A Magyar Kardiológus Társaságtól származó halpaprikás is a javasolt ételek között van.
Az egészséges, szívet védő táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. Az Európai Szívgyógyászok Szövetségének most megjelent szakácskönyvét az European Heart Journal ismerteti.
Roberto Ferrari, az Európai Kardiológusok Szövetségének volt elnöke a szívbetegségek megelőzésének egyik legkiválóbb orvosa, de a kardiológia mellett a gasztronómiában is nemzetközi hírű szakértő, akinek meggyőződése, hogy az egészséges életmód nemcsak fontos, de igazán élvezetes is.
"A diétázást általában kellemetlenségnek tartjuk, és igyekszünk is elkerülni. Pedig ha jól csinálják, az "élvezetes étrendddel" ez igen kellemes, ezért igyekeznek is betartani" - nyilatkozta Ferrari professzor, aki Ferrara egyetemének kardiológiai tanszékét vezeti.
A szövetség elnökeként a szívgyógyász társaságok vezetőitől azt kérte, készítsenek olyan menüt, mely tükrözi a helyi gasztronómiai szokásokat, ízletes és kardiológiai szempontból egészséges. Ferrari felesége, a filmrendező Claudia Florio Ferrari segített a menük összegyűjtésében, egy étterem séfje pedig valamennyi receptet elkészítette, majd a híres fotográfus, Paolo Zappaterra fényképezte le az elkészült fogásokat. Giovanni Cassani biokémikus elemezte a recepteket, hogy azok cukorbetegeknek, vagy súlytöbblettel bajlódóknak is megfelelnek-e.
A könyv elején egy 24 oldalas táblázatban található a legfontosabb élelmiszerek tápértéke, a receptek pedig a fogások kalóriatartalmát is feltüntetik. Az Európai Kardiológusok Szövetségének 52 tagországából 44 nemzeti menü érkezett a kötet számára.
A könyv egyelőre angol nyelven jelent meg, de máris több nyelven készül fordítás. A könyvet ismertető cikk három fotójának egyike a magyar menü kertész salátája.
"Nemrég barátainkat hívtuk meg vacsorára. Grúz előétel után a Magyar Kardiológus Társaságtól származó halpaprikással folytattuk, melyben csak 73 mg koleszterin van. Kevés zsírt tartalmazó halat választottunk, és a receptíró tanácsa szerint a hagyományos tejföl helyett joghurttal készítettük el. A magyar galuska helyett végül olasz tésztát használtunk, de barátainkra így is mély benyomást tett konyhaművészeti teljesítményünk új dimenziója" - nyilatkozta Ferrari professzor.