• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyedileg kódol a hamisítás ellen az AstraZeneca

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Szélesíti termékazonosítási programját az AstraZeneca gyógyszergyár.

2011-től tíz telephelyen és 30 gyártósoron készülő gyógyszereit látja el egyedi azonosító kódokkal az AstraZeneca. A gyógyszergyár a lépéssel szeretne elébe menni az egyre több országban bevezetés előtt álló, termékhamisítás elleni kötelezettségnek.

A SecurePharma beszámolója szerint a gyógyszergyár 2007-ben kényszerült történetének eddigi legnagyobb volumenű termékvisszahívására, amikor is 2,8 millió euró összértékű hamis rákgyógyszer került be az Egyesült Királyság hivatalos gyógyszerellátási rendszerébe. Az elmúlt években a cég több alkalommal is kénytelen volt szembenézni termékeinek hamisításával: skizofrénia elleni készítményének hamis verziója bukkant fel Törökországban, hamis antibiotikumok kerültek elő Latin-Amerikában, Észak-Afrikában és Indiában, továbbá hamis szív- és érrendszeri betegségek kezelésére javallott készítményeit találták meg Indonéziában.

Az AstraZeneca hivatalos közlése szerint a cég 2006-2007 óta foglalkozik hamisítás elleni technológiák alkalmazásával. Termékvédelmet először egy készítmény esetében vezetett be, de miután felismerte, lehetetlen megmondani, hogy a hamisítók mely gyógyszereit veszik célba, minden újonnan forgalomba hozott, továbbá fokozatosan a hosszabb ideje gyártott termékeire is kiterjeszti eredetiségigazoló rendszerét. Ennek megfelelően 2011 elejétől tíz telephelyen és 30 gyártósoron alkalmazza a gyógyszerek csomagolására nyomott egyedi azonosítókódok rendszerét.

Döntésével az AstraZeneca szeretne elébe menni az utóbbi időben egyre több országban felmerülő szabályozási terveknek, amelyek köteleznék a gyógyszergyártókat termékvédelmi intézkedések bevezetésére. A cég reméli, hogy a korai alkalmazással lesz ideje tökéletesíteni a rendszert, mielőtt arra a nemzeti hatóságok törvényi szinten is köteleznék. Ugyanakkor, mivel nincs arra vonatkozóan nemzetközi konszenzus, hogy mely eredetiségigazoló technológia legyen a követelmény, ezt milyen felületen alkalmazzák, és a gyógyszerellátás mely szakaszában tegye lehetővé az ellenőrzést, a gyógyszergyártó reméli, hogy irányt mutathat más cégek és a törvényhozók számára is. Az AstraZeneca mindazonáltal úgy véli, nemzetközi szinten összehangolt eredetiségigazoló rendszerre lenne szükség.

Legolvasottabb cikkeink