• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Doktor úr, ébresztő! Ezt jól elcseszték

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Ha nem tudná, önök történelmi ziccert méltóztattak kihagyni legutóbb.

Doktor úr, ébresztő! Ha nem tudná, önök történelmi ziccert méltóztattak kihagyni legutóbb. Úgy is mondhatnám, ezt jól elcseszték. Szokásukkal ellentétben most szavuk sem volt a legújabb, ezúttal a kényszernyugdíjazást feszegető ötletre. Máskor hangot emelnek, ha nem kell, akkor is, most hallgattak és vártak. De vajon mire? Szerencse, hogy a mondat végül kiverte a biztosítékot, ha az áramszünettől nem is állt le a rendszer. Pedig most éppen arra lett volna szükség, ha úgy tetszik, prevenciós célzattal.

Ezúttal viszont nem volt annyi hevület (vagy talán humorérzék?) önökben, hogy a kijelentés másnapján egy emberként közöljék országgal-világgal: rendben, nyugdíjba vonulunk, holnap már be sem jövünk dolgozni. Ha ezt megteszik, azzal hosszú időre elejét veszik az újabb baljóslatú ötleteknek - írja publicisztikájában a Magyar Hírlap.

Mi, járulékfizető-potyautas, beteg-egészséges állampolgárok nem felejtjük el a zöld zászlókat (itt-ott lepedőket), a kitűzőket, a felmondóleveles bérharcot, az aláírásokat, az összes jogos küzdelmet, amelyben önök mellé álltunk. Sokszor csikorgattuk a fogunkat, de így-úgy megpróbáltuk felfogni az üzenetet. Persze magunkért is tettük, de elsősorban egy olyan rendszer megmaradásáért, amelyben ragaszkodtunk és ragaszkodunk a saját orvosainkhoz. Önökhöz. Nem utolsósorban azért is – és ezt persze lehet a mi önzésünknek nevezni –, mert mindnyájan hozzátettünk egy kicsit ahhoz, hogy önök felvehessék a fehér köpenyt, amelyben dönthetnek életünkről-halálunkról. És közben persze féltünk minden ügy lehetséges rossz kimenetelétől.

Legalább úgy féltünk, mint amikor kés alá fekszünk. De nekünk nincs más út – bár lehet, hogy már ezt sem járhatjuk sokáig. Most kellett volna bizonyítani, mire jut önök, azaz a nyugdíjérettek nélkül ez a rendszer. Ezúttal nem néhány ezer forint hiányzott volna a bérjegyzékről, vagy néhány kórház az ellátási térképről, hanem hús-vér gyógyító emberek a rászorulók mellől.

Doktor úr, most lett volna szükség igazi kurázsira. Nem az ellenkezéshez, hanem éppen az engedelmességhez. Ha úgy tetszik, a cinikus szófogadáshoz. De ha másért nem, legalább kalandvágyból, gyermeki kíváncsiságból ki kellett volna kényszeríteni a tehetetlen csöndet, a patthelyzetet, majd az ötletgazdák bocsánatkérését tőlem, kollégáimtól, a kórházban fekvő betegektől. Az egész társadalomtól, amiért felrúgták a vele két évvel ezelőtt kötött szerződést. Doktor úr, ezt bizony elpuskázták. Most rajtunk a sor, hogy eldöntsük, vajon miért.

Legolvasottabb cikkeink