• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kikutatták, hogyan szexelnek a magyar nők?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A védekezési szokások és a tévhitek nagyon komolyan befolyásolhatják a szexuális életet.

Minden mádosik magyar nő színlelt már orgazmust, az ifjabbak pedig sokan leginkább nehezen jut el a kielégülésig – derült ki az MSD Pharma Kft. megbízásából készült reprezentatív 500 fős mintán, 18-49 éves szexuálisan aktív magyar nők körében készült friss kutatásból, melynek részleteit ma ismertették.

Az adatok szerint a 30 évesnél fiatalabbak közül drámaian sokan még életükben nem élték át a gyönyört, s mindössze 37 százalékuk állítja, hogy az együttlétek során megy ez neki. Keresvén a problémák okát a szakemberek azt mondják, nemcsak az érzelmek, a vonzalom, a spontaneitás hiányzik a szexuális életükből, hanem a megfelelően kiválasztott fogamzásgátló is. Mindez annak ellenére történik, hogy pedig a legkorszerűbb módszerek csaknem 100 százalékosan biztonságosak, igaz, egyes készítmények mellékhatásaként máig előfordulhat hízás, rendszertelen vérzés, vagy akár – ki gondolná! – libidóvesztés is.

A helytelen alkalmazáshoz hasonlóan a védekezés hiánya is jelentősen befolyásolja a szex minőségét: a nők 35%-a jól ismeri az érzést, amikor a nemi betegségek vagy a nem kívánt terhesség kockázata beárnyékolja a szeretkezést. Ennek ellene a válaszadók majdnem fele az elmúlt egy évben semmilyen módon nem védekezett, vagy a teljesen megbízhatatlan megszakításos közösülést választotta.

Színlelni boldog szeretőt…
A 40-49 éves korosztály nagyobb arányban képes az orgazmusra. Minden második válaszadó viszont inkább kielégülést színlelt, így leplezve, hogy nem, vagy csak nehezen képes eljutni a csúcsra, harmaduk pedig ezzel óvta meg a kudarcélménytől partnerét. A színlelés leggyakoribb oka ugyanakkor az, hogy épp nincs kedvük az együttléthez, vagy túl fáradtak hozzá. Ada és Lola, az ismert sztárok őszintén elmondták: maguk is megtapasztalták, hogy a felhőtlen szexuális élethez az igazit kell megtalálni…

De folytatva a kutatásból leszűrt tanulságokat, a hölgyek mintegy háromnegyede szerint az óvszer a szexuális élményeket hátráltatja, a tablettával védekezők magas százaléka arról panaszkodott, hogy a szerelmi életük ellen való, hogy teljesen nem bíznak meg a fogamzásgátló pirulákban. Nem teljesen alaptalanul, hiszen például az ekként védekező „kezdők" között nem ritka, hogy elfelejtik bevenni a tablettát. Mindenesetre a bizonytalankodók között vélhetően a csaknem 100 százalékos biztonságot nyújtó hüvelygyűrű, spirál, hormontartalmú injekció jelenthetne megnyugvást. Mégis, az imént említett megoldások közül csupán a megkérdezett hölgyeknek negyede választott.

Életük során a 18-49 éves, szexuálisan aktív nők átlagosan 6,6 férfival bújnak ágyba, de a lakóhely és a végzettség ezt a kérdést is befolyásolja: a legtöbb partnerről a budapesti (8,2) és a diplomás nők (7,8), a legkevesebbről pedig a falun élők (5,2) számoltak be.

Miről álmodik a lány?
A magyar nők az állandóságot és a rendszerességet szeretik: 88 százalékuk jelenleg is párkapcsolatban él, 60 százalékuk pedig legalább hetente egyszer szeretkezik. A nők csaknem háromnegyede elégedett a szexuális életével, de a válaszadók csaknem fele, 45 százaléka azért több együttlétre vágyna. A legkevésbé a fővárosban élő diplomás nők elégedettek a nemi életükkel: közülük minden második válaszadó szeretne rendszeresebben összebújni partnerével. Sokan nem akarják partnerüket megbántani.

Az orgazmus elérését a nemi szervek izgatásán túl elsősorban a mellbimbó – 65 százalékuknál - és a nyak - 58 százalékuknál – stimulálása segíti, de az életkor ebben a kérdésben is döntő. A 30 év felettiek jellemzően a mellbimbó izgatását preferálják, a fiatalabbak körében viszont a nyak az elsődleges erogén zóna. A belső comb és a popsi izgatása a nők harmadának, a fül izgatása pedig negyedének okoz élvezetet.

És bizonyos, hogy nemcsak a bulvárlapokban szereplőkkel kapcsolatosan igaz, hogy a nők jelentős része különféle praktikákhoz folyamodik a szexuális élmény növeléséhez: 31 százalékuk fogyaszt alkoholt, ami a diplomások körében a 44 százalékot is eléri, 15 százalék a gyönyör eléréséhez afrodiziákummal próbálkozik. A válaszadók 39 százaléka dobta már fel nemi életét valamilyen szerepjátékkal: elsősorban a felsőfokú végzettségűek engednek szabad utat a szexuális fantáziáiknak. 10-ből 4 nővel előfordult már, hogy más képzelt partnere helyére, ami szintén a diplomások körében a leggyakoribb.

A nemi vágy a helyszínválasztással is fokozható: a hölgyek 85 százalékának izgalmasabb lehet az aktus, ha arra nem az ágyban kerül sor. A legnépszerűbb helyszínek viszont korántsem extrémek: a listát a padló és fürdőszoba vezeti. A nyilvános helyen szeretkezés gondolata a nők háromnegyedét hozza lázba, sőt ezek többsége próbálta is „tiltott helyen". Leggyakrabban, tízből hatan autóban szerelmeskedtek. Igaz, a nők nehezebben engedik el magukat, ha nem tartják elég biztonságosnak az együttlétet, és csak minden 2. válaszadó jut el ilyenkor az orgazmusig.

A kutatás summázata úgy foglalható össze, hogy a védekezési szokások nagyon komolyan befolyásolhatják a szexuális életet: sokan rosszullétet vagy libidócsökkenést tapasztalnak a tablettaszedés mellett, mások a vonzó külsejüket féltik bizonyos módszerektől. Pedig a fogamzásgátlás rengeteget fejlődött: ma már vannak olyan hormontartalmú módszerek, amik megbízhatóságukkal, egyszerű alkalmazásukkal és kiváló cikluskontrolljukkal nagyban hozzájárulnak a kiegyensúlyozott szerelmi élethez. Akivel rendszeresen előfordul, hogy elfelejti beszedni a tablettát, annak érdemes elgondolkoznia a hosszabb távú megoldásokon. A hüvelygyűrű például fele annyi ösztrogént tartalmaz, mint bizonyos tabletták, és csak havonta egyszer kell odafigyelni rá.

A spirált az orvosi beavatkozás után évekig alkalmazni lehet, de az első hónapokban rendszertelen, elhúzódó vérzés jelentkezhet. A teljes biztonságérzet megteremtéséhez persze a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről is gondoskodni kell: az óvszer elhagyása előtt érdemes STD szűrésekre menni, és a HPV elleni védőoltás beadatása is nagyon ajánlott" - mondta el Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.