• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem stimmel az influoltás egyik komponense

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A kockázatnak kitettek közül kevesen éltek az ingyenes védőoltás lehetőségével.

Bár még mindenhol emelkedik az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló új betegek száma, az ország nyugati felében már csökkenő ez a tendencia, míg keleten magasabb, mint egy héttel korábban. A Népligeti buszpályaudvaron tartott szerdai tájékoztatón elhangzott, hogy egy hét alatt körülbelül 87 500 új esetet regisztráltak, ami 22 százalékkal volt több mint az előző heti adat. (Az OEK jelentése a 6. heti influenza-adatokról)

A mostani influenza fertőzések jelentős részét az A/H3N2-es típusú vírus okozza, amelynek tünetei: hirtelen kialakuló magas, akár 39 fokos láz, fejfájás, végtagfájdalmak gyengeség – mondta a Weborvos kérdésére dr. Danielisz Ágnes. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője szerint a mostani hirtelen kialakuló nagy országos járványban szerepet játszhatott az is, hogy tavaly február óta, azóta, hogy meghatározták az idei szezon védőoltásának összetevőit, sokat változott az A/H3N2-es vírus. Magyarán a mostani védőoltás 3 komponense közül csak kettő nyújt védelmet – a B és az A/H1N1 típusú összetevő – a harmadik az A/H3N2 elleni komponens nem stimmel.

A rizikócsoportba tartozóknak ingyenesen biztosított 1,3 millió adag vakcinából egyelőre nem tudni, hogy mennyi fogyott, de a főosztályvezető elmondta, az eddigi visszajelzések szerint „nagyon kevés". Igaz ez az egészségügyben dolgozókra is, akik a tapasztalatok szerint évek óta nem élnek a lehetőséggel, hogy beadassák maguknak a térítésmentesen járó oltást. 

A főosztályvezető kérdésre válaszolva azt is megjegyezte, hogy az influenzához nagyon hasonló tüneteket okozó RS vírus is nagy számban fertőz mostanában, főleg a gyerekeket és fiatal felnőtteket támadja meg. Ez a fertőzés is hozzájárulhat az orvoshoz fordulók nagy számához.

A buszpályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin, az EMMI család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy lehet tenni az influenza terjedésének megelőzéséért. A védőoltáson kívül fontos lenne a napi többszöri kézmosás, amelynek fortélyaira a gyerekeket is meg kell tanítani. A MÁV és a VOLÁN képviselői pedig arról számoltak be, hogy fokozottan fertőtlenítik azokat a járműveket, amelyek a tömegközlekedés miatt a fertőzés szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve és az állomásokon, járműveken helyet adtak a figyelemfelhívó, a megelőzést szolgáló plakátoknak, matricáknak is.

Kórházi látogatási tilalmak az országban