• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Klikkelj a Ciki a cigire

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A program ma már 1091 óvodában működik, novembertől újabb 220 új óvoda csatlakozására van lehetőség.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója ma átadott a könyvtárnak egy érintőképernyős számítógépet, melynek segítségével az érdeklődő, óvodás és iskolás látogatók a Ciki a cigi honlapra juthatnak el. Ezen hasznos információk mellett játékokra és a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató illusztrációk, animációkra is lelhetnek.


A honlap a célcsoportoknak megfelelően tagolódik: az óvodások például a témához kapcsolódó hangos meséket, készségfejlesztő-, attitűdformáló játékokat, valamint képregényeket találnak itt, az általános iskolásoknak szóló részben a nemdohányzó életmód előnyeinek hangsúlyozása mellett már megjelennek a dohányzó életmód hátrányait bemutató illusztrációk. 

A kezdeményezés kapcsolódik az OEFI Dohányzás Megelőzési Óvodai Programjához, amely speciális prevenciós nevelési feladatot vállal fel a korai életszakaszban: az óvodáskorú gyermekek egészségének védelmét tűzte ki célul, mely a dohányzás megelőzésére, a káros szenvedély kialakulása ellen irányul. A program ma már 1091 óvodában működik, idén novembertől újabb 220 új óvoda csatlakozására van lehetőség.


A program alapját egy olyan játékszoftver képezi, amely segítségével öt különböző színes, érdekes játékkal lehet játszani: kirakós, kifestő, párkereső, fogócska, interaktív rajzfilm.


A Dohányzás Megelőzési Interaktív számítógépes játék 5-10 éves korú gyermekek részére" című CD-ROM az OEFI honlapjáról letölthető, illetve az ott található jelentkezési lap kitöltésével iskolák számára térítésmentesen igényelhető.

Annak érdekében, hogy a program, valamint a játékok az óvodákon és iskolákon kívül is eljuthassanak a gyerekekhez, az OEFI 2000 db CD-ROM-ot juttat el térítésmentesen a magyar közkönyvtárak számára is. Ezeket a könyvtárakban a gyerekek használhatják, játszhatnak vele, sőt ki is kölcsönözhetik. Az OEFI Magyarország régiói számára 1 érintőképernyős számítógépet is eljuttat, amelyek országszerte a könyvtárak gyermekrészlegei között „vándorolnak" majd. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában elhelyezett eszköz a későbbiek során többek között a Dagály utcai-, a Kőbányai-, az Ugocsa utcai- és az Üllői úti könyvtár után Pest megye könyvtáraiba vándorol tovább.

Legolvasottabb cikkeink