• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kevesebbet eszünk, mint tíz éve

Egészségmagazin Forrás: Index

2010-ig tekinthetjük át, hogy miből mennyit eszünk a KSH adatsorai alapján.

Összesen kevesebbet eszünk, és némileg talán egészségesebben is – derül ki a KSH június közepén publikált jelentéséből, ez azonban leginkább a válságnak köszönhető. És még így is szinte mindenből többet eszünk az ajánlott napi mennyiségeknél – zsírból például a másfélszeresét –, csak szénhidrátokból állunk az egészséges szinten. Aggasztó még, hogy jelentősen visszaesett a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk. A recesszió mellett az időjárás is betett nekünk, így nehéz megmondani, hogy mennyiben változott ténylegesen az ízlésünk és a táplálkozási szokásaink - írja az Index.

A KSH a napokban jelentette meg a legfrissebb, a hazai élelmiszerfogyasztásról szóló adatait, amivel 2010-ig tekinthetjük át, hogy miből mennyit eszünk, vagyis adatokból következtethetünk arra, hogy mennyire táplálkozunk egészségesen. A statisztikai jelentés a húsok és zsírok mellett a tej, tojás, zöldség-gyümölcs, kávé, szesz és dohányfogyasztásunk áttekintésére is alkalmas.

Egészen pontosan nemcsak rólunk van szó a felmérésben, hiszen beleszámolták az itt vásároló külföldieket is (de ők vélhetően nem vittek kezelhetetlen torzítást a rendszerbe). Emellett az egy főre eső adatoknál az éves átlagnépességgel számoltak, tehát úgy érdemes az adatokat nézni, hogy egy felnőtt ember átlagosan mindenből többet fogyaszthat az itt megjelölt értékeknél, hiszen ritka az olyan csecsemő, aki több liter tömény szeszt inna, vagy fél mázsa húst enne egy év alatt.

A disznó évtizede, Drága nekünk a zöldség-gyümölcs, Zsír volt Kádár alatt - további részletek az Indexen.

Legolvasottabb cikkeink