orvosokat.

Ez a szoftverprogram felhasználja a személyes adatokat (pl. kor, nem, súly, magasság, vesefunkció-index), valamint az elérni kívánt gyógyszerszint-célt, és előállít egy adagolási protokollt, ami ezt a célt a lehető legpontosabban segíti elérni. Ennek a terápiának az előnye, hogy a kezelés hatékonyabb, így kevesebb gyógyszerre van szükség és a mellékhatások kockázata csökken, azaz az orvos, a beteg és a társadalom is jól jár – mutatott rá a professzor.

Dr. Roger Jelliffe beszélt arról is, hogy rendkívül fontosnak tartja az ezzel kapcsolatos képzést az orvosok számára, ezért is tart rendszeresen workshopokat a témában világszerte. Rámutatott, hogy ezt a fajta kezelési módot több országban is sikeresen alkalmazzák már, többek között a Los Angeles-i Gyermekkórházban (Children’s Hospital), Franciaországban, ahol szervátültetett betegek esetében használják, valamint Norvégiában veseátültetések kezelésében.

A Laboratóriumi Medicina Intézetben az elmúlt időszakban a legkorszerűbb szemlélet és technológiák alkalmazásával jelentősen bővült, és jelenleg is folyamatosan szélesedik az egyénre szabott gyógyszereléshez elengedhetetlen terápiás gyógyszerszint monitorozás (TDM) szolgáltatás. Ebben jelentős szerepet kapott az intézetben kialakított Tömegspektrometriai és Elválasztástechnikai Laboratórium – mondta a lapnak Dr. Karvaly Gellért, a laboratórium vezetője, akinek a meghívására látogatott Dr. Roger Jelliffe az egyetemre. Hozzátette, hogy a laboratórium hazánkban jelenleg egyedülálló módon mintegy 40 gyógyszervegyület terápiás monitorozását képes rövid határidővel elvégezni a klinikum számára, rendelkezik továbbá a Los Angeles-i laboratóriumban, Jelliffe professzorék által kifejlesztett szoftvercsomaggal és az alkalmazásához szükséges ismeretekkel.

A jövőben a fő cél a TDM szolgáltatás korszerű klinikai integrálásának megvalósítása, a klinikusok által koordinált egyénre szabott gyógyszerelés komplett laboratóriumi támogatása által – mutatott rá Dr. Karvaly Gellért, hozzátéve, hogy fontos feladatuknak tartják a szemlélet elfogadtatását is. Ugyanakkor – jegyezte meg – jelentős tudományos potenciál is van az ehhez kapcsolódó klinikai kutatásokban, ami későbbi sikeres terápiás együttműködések kiváló alapja lehet. A teljes cikk itt olvasható

(Fotó: Ancsin Gábor)

Legolvasottabb cikkeink